söndag 27 januari 2013

Friterad kronärtskocka med stekt chorizo, kronärtskockspuré och citronvinägrett

Idag är det lördag och fina vännerna S och T kommer över på lite middag. Kvällens rätter får bli ett varsitt inlägg. Den här förrätten upptäckte jag idag när jag som vanligt tittade på ca tusen avsnitt av Masterchef Australia. Till förrätten använder jag en burk kronärtskocksbottnar.

Friterad kronärtskocka med stekt chorizo, kronärtskockspuré och citronvinägrett
4 pers
 
1 burk kronärtskocksbottnar i vatten
3 msk bovetemjöl
1 äggvita
1 msk sesamfrön
1 dl riven parmesan
1 chorizo
olivolja
saften och skalet från en halv citron
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Fyra stycken plockas ut och torkas av och delas på mitten. De rullas först i bovetemjöl, sen doppas de i vispade äggvitor (mest för att det blev så många äggvitor kvar från morgonens frukost) och sedan i sesamfrön och parmesan och ställs sedan undan tills det är dags att fritera. Resten av skockorna mixas med lite av oljan som de låg i (eller så sa de i alla fall i receptet, men jag råkade köpa de i vatten så det fick bli olivolja istället), citronsaft, salt och peppar. En chorizo skivas och grillas i grillpanna. Gör en citronvinägrett genom att först ta lite citronskal som får infusera (säger man så?) i olivolja på svag värme på plattan. Ta bort skalen och blanda med citronsaft, vitlök, salt och peppar.

Just innan servering friteras de panerade kronärtskockorna i olja så de är varma inuti och gyllenbrunt krispiga på ytan. Börja med att lägga upp lite av purén på tallriken. Sen lite persilja och mynta på purén och så placerar du chorizon och den friterade kronärtskockan över detta. Och lite citronvinägrett över det hela och lite parmesan på toppen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar