lördag 5 januari 2013

Bräserat lammlägg med citronsky, tryffelmos och brysselkål

Idag kommer svåger och svägerska på besök, alltid lika trevligt att hänga med dem. Förr bodde vi i samma hus och sågs hela tiden, det saknar vi!  Till huvudrätt blir det lammlägg eller lamb shank som vi säger. Både jag och E har bott i England och är båda stora fans av denna rätt. Idag pudrades läggen med sojamjöl innan de bryntes i smör. Därefter plockar vi upp läggen och lägger dem åt sidan medan vi steker scharlottenlök och vitlök i smöret. Lite vitt vin i pannan som får koka en stund innan vi blandar i tomatpuré, rosmarin och kycklingfond. I med läggen idag så får det koka i två timmar under lock. Efter två timmar plockas läggen upp. Smaka av såsen med citron och låt reducera ner under sista timmen innan den silas och serveras. Till detta äter vi blomkålsmos blandat med tryffelolja samt brysselkål som har kokat i lite smör.



Här kommer bild på den tapastallrik med en 18-månaders gruyère, en appenzeller, en brie de meaux och ankleverpaté och finn crisp som vi serverade till förrätt.


Till efterrätt idag blev det Ola Lauritzons panna cotta. 4 dl grädde kokas med två vaniljstänger. Ner blandas två teskedar florsocker och lite rivet citronskal. Två gelatinblad läggs i blöt innan de läggs ner i smeten och allt hälls upp på fina glas. Till detta har vi kokat en bärkompott gjord på björnbär, hallon och blåbär som blandats med sucrin. Här ser vi kreationen tillsammans med världens bästa E.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar