lördag 15 september 2012

Födelsedagsbarnet S

Min kära vän S fyller år idag så igår bjöd jag över henne på födelsedagsmiddag. Hon blev väldigt överraskad och glad! Vi började måltiden med en varsin kronärtskocka som vi doppade i smör, citron och salt. Till det drack vi en flaska Moet till för att fira lite extra.

Till varmrätt blev det stekt ankbröst med äppelsås och svartkål. Ankbröstet saltas och peppras och bryns i smör på båda sidor. Därefter läggs det i en ugnsform och in i ugnen på 200° i ca 10 minuter. Såsen gjorde helt enkelt i samma panna som ankan stekts i där vi hällde på lite äppelmust, buljong, soja för sälta (inte för mycket) och sen en matsked frysta franska örter. Till detta serverade svartkål, en italiensk kålsort som jag aldrig provat förut men som var supergod! Man fick koka den lite längre än andra kålsorter dock. När den väl var klar hällde jag på lite citron, smör och flingsalt. Till maten serverades en Castelforte Valpolicella Ripasso.

Till efterrätt serverades en taleggio och en chevre samt lite 70%-ig choklad och ett efterrättsvin som heter Nivone. Efter efterrätten ringde det på dörren och in kom E med en massa vänner som satte sig vid vårt bord och underhöll oss med pianospel och skratt. Kvällen innehöll även ett luciatåg ut på terrassen för att sjunga Ja må hon leva till födelsedagsbarnet vid tolvslaget. En hellyckad kväll helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar