lördag 18 maj 2013

Beer in the butt chicken

De senaste åren har vi hakat på trenden med beer in the butt chicken. Det är lite roligt och faktiskt ett väldigt enkelt sätt att tillaga kyckling på grillen. Kycklingen blir väldigt saftig! Ett tips är dock att ta av alla värmeledande smycken som du har på dig innan du försöker dig på att ställa upp kycklingen på grillen för det är otroligt varmt och det blir oerhört olyckligt när du bränner fingret på vigselringen.

Ett annat tips är att ta en sån där folieform snarare än att göra din egen för det ger mer stadga.

Tredje tipset är att sätta lite folie på "fötterna" kanske också lite på rumpan på kycklingen för att dessa inte ska brännas.

Det kommer inget recept denna gång utan kör på eget manér, så som du själv gillar att tillaga din kyckling. Dvs, salta och peppra insidan av kycklingen. Smörj in den med det som du gillar, vi kör på harissa för att det är gott, men vad som helst funkar egentligen. Därefter tar du en ölburk, gärna en 50 cl. Klipp av toppen. I ölburken kan du ha egentligen vad som helst. Själv är jag inte så jätteförtjust i öl, så möjligen att det är nån deciliter porter i botten, sen citron, buljong och kanske nån vitlök. När glöden är perfekt flyttar du ut den till sidorna och ställer folieformen i mitten, möjligen på lite av kolen. Viktigast är att formen är står stabilt. Tryck in ölburken i kycklingen, prova gärna innan du ställer den på grillen att den står stabilt. Ställ sedan burken och kycklingen i formen på grillen. För att förenkla det kan du spetsa kycklingen med ett par grillspett genom kycklingen och låta handtagen vara utanför grillen. Sätt därefter på locket och håll koll på kyckligen, efter ca en timme är den klar. Kika på kycklingen nån gång under tiden och skär ett snitt vid låret för att se när den är klar. 

Servera den om du vill med en varm sallad gjord på blomkål, grillade tomater och ramslök. Eller om du inte vill, med sån där god potatis som du får äta men som inte jag får äta! Eller bröd! Eller annat gott...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar