Till huvudrätt i fredags åt vi vinkokta
musslor med en gräddsås med saffran och tomat. Musslor är faktiskt en bra grej
att koka till många, så länge du har en kastrull som är stor nog. I det här
fallet ville jag vara säker på att buljongen skulle smaka bra och hinna gotta
till sig men jag ville inte koka musslorna innan det var dags att servera så
jag lagade dessa musslor bakvänt, först såsen, sen musslorna. Det resulterade i
rätt mycket förvirring från mitt håll medan jag höll på att laga maten men gott
blev det i alla fall.
Vinkokta blåmusslor med saffran och tomat
4 pers
2 kg blåmusslor
1 gul lök hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
olivolja
1,5 dl vitt vin
2 dl sojagrädde
1 paket saffran
1,5 msk tomatpuré
salt
peppar
Gör rent musslorna och lägg dem åt sidan
tills det är dags att tillaga dem.
Låt löken fräsa i oljan utan att ta färg
tills löken har mjuknat. Ha därefter i vitlöken och låt puttra med en stund.
Häll på vinet och låt det koka in ordentligt. Häll på grädde, saffran och
tomatpuré, låt koka ihop. Salta och peppra. Var inte rädd för att ha kanske lite
för mycket smaker här, det kommer att drygas ut senare. Ställ undan tills det
är dags att laga musslorna
När det är dags att äta häller du 0,5 dl
vatten i botten av en kastrull. När det kokar häller på musslorna, lägger på
locket i någon minut. Musslorna är klara när de öppnat sig. Häll allt i en
bunke med durkslag. Häll tillbaka musslorna i kastrullen. Blanda
saffransgrädden med musselvattnet och häll över musslorna. Klart att servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar