söndag 30 december 2012

Käseknödel i buljong


Det finns inte många rätter som värmer lika gott som denna! Dessutom är den här rätten otroligt billig vilket passar bra nu efter all julshopping. Som jag berättat förut köper jag alltid hela kycklingar när vi ska äta något, även om det är filéer eller klubbor vi ska ha till rätten. Anledningen till detta är att man kan använda resten av kycklingen till så mycket gott. Om jag styckar en hel kyckling för att sedan tillaga delarna brukar jag låta skrovet vara intakt och slänger in det direkt i frysen. När jag sedan har ett par tre stycken skrov i frysen är det här en av rätterna som det brukar bjudas på. Rätten åt jag första gången under en av våra resor till Schweiz där käseknödel är en vanlig rätt, antingen för sig, eller som tillbehör med något annat. Ibland serveras den dessutom i buljong, lite som en förrätt. En schweizisk släkting berättade att hon ofta rullar en massa knödel och fryser in, sen är de jättelätta att värma eller ha i buljong, så sedan dess gör jag likadant (om det blir några kvar eftersom de är försvinnande goda!!)

Nu är kanske knödel inte det man tänker sig när man ska laga gi-mat. Många knödels är baserade på potatis eller mjöl men de här är baserade på bröd och vad jag helt enkelt gjorde var att minska ner brödmängden och öka ostmängden. Mjölet som används för att binda bullarna har jag bytt ut mot bovetemjöl. Dock får man öka mängden eftersom den inte binder lika bra. Precis som med andra bakrecept är det viktigt att hålla sig till rätt mängd ägg och mjöl, annars får man bröd- och ostsoppa, något som hänt mig några gånger då jag bara gjort på känsla. Jag brukar därför rulla en provboll som får koka i buljongen. Låt dig inte luras av att det ser bra ut i kastrullen, bollen kan lika gärna gå sönder precis när du plockar upp den. Om du kokar knödeln i samma buljong som du sedan tänkt servera med dem, kan det vara bra att sila den innan servering eftersom det blir en massa bitar från kokningen.

Själva buljongen gjorde jag på det jag hade hemma, vilket denna gång var nästan ingenting. En massa vitlök och kryddor bara, så det fick räcka. Tre kycklingskrov åkte i en kastrull med två hela vitlökar och kastrullen fylldes så att det täckte allt. Jag kokar upp och skummar av innan jag tillsätter lagerblad och vitpepparkorn. Det hela får koka i någon timme. Därefter plockar jag upp kycklingbitarna och buljongen koka ännu en timme eller två. Jag sparar allt kött som sitter på skrovet och kastar benen. Sila buljongen och smaka av.

Här kommer receptet på käse knödel,
det blir ca 12 knödels av den här satsen, och 2-3 stycken räcker per person.

60 g dagsgammalt bröd (rivet)
250 g ost (riven)
1 msk hackad persilja
2 ägg
20 g bovetemjöl
1 msk mjölk
50 g smält smör
1/2 tsk salt
2 nypor vitpeppar
muskot

Ibland har jag även lite skinka i knödeln. Man kan egentligen ha nästan vad som helst i.

Riv brödet och osten. Häll mjölken över brödet och låt dra svälla en liten stund. Blanda därefter ihop alla ingredienser. knåda ihop till en liten liten boll som du låter koka i buljongen en stund för att se om du behöver mer mjöl eller inte. Rulla dem till bollar, mina brukar vara som golfbollar ungefär, kanske lite större. Ställ in dem i kylen i ca 30 minuter. Tillaga dem därefter i den sjudande buljongen i ca 10 minuter. Jag serverar mina knödels i buljongen tillsammans med kycklingbitarna och vitlökarna.

En guete mitenand!

                                  

onsdag 5 december 2012

Spansk vitlökssoppa med pocherat ägg

Jag har skrivit om vitlökssoppa tidigare här på bloggen men det är för att jag tycker så mycket om det! Vitlökssoppor får jättebra smak och är dessutom väldigt billiga att laga. Efter en dags snökaos där kollektivtrafiken stått nästan helt still är det just en sopa de ajo, eller Sopa Castellana även kallad, som man behöver.

Börja med att skiva tio vitlöksklyftor tunt tunt och stek de mjuka i lite olivolja. När de börjar ta lite färg lägger du i ca 100 gram jamón serrano som du skivat tunt tunt. Låt dessa två steka en stund tillsammans innan du drar av kastrullen från värmen och har i tre teskedar Pimenton de la Vera (spanskt paprikapulver). Jag hade endast den milda varianten hemma så jag hade i lite cayennepeppar också för lite hetta. Sätt tillbaka kastrullen på plattan men var noga med att inte bränna paprikapulvret! Häll på en skvätt vin och låt koka alkoholen koka bort. När nästan allt vin kokat bort häller du i ca 1,5 liter buljong (jag hade bara hönsbuljong hemma så det fick bli det). Låt koka i ca 20 minuter. I vanliga fall har man gammalt bröd i den här soppan men nu är ju detta en GI-blogg så jag hade i lite fullkornsspagetti som blev över från middagen igår. Spagettin skar i jag i ca 2 cm långa bitar och hade i det i soppan precis så det bara hann värmas.

Under tiden som soppan kokar pocherar du ett ägg till varje person. Servera ägget i soppan.


tisdag 4 december 2012

Pasta med brynt salviasmör, bacon och friterad salvia

Vad gör man om man har en massa brynt salviasmör från söndagens middag kvar i kylen? Jo man kokar lite pasta (fullkornspasta förstås)! Bara smöret och pastan hade räckt men man vill ju ändå göra lite extra trevligt av rätten så jag stekte lite bacon först och lade det åt sidan. Därefter friterade jag de blad som var kvar i salviakrukan i lite smör och olja och lade undan dem med baconet. Koka pastan enligt anvisningarna, häll av vattnet men spara lite av vattnet vid sidan om. Häll tillbaka pastan i kastrullen, i med vattnet, smöret, baconet, salvian, lite riven parmesan och så salt och peppar förstås! Ät och njut!



söndag 2 december 2012

Ugnsbakat sidfläsk med vitlöksmos, balsamicosky och brynt salviasmör

1:a advent! Kanske inte bästa tillfället att börja äta GI igen, med tanke på allt gott som hör julen till men nu måste vi faktiskt komma igång igen! E har varit bortrest mycket under hösten och när han drar, försvinner även min disciplin. Vi får se om jag orkar hålla igång denna gång men jag ska försöka! Igår var vi hemma hos J&P och fick så fantastiskt högrev, det hade kokat i fem timmar och bara föll i sär. Jag kom att tänka på min jakt på den bästa porchettan och bestämde mig för att laga till det idag. Utöver matlagningen har det fixats inför julen liksom i alla andra hem kan jag tänka mig. Jag är inte så jättejulig av mig men adventsstakarna måste fram! Dessutom hittade jag handtag på Järnia som jag försökt få Electrolux HOME att få fram åt mig i två år! Hurra! Äntligen har köksön samma handtag som resten av köket!

Gällande porchettan, jag började precis som förra gången med en halvtimme på högsta för att sedan dra ner till 160°. När grisen stått i ugnen i ca en timme kom jag på att E skulle iväg på bio idag! Min vältajmade middag skulle ju hinna bli helt kall innan han kom hem, så jag drog ner värmen till 120°, hällde på lite vatten och lade i några vitlöksklyftor och lät den stå i ugnen de extra tre timmarna.

Under tiden som köttet stod i ugnen brynde jag smör i panna (ungefär 150g), när den ändrat färg smulade jag i en peperoncini och hade i en knippe med färsk salvia. Jag drog av pannan från värmen och lät den infuseras med salvian i ungefär en kvart innan jag silade av smöret och hällde det i en skål som jag lagt i en annan skål med is. På bara några minuter börjar smöret stelna igen och då gäller det att hålla igång och vispa. När det fortfarande inte har stelnat har jag i lite rumstempererat smör och saltar.

När köttet kommit ut ur ugnen silade jag skyn och pressade ut vitlöksklyftorna och lät skyn koka ner. Sen i med en matsked eller två med en fin balsamico och låt puttra lite till. Salta och peppra.

Till kvällens middag serveras vitlöksmos. Fyra vitlöksklyftor får koka i vatten en stund innan jag har i blomkålen som kokas mjuk och mosas tillsammans med lite grädde, salt och peppar.


Jag kan säga att köttet aldrig varit så gott som idag! Dock var nog kappan lite för hård enligt min smak. Nästa gång ska jag ha koll på när maten ska serveras innan jag börjar laga den...