lördag 17 augusti 2013

Pulled pork

Fläskfilé är verkligen inte min grej. Har aldrig riktigt tyckt om smaken, och tycker att den oftast blir väldigt torr och tråkig och att det oftast blir så mycket bättre med något annat kött eller styckningsdel. Nu råkade det finnas billig fläskytterfilé i butiken så jag köpte en bit ändå och tänkte att med lite marinad och bea så blir det nog bra på grillen men när jag sen vaknade nästa morgon var grillad fläskytterfilé det sista jag var sugen på denna sista kväll på landet. Regnet låg i luften och temperaturen var närmare höst än sommar. Nej något lite mer värmande måste det bli. Fläskytterfilén åkte i en gryta tillsammans med en massa annat gott och har fått puttra hela dagen medan vi byggt vidare på vår bokhylla som vi ska ha i lägenheten i stan. Till pulled porken serveras en syrlig morotsslaw, crème fraîche, skivad avokado och fullkornstortilla. I den här pulled porken är det ingen bbq-sås eller coca cola. Den söta smaken kommer från äppeljuice och stevia. Jag hade heller ingen chili hemma så det fick bli min gamle vän harissa istället.

Pulled pork
4 pers

1 fläskytterfilé
6 msk äppeljuice
2 msk harissa
1 hönsbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk stevia
1 msk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
1/2 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
2 msk tomatpuré
2 tsk liquid smoke
4 timjankvistar
3 lökar, skivade
3 vitlöksklyftor, skivade
2 msk whiskey
svartpeppar
salt

Sätt ugnen på 125° C. Lägg alla ingredienser i en gryta och ställ in den i 5-6 timmar. Riv köttet i strimlor med gafflar. Ställ grytan på spisen och låt puttra ihop i ca en timme.

Morotsslaw

2 morötter, skalade och rivna
1 lime, saften
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk majonnäs
salt 


torsdag 15 augusti 2013

Fröknäcke

Under vår lilla tur till Fejan i förra veckan bjöd min vän Hanna på ett jättegott fröknäcke. Funkar både som frukostmacka och som finknäcke till osten. Du kommer älska det!

Fröknäcke
16 bitar

2 dl hela linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
4 dl vatten
Flingsalt

Rör ihop alla ingredienser förutom saltet i en bunke. Ställ in i kylen i minst sex timmar. Bred ut smeten med slickepott på plåt med bakplåtspapper och strö på flingsalt. ställ in plåten i ugnen på 125 grader i en timme. Därefter öppnar du luckan för att släppa ut fukten. Sänk värmen till 100 grader. Öppna luckan då och då för att släppa ut mer fult. Stäng av värmen efter en timme och låt svalna i ugnen. Är det fortfarande kladdigt kan du sätta på ugnen på 100 grader igen och köra en stund till. 

måndag 12 augusti 2013

Chicken Yassa

År 2007 fick E chansen att åka till Gambia för att arbeta i ett halvår. För att jag inte skulle sitta hemma själv i sex månader skaffade vi katten Felix, världens mysigaste katt. Han och jag ringde E varje kväll på knaggliga skype- och mobillinjer och fick höra E berätta om hur han åkte tusentals mil på motorcykel från by till by i hela Gambia och Senegal och arbetade med den fantastiska organisationen Tostan, som genom ett treårigt program, lär kvinnorna i byarna allt om hygien, om hur de ska lära sig att fatta beslut i hemmet och lösa problem, och sist men inte minst om att man inte behöver könsstympa sin dotter. Efter tre år har byn, och även de tio närmast belägna grannbyarna, gått igenom programmet tillsammans och resultatet är helt fantastiskt. Ofta väljer byarna tillsammans att helt sluta med kvinnlig könsstympning.



Varför det är viktigt att utbilda tio byar samtidigt är för att man ska kunna gifta sig med någon från grannbyn utan att vara rädd för vad de ska tycka eller tänka. Om du vill stödja Tostan, eller bara läsa mer, kan du gå in på Tostan Sveriges hemsida.


Mitt i E:s halvårsperiod kom jag ner på besök en månad. De som känner oss har säkert hört tusentals historier om våra resor under den månaden. Om när chauffören körde på två får och sen fortsatte köra, eller om när jag inte fick gå ut ur bilen på grund av fel klädsel och därför inte kunde förhandla om en taxi på franska som skulle kunna köra oss vidare till nästa stad. Något som ni kanske inte har hört så mycket om är de trevliga stunderna då alla satte sig och åt tillsammans ur en och samma gryta, vissa med sked, andra med händerna. Det pratades. Det skrattades och det åts. Solen gassade, himlen var helt fantastiskt blå och maten smakade underbart. Favoriträtten under resan var Chicken Yassa, en kyckling som marinerats med en massa lök och citron och som sedan äts med ris. Vi har faktiskt inte ätit denna rätt sedan vi kom hem därifrån men då och då tänker jag tillbaka på denna fantastiska rätt och nu är det äntligen dags att återskapa den.

Chicken Yassa 
2 personer

2-3 kycklinglår
4 gula lökar, skivade
7-8 vitlöksklyftor, skivade
1 chili, skivad
1 msk dijonsenap
2 citroner, saften
2-4 msk soja
1 kanelstång
2 lagerblad
1 dl matolja
1-2 hönsbuljongtärning
1 msk stevia socker

Blanda allt utom buljongtärningarna och sockret i en påse och lägg in i kylen i sex timmar eller över natten. Plocka ut kycklingarna och grilla dem så de får fin färg. Sila av marinaden men spara vätskan. Stek lök, vitlök och chili tills det mjuknat och tagit färg. Häll därefter i vätskan och låt puttra i fem minuter. Lägg kycklingen i grytan och låt puttra i en halvtimme. Smaka av med soja, socker, salt och peppar för att få bra balans. Servera med bulgur.


lördag 10 augusti 2013

Hannas gurksoppa

Varje år beger vi, sju tjejer som känt varandra sedan gymnasiet, oss ut på en liten resa. Den traditionen har hållits i sedan vi först lärde känna varandra fastän resorna brukar vara av det lite lugnare laget numera jämfört med den första resan till Ibiza. Numera är det mycket mer avancerat dessutom med sparande för längre resor vart femte år och skärgårdsresor varje år. Förra året var det Landsort som gällde och i år bar det av till Fejan. Flertalet resor har startat i panik då jag, tidsoptimisten, alltid tror mig ha gott om tid i början av resan. Detta byts snart ut mot panik när jag inser att jag kommer att missa anslutningen. Så även i år, då vi  missade båten med en minut. Å så vi skrattar när vi funderar ut hur tjejerna ska lyckas photoshoppa mina biljetter så vi inte missar flyget till Miami nästa år.


Den här dagen spenderades i alla fall ute på klipporna på ön, solandes, snickesnackandes och skrattandes.
 

Vi besökte även rökeriet på ön och fick med oss en fantastisk sik hem. Till lunch bjöd Hanna på en fantastisk gurksoppa. Siken smulade jag i soppan, men du kan även äta den som den är.

Gurksoppa
4 pers

2 stora gurkor
1 citron, saften 
1 röd chili
1 dl gräslök
1 dl dill
1 dl persilja

Hacka allt och lägg i en mixer. Mixa. Smaka av med salt och peppar. Häll i vatten om du tycker den blir för tjock. 



tisdag 6 augusti 2013

Krispiga zucchiniblommor

Min far har ett fantastiskt litet trädgårdsland bakom sitt radhus i Sumpan som alla grannar stirrar avundsjukt på när de går förbi. Där har han det mesta som går att odla och är någorlunda självförsörjande på grönsaker under sommarhalvåret.



 
En av grannarna går ofta förbi och försöker få pappa att lämna över alla de fina zucchiniblommorna till honom för att han ska kunna sälja dem i sin restaurang men min käre far vet exakt hur eftertraktade dessa fantastiska blommor är och äter dem hellre själv. Ibland råkar jag åka förbi vid rätt tillfälle och får då med mig en handfull blommor hem. Vilken lyx! En smak av Italien fast hemma!

Den här gången var blommorna inte så stora så vi bestämde oss för att inte fylla och fritera dem utan att steka upp dem med kryddor och servera dem som ett tillbehör till salsiccian som vi skulle grilla men tyckte sedan att det var för meckigt så den stektes istället. En riktig italiensk afton blev det. Salsiccian och zucchiniblommorna parades ihop med VÅRA EGENODLADE vaxbönor som kokades och sedan serverades med olivolja och flingsalt, samt en mozzarella som öppnades som en bakad potatis och som det sedan ringlades olivolja på, hackad grön chili och lite citronsaft. Mums!
 
Krispiga zucchiniblommor
 
så många zucchiniblommor som du kan få tag i, vi hade typ åtta
2 vitlöksklyftor, hackade 
3 sardellfiléer, hackade
1 msk persilja, hackad
olivolja

Värm upp oljan. Stek vitlöken, sardellerna och persilja länge länge. Vitlöken ska hinna mjukna och sen ändra färg, sardellerna ska vara helt smälta när det är klart. Lägg i blommorna och stek med i någon minut. Det är alltså inte blommorna som är krispiga utan vitlöken!