söndag 31 mars 2013

Pascha - ryskfinsk påskdessert

Påsken är här och med den all den goda mat som hör till. På landet äter vi gott, går långa promenader, jagar möss som katten dragit in och glömmer helt bort att blogga. De senaste dagarna har spenderats med familj och vänner, däribland vårt fina gudbarn I som dock var för liten för att smaka på något av det goda som serverades. Dock fyllde bästa E år igår och till hans ära lagades ett fantastiskt lamm, tyvärr glömde jag fota det så jag får väl laga den någon annan gång igen.

Den här bloggen skulle ju inte representera mig om det inte fanns någonting finskt här också, so here you go! Till påskbordet serveras i vårt hem alltid denna finska kesellatårta, det hör liksom till och den är jättegod! Enkel också att göra som GI-dessert. Tänk på att börja den här desserten dagen innan den ska serveras eftersom den måste ligga i kylen i ett dygn. I den riktiga pashan är det syltade frukter men jag använder färsk frukt för att minska på sockret.

Pasha
8 pers
2 dl smält smör
2 dl stevia socker
1 äggula
1/2 vaniljstång, fröna
2 burkar kesella
1/2 citron, saften
50 g hackade mandel
2 dl vispad grädde
en handfull jordgubbar, hackade + några hela till dekorering
mandelspån

Vispa samman smör och socker. Ha därefter i kesellan, vaniljen, äggula, hackade mandeln och jordgubbarna. Vänd ner grädden. Smaka på smeten och pressa i så mycket citron som du tycker behövs. Häll i en silduk eller sil (eller både och) och ställ i kylen i ett dygn. När du ska servera pasha vänder du bara upp den och dekorerar med mandelspån och mer frukt.


Marinerad fläskfilé med blomkålsgratäng

Första gången jag smakade på den här rätten var hos E&M i Zurich. E berättade om hur hennes mamma hade skrivit en hel bok med recept till alla barnen så att de skulle ha alla mammas rätter med sig när de flyttade hemifrån. Vilken fantastisk present! Det vill jag också göra till mina framtida barn. Jag tror att även den här rätten fanns med i mamma W:s kokbok, E får rätta mig om jag har fel. Den gången åt vi den med potatisgratäng till, men vi äter nu med blomkålsgratäng. För att få gratängen krämig måste du koka blomkålen och sen mosa den.

Marinerad fläskfilé med blomkålsmos
6-8 pers
Marinaden (görs dagen innan)
1 hackad lök
2 dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta
1 dl kapris
0,5 dl vinäger
0,5 dl vatten
1 dl olja (inte olivolja)
1 msk salt
0,5 msk peppar

Blanda alla ingredienser och låt ligga i kylen över natten.

Köttet
2 fläskfiléer
salt, peppar
1 msk rosmarin
1 msk salvia
1 msk tacokrydda
vitlökspulver

Blanda alla ingredienser i en påse och blanda runt så alla kryddor fäst vid köttet. Bryn köttet i smör runtom och stek sedan i ugnen i ca 20 minuter på 225C.

Skär upp köttet och häll på marinaden ca en timme före servering.

Gratängen
1 blomkålshuvud
smör
1 dl grädde
1 dl riven västerbottenost

Koka blomkålen i små buketter. Mosa med potatisstöt med smör, salt och peppra. Lägg i en ugnsform, häll på grädden och osten. gratinera i ugnen i 20 minuter.


torsdag 28 mars 2013

Inkokt lax med sherrysås

Ja nu blir det två recept med sherry på raken men va sjuttsingen det är ju så gott! Nä skämt åsido, det skulle faktiskt bli fina E:s fläskfilé men jag glömde bort att marinaden skulle gotta sig i kylen ett dygn så då fick vi köra laxen idag istället.

Det var tack vare min fina vän S som jag började äta lax faktiskt. Jag hade tidigare aldrig tyckt om lax, jag kunde kanske äta en bit om den var överöst med romsås under min uppväxt men så en dag skulle hon bjuda mig och en kollega på lunch och vad serverade hon om inte inkokt lax och hemgjord majonnäs. S är sjukt bra på att laga mat och den här lunchen var inget undantag. Nej, efter det tog jag mig själv i kragen och började äta lax och här står jag nu och har lagat det till middag till mig själv och gubben min här ute på landet och bara njuter av livet! Inga konstigheter den här gången utan pure simplicity. Laxen och såsen serveras idag med kokt broccoli och sockerärtor. Den här såsen är så god att E just nu har ställt ut resterna på altanen för att det ska kylas ner så han kan doppa snacksen i den!

Inkokt lax med sherrysås
4 pers
 
Laxen
4 bitar lax
1 l vatten
1,5 msk vinättika
1 morot, i bitar
1 lök, skivad
6 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
persiljestjälkar
 
Såsen
1 dl sherry
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk creme fraiche
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja

Lägg allt utom laxen i en kastrull och låt koka i tio minuter. Sänk därefter värmen så det bara sjuder. Lägg i laxen och låt ligga i i ca 7 minuter.

Koka ihop sherry, vatten och buljongtärningen tills hälften återstår. Blanda i resten av ingredienserna. Salt behövs inte men kanske peppar?



Påskomelett

Jag tror nog att det här är första gången som vi öppnar landstället utan att råka ut för ett trasigt rör. Varje år har vi kommit ut, vadat i snö till pumphuset i mörker för att sedan börja bråka med ett rör som sprutar ut vatten samtidigt som vi står i köket med en styckad rå kyckling. Ibland har vi bara packat ihop och åkt hem igen. Ibland har föräldrarna fått komma ut efter att vi försökt att laga röret. Men inte i år, peppar peppar, allt verkar funka. Så dagen har handlat om att städa bort alla spindelnät och bara vädra. När man är inne i arbetet vill man ha en snabb lunch och den här lilla påskomeletten från recept.nu passar ju perfekt då.

Påskomelett
2 pers
 
5 ägg
2 msk mjöl
salt, peppar
smör
1 burk matjessill
1 dl gräddfil
gräslök

Blanda mjöl, ägg, salt och peppar. Smält smöret i pannan och ha i äggblandningen. Sänk värmen och låt stelna. Dra av plattan. När omeletten svalnat lite har du på sillen, gräddfilen och gräslöken.


Pollo al jerez - sherrykyckling

Vi är ju, som jag sagt tidigare, riktiga vanemännsikor. Det ska alltid vara biff och bea på fredagar hemma i stan exempelvis. När vi kommer ut till landet är det dock en annan visa, här är det absolut inte biff och bea utan alltid sherrykyckling. Nu har vi inte ätit den här rätten på längeeftersom vi inte kunde äta den med bröd men nu när vi fann det här low carb-brödet häromdagen så tittade vi på varandra och båda visste vad den andra tänkte på: imorrn ska vi till landet och nu får vi äta bröd!

Processen brukar gå till på följande vis, jag är säker på att du känner igen vissa delar av den: ett stressigt par kommer hem från jobbet, slänger ner allt de kan se runt omkring sig i en väska (glömmer hälften), slänger ner all mat som finns i kylen i en annan väska, katten i buren och länsar vinkylen. Den som är smartast av dem springer och hämtar bilen, den andra måste släpa ut alla dessa ohyggligt tunga väskorna ut till bilen. Bilen spurtar iväg för att hinna till systemet innan det stänger för att bunkra upp med ännu mer vin och öl (man vill ju absolut inte bli strandsatt där ute utan öl!), därefter till mataffären. Väl framme på ön är det redan mörkt och långt efter matdags, båda är hungriga och sura för att ha kommit fram så sent. När jag springer ur bilen ropar maken: In och stycka kycklingen, jag fixar resten! En timme senare sitter vi vid köksbordet och njuter av den här rätten med en kall öl och ett glas vin och tänker att livet är rätt bra ändå!

Rätten har jag stulit från Pluras kokbok, men kyckling i sherry är en vanlig rätt i Spanien. En hel kyckling räcker till oss två, då tar vi bort filéerna och slänger in dem i frysen för att ätas vid annat tillfälle. Resten av kycklingen, och då menar jag hela kycklingen, styckas i små bitar. Servera med en god baguette eller low carb-bröd. Jag har även gjort en vegetarisk variant på den här rätten en gång med tofu och det funkade faktiskt lika bra!

Pollo al jerez
2 pers
 
1 kyckling, styckad
6 vitlöksklyftor, hackade
1-1,5 dl sherry
3 msk persilja, hackad
svartpeppar
salt
olivolja

Värm på en kastrull tills det ryker ur den. Häll på olivolja och lägg i kycklingbitarna med skinnsidan neråt. Du kommer från början inte få plats med alla i kastrullen utan ta bara så du täcker botten på kastrullen. Det viktiga här är att skinnet blir krispigt. Sänk inte värmen utan fortsätt steka på hög värme och lägg i mer och mer kyckling. När all kyckling är krispigt stekt ska du också ha fått en beläggning i botten av pannan av kycklingbitar och skinn. Lägg i vitlöken och låt den steka med en stund, den får gärna ta lite färg med men inte brännas. Därefter har du i sherryn. Med sherryn kommer du få upp beläggningen i kastrullen. Peppra massor. Sänk värmen och låt puttra i ca 20 minuter med locket på. Efter 20 minuter smakar du av och ser till att balansen med salt är bra. Inför servering har du i persiljan. Häll upp i en skål, ät med fingrarna, doppa brödet i den goda såsen och njut!!


tisdag 26 mars 2013

Koofteh hulu - persiska köttbullar i myntasås


När jag var liten var farmors mat det bästa jag visste. Eftersom jag växte upp hos min mor och styvfar var svensk/finska rätter det som alltid stod på matbordet, och de helger varannan vecka som tillbringades hos pappa var enda gångerna man fick äta all den goda persiska maten. Nog för att min far är stolt över de få rätter han lagar och det han lagar lagar han bra, men det var hos farmor de stora kulinariska upplevelserna skedde. Det är nog därför som persisk mat är så förknippat med alla dessa barndomsminnen, för mig var det ju den goda maten jag inte fick varje dag utan bara vid särskilda tillfällen. Jag ser nu på min lillasyster som bor hemma hos föräldrarna och får äta den (enligt mig fantastiska) maten varje dag, att hon föredrar sushi, köttbullar och allt som inte hör till vardagen där hemma, medan jag knappt kan se på köttbullar och makaroner fortfarande 15 år efter att jag flyttade hemifrån. Man vill alltid ha det man inte får, lockig vill ha rakt hår (;-)), och samma sak gäller för mat.

 
Jag kan inte säga det tillräckligt ofta, om du aldrig har ätit persisk mat så är det dags att börja nu! Persiska restauranger börjar dyka upp som svampar, i alla fall i Stockholm, både i förorten och i city. Den är smakrik men inte stark, det är vällagade grytor som puttrat länge där köttet smälter i munnen och riset, åh riset! Uncle Bens släng dig i väggen, att koka bra ris tar tid och är en ren konst.
 
Koofteh är det persiska namnet på köfte, kofta, eller helt enkelt köttbullar. Hulu (uttalas hooloo) betyder persika och nu hoppar ni väl alla till som känner mig för frukt i mat är ju faktiskt bland det värsta jag vet, men lugn nu, det är inga persikor i den här rätten. Namnet kommer från att köttbullarna ska vara stora som persikor och ingenting annat. Såsen är gjord på mynta och är helt sjukt grym och det här mina vänner var bland mina absoluta favoriter när jag var liten. Bästa sättet att äta den här rätten är med bröd som doppas i såsen och äts med köttbullarna och så lite rå lök vid sidan om förstås. Nu hade vi tänkt att äta matvete till men efter ett samtal med faster tidigare idag blev jag tillsagd att ABSOLUT inte äta något annat än bröd till. Brödsuget blir bara värre och värre och är orsaken till de flesta snedsteg för vår del. Är det någon som har bakat ett vitt GI-bröd typ baguette, pita? I så fall hojta till! I need it! Idag fick det bli low-carb bröd från Daglivs, lite mörkare än vad jag var sugen på men funkar absolut.
 
 
Koofteh hulu - persiska köttbullar i myntasås
4 pers
 
köttbullarna
800 gr kalvfärs
1 gul lök
1 msk gurkmeja
1 msk peppar
1/2 tsk chilipulver
1 tsk salt
matolja
 
Såsen
2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
1 burk torkad mynta
1 msk gurkmeja
1,5 msk tamarind
1 msk soja 2 msk bovetemjöl
kallt vatten
salt, peppar
 
Köttbullarna: Hacka löken till fint och blanda med alla övriga ingredienser förutom matoljan. Rulla till bollar stora som små persikor. Stek dem i matoljan så de får färg runtom. Lägg undan dem tills såsen är klar.
 
Såsen: Stek lökarna tills de börjar få bra med färg men utan att brännas vid. Ha i vitlöken och stek lite till. Ha därefter i myntan och stek lite till men var försiktig, myntan får inte brännas. Häll i gurkmejan, tamarinden och redning gjord på bovetemjöl som blandats ut i lite vatten. Låt puttra in innan du fyller på med mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Smaken du letar efter är så varken myntan eller tamarinden tar över. Och så mycket svartpeppar. Lägg i köttbullarna i såsen, sänk värmen, lägg på locket och låt puttra i en halvtimme. Servera med bröd och rålök, kanske en liten sallad på kryddgrönt om du har det hemma - persilja, basilika, vårlök.



  

måndag 25 mars 2013

Salviakyckling

Så var det söndag igår igen och med det kom självklart suget efter kyckling. Jag förstår inte hur jag ALLTID kan vara sugen på kyckling, det är ju helt galet! Men gott är det ju! Denna gång gjorde vi en variant på citronkycklingen fast denna gång med ett örtsmör med salvia under skinnet. Till kycklingen gjorde vi grönsaker i ugn samt en gräddsås gjord på skyn från kycklingen. Och så självklart en rostad vitlök till! häromdagen satt jag och tittade på Masterchef Australia och där sa de att man skulle vända på kycklingen när den vilade så att saften skulle rinna tillbaka in i bröstbitarna som annars lätt blir torra. Vi provade det den här gången fast jag måste erkänna att vi aldrig äter bröstbitarna, vi är båda mer förtjusta i låren som har mer smak och är saftigare.

Salviakyckling
4 pers
 
1 hel kyckling
1 kruka salvia
1/2 citron, skal och saft
1 hel vitlök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
salt, peppar

Sätt ugnen på 170º. Skär av toppen på vitlöken och ringla lite olivolja innan du lägger den i ugnsformen. Stoppa in en sked mellan skinnet och köttet på kycklingen och lösgör skinnet så långt det går. Skala citronen. Blanda smöret, de stora bladen på salvian, vitlöksklyftan, citronskalet, salt och mycket peppar i en mixer och blanda till ett örtsmör. Lägg klickar av smöret under skinnet och massera in så det lägger sig jämt över bröstet och låren. Sista klicken av smöret masserar du in på ovansidan av skinnet. Salta och peppra insidan av kycklingen och ha därefter i salviastjälkarna, den halva citronen och toppen på vitlöken. Lägg kycklingen i ugnsformen och släng in i ugnen i 1,5 timme. Efter halva tiden häller du i någon sorts vätska som du har hemma, buljong, vin eller bara vatten. Ta ut kycklingen när tiden gått, ta upp kycklingen och låt mestadelen av saften rinna ut innan du lägger den på ett fat upp och ner med aluminiumfolie över. Red skyn och ha i grädde, kanske lite socker om det är för mycket citron i skyn och så lite grädde kanske. Mums!


torsdag 21 mars 2013

Bangers & mash med onion gravy och bakad spetskål

Häromdagen blev det finkorv från Taylor & Jones av smaken fläsk, purjo och äpple. Köper man den korven kan man ju inget annat än att tillaga den English style och då ska det vara onion gravy eller löksås till. Inga konstigheter. Moset är ju blomkålsmos förstås. Den fina spetskålen som låg där i grönsaksdisken ropade ut att kööööööp mig, så det fick bli bakad spetskål till kvällens rätt.

Löksås
4 pers

2 stora gula lökar, skivade
2 msk bovetemjöl
100 gr smör
1 msk lantbuljong
1 msk socker
1 msk worcestershiresås
3 msk soja
4 dl vatten
salt, peppar

Lägg i en klick smör i pannan och stek löken mjuk och tills den börjar få färg. Ha i lite socker så det börjar karamelliseras. Därefter har du i mjölet och steker runt det innan du häller i vattnet och buljongtärningen. Häll på worcestershiresåsen och sojan och låt koka ihop. Häll på mer vatten om det skulle behövas. Smaka av med salt och peppar och så en klick smör på slutet.

Bakad spetskål
4 pers

1 spetskål
timjan
1 vitlöksklyfta
1 citronklyfta
salt, peppar
olivolja

Sätt ugnen på 180°C. Dela spetskålen i fyra delar. Dela vitlöksklyftan och  gnugga den mot spetskålens sidor och . Ringla olivolja över spetskålen. Strö över timjan, salt och peppar. Till sist, pressa över citronen och sen in i ugnen en kvart.


måndag 18 mars 2013

Buljongkokt kyckling med chilikaramellsås och apelsinsalt

Så var man tillbaka efter en lååååång semester i Kenya och det är nu dags att komma igång med GI-ätandet igen. Det här receptet upptäckte jag under min långa sejour av Masterchef Australia för ett tag sedan och har sedan dess velat prova. Den första delen i receptet, själva buljongkoket, har jag ju redan försökt mig på och resultatet av att direkt efteråt försöka fritera kycklingen slutade med att jag nu har stora brännmärken på ena handen. Även i det här receptet ska kycklingen egentligen friteras men eftersom jag ännu inte införskaffat en fritös så lade jag in den i ugnen istället på högsta värme och grill. Buljongen som används i receptet är den så kallade masterstock som efter användning, silades, kokades upp igen och frystes in.

Buljongkokt kyckling med chilikaramellsås och apelsinsalt
4 pers
3 dl vitt vin
vatten
3 dl soja
0,5 dl sucrin
2 stjärnanis
1 kanelstång
4 vitlöksklyftor, skivade
3 cm ingefära, skivad
2 schalottenlökar
2 hönsbuljongtärningar
2 peperoncinis
1 hel kyckling
1 dl socker
1 dl vatten
1 dl masterstock
2 peperoncinis
skalet från 1 apelsin
flingsalt
Karamellsås: Koka upp socker och vatten tills det blir klistrigt. Häll i en deciliter av masterstock samt chilin och låt koka en stund till.
Apelsinsalt: Riv skalet på en apelsin. Lägg skalet i lite hushållspapper och pressa ur fukten. Blanda med flingsalt.

Sätt ugnen på grill på 230º. En hel kyckling läggs alltså i den puttrande buljongen med bröstet nedåt i kastrullen. Låt puttra i 25 minuter. Därefter vänder du på kycklingen och låter koka i 5 minuter till. Stäng därefter av plattan, vänd på kycklingen men låt den ligga kvar i buljongen i en kvart till. Ta därefter upp den och klyv den mitt itu. Lägg på ett ugnsfat och häll på häften av karamellsåsen. Grilla i ugnen i ca 15 minuter. Dela kycklingen i mindre bitar och häll på resten av karamellsåsen. Servera med ångkokta grönsaker som du hällt lite masterstock på samt bulgur.