Köpt bea eller hemmagjord? Jag tycker att svaret är rätt enkelt. Särskilt när det finns så mycket god bearnaise i butikerna. Den bästa? Helt klart Cajsa Wargs tryffelbearnaise. Once you go tryffelbea you never go back! Och bor man ett stenkast ifrån St Eriksplan blir det väldigt ofta en sväng förbi denna fantastiska matbutik.
fredag 28 september 2012
Friday dinner
E och jag är riktiga vanemänniskor. Vi tycker om att äta samma rätter på bestämda dagar och fredagar är inget undantag. Är det en fredag på landet så blir det Pluras sherrykyckling (i alla fall innan vi började äta GI) och är det en fredag i stan blir det kött, pommes och bea. Nu kör vi ju GI som sagt så potatisen fick vi hoppa över, men efter det lyckade försöket med aubergine sticks, provade vi igen att fritera grönsaker - denna gång blev det zucchini. Det fungerade minst lika bra!
Köpt bea eller hemmagjord? Jag tycker att svaret är rätt enkelt. Särskilt när det finns så mycket god bearnaise i butikerna. Den bästa? Helt klart Cajsa Wargs tryffelbearnaise. Once you go tryffelbea you never go back! Och bor man ett stenkast ifrån St Eriksplan blir det väldigt ofta en sväng förbi denna fantastiska matbutik.
E har legat hemma sjuk även idag och behövde något som kunde pigga upp honom efter att ha varit sjuk och uttråkad en hel dag så det blev lite snacks och en present. 70%-ig belgisk choklad, franska korvar och ostar och första säsongen av Borgias. En lugn hemmakväll i kväll för att kurera. Imorgon bär det av till Dalarna för mig och C för herrgårdsweekend. De äkta männen E & E drar till Öl och Whiskeymässan. Trevlig helg!
Köpt bea eller hemmagjord? Jag tycker att svaret är rätt enkelt. Särskilt när det finns så mycket god bearnaise i butikerna. Den bästa? Helt klart Cajsa Wargs tryffelbearnaise. Once you go tryffelbea you never go back! Och bor man ett stenkast ifrån St Eriksplan blir det väldigt ofta en sväng förbi denna fantastiska matbutik.
onsdag 26 september 2012
Asiatisk nudelsoppa med kryddstarka frikadeller
E vaknade med halsont idag och mår sämre nu på kvällen. Tänkte att jag skulle pigga upp honom med en nudelsoppa full med värmande ingredienser. Hittade ett recept på taffel.se som jag utgått ifrån. När jag körde kalorisnål diet för ett år sen åt jag mycket nudelsoppor till lunch. Ofta trillade jag ett hundratal frikadeller som jag kokade upp och sen frös in så blev det världens enklaste rätt att laga till. Fixa bara en god buljong och släng i frikadellerna. En annan variant är att skiva en rå biff i en halv centimeter tjocka skivor. Lägg dem i botten av din tallrik, häll på rykade het buljong så kokas köttet av buljongen. Men vi tar det från början!
Koka upp kycklingfond, vatten, en bit ingefära och en vitlöksklyfta och låt koka ihop. Blötlägg torkade räkor i en halvtimme. Fräs dem sedan i lite olja med två vitlöksklyftor, korianderstjälkar och en bit ingefära, allt hackat. Ha i ett par matskedar sambal badjak och låt steka med. Jag hade därefter i en skvätt vermouth och en skvätt soja. Låt allt koka ihop och lägg i en skål tillsammans med fläskfärs och rör ihop till en smet. Trilla små köttbullar av dem och lägg dem sedan i buljongen och låt koka i cirka tio minuter. Plocka ut dem sedan med hålslev och lägg åt sidan. Smaka av buljongen med rivet limeskal och socker.
Under tiden kokar du upp vatten och kokar nudlarna (fullkornsnudlar så klart!) i ett par minuter och skölj dem sedan i kallt vatten.
Dessutom skivar du lite vårlök, grovhackar lite mynta och koriander. Lägg i nudlarna och frikadellerna i en skål för varje person (det är här man blir sur för att alla perfekta nudelsoppskålar är på landet och blir tvingad att ta serveringsskål till mig själv och en margareteskål till sjuklingen). Häll på med buljong så det täcker allt. Strö över koriandern, löken, chili och böngroddar. Pressa över limejuice. Gott!
Under tiden kokar du upp vatten och kokar nudlarna (fullkornsnudlar så klart!) i ett par minuter och skölj dem sedan i kallt vatten.
Dessutom skivar du lite vårlök, grovhackar lite mynta och koriander. Lägg i nudlarna och frikadellerna i en skål för varje person (det är här man blir sur för att alla perfekta nudelsoppskålar är på landet och blir tvingad att ta serveringsskål till mig själv och en margareteskål till sjuklingen). Häll på med buljong så det täcker allt. Strö över koriandern, löken, chili och böngroddar. Pressa över limejuice. Gott!
tisdag 25 september 2012
Kebab-e kobideh - iransk köttfärskebab
Det finns inte mycket som slår iransk kebab enligt mig. Det stooooora lasset av ris som man har en klick smör på, löken och kryddorna som serveras vid sidan om, den stekta tomaten. Bästa är när man blir bjuden hem till pappa och kebaben tillagas på grillen. Näst bäst, är att besöka en av stans många iranska restauranger som alltid har kebab på menyn. Kobideh betyder malen dvs köttfärs. Det finns självklart många andra varianter på kebab också men den här tycker jag är bäst helt klart! Köttfärssmeten är inte annorlunda mot vanlig köttbullssmet men den blir saftigare tycker jag. Blanda en riven lök, ett ägg, nötfärs, salt och peppar. Forma till avlånga tillplattade stänger och lägg på en plåt tillsammans med några tomater som du halverat och grilla allt högst upp i ugnen tills de är klara.
I stället för ris kör vi idag blomkålsris. Dvs riven blomkål som kokat i ca en minut. Nu säger ni så klart, jisses vad jobbigt att riva ett helt blomkålshuvud men det är då man tar fram den där apparaten man fick för tusen år sen för att man trodde att självaste bakgenen skulle komma med när man fick den. Sätt fast rivjärnsfunktionen och vips så har du trollat ett helt huvud till ris på en sekund. Jag kokade en liten bit av blomkålet i saffransvatten i stället för vanligt vatten för att få olika färger på riset.
Till middagen i kväll skulle vi även en spenatyoghurt till (receptet hittar du här) men såklart var spenaten slut så det fick bli yoghurt med en vitlöksklyfta och hackad mynta i stället. Dessutom serveras ofta mycket kryddgrönt och lök till och så den syrliga kryddan sumak (som jag trodde jag hade i skafferiet men det visade sig vara torkad lime i pulverform. Tråkigt iofs men jättekul eftersom man kan göra mycket gott med torkad lime och jag visste inte ens att jag hade sån hemma!). En stor klick smör på blomkålsriset och så är är det klart!
I stället för ris kör vi idag blomkålsris. Dvs riven blomkål som kokat i ca en minut. Nu säger ni så klart, jisses vad jobbigt att riva ett helt blomkålshuvud men det är då man tar fram den där apparaten man fick för tusen år sen för att man trodde att självaste bakgenen skulle komma med när man fick den. Sätt fast rivjärnsfunktionen och vips så har du trollat ett helt huvud till ris på en sekund. Jag kokade en liten bit av blomkålet i saffransvatten i stället för vanligt vatten för att få olika färger på riset.
Till middagen i kväll skulle vi även en spenatyoghurt till (receptet hittar du här) men såklart var spenaten slut så det fick bli yoghurt med en vitlöksklyfta och hackad mynta i stället. Dessutom serveras ofta mycket kryddgrönt och lök till och så den syrliga kryddan sumak (som jag trodde jag hade i skafferiet men det visade sig vara torkad lime i pulverform. Tråkigt iofs men jättekul eftersom man kan göra mycket gott med torkad lime och jag visste inte ens att jag hade sån hemma!). En stor klick smör på blomkålsriset och så är är det klart!
Etiketter:
Blomkål,
LCHF,
Nötkött,
Persiskt,
Vardagsmat
måndag 24 september 2012
Marockanska ägg
Idag var det faktiskt grön ärtsoppa med mynta och citron på menyn men så blev jag så himlans sugen på något lite kryddigt och mustigt, och eftersom jag hade handlat för ärtsoppan fick jag helt enkelt bygga den här rätten på sådant som jag hade hemma. En trevlig och snabb rätt med ägg kokade i en tomatsås med marockanska kryddor. Jag skulle vanligtvis ha ätit den här med bröd men nu fick det bli med svarta bönor i stället.
Det närmaste jag kommit Marocko är faktiskt Bangkok. Det låter ju helknasigt, jag vet! Men under en resa till Thailand för ett par år sen hade jag och E bokat ett hotell i Bangkok som visade sig ligga i de arabiska kvarteren. Det visade sig bli en helt fantastisk kulinarisk upplevelse. Eftersom vi redan hade varit två veckor i Khao Lak hade vi börjat tröttna på thaimat och gick därför bara på marockanska och egyptiska restauranger. Så god mat! Är det någon som vet om det finns någon marockansk restaurang i Stockholm? Tipsa mig i så fall!
Nåja tillbaka till rätten! Börja med att steka en lök så den blir genomskinlig. Ha i fyra hackade vitlöksklyftor och en peperoncini och låt steka med. Ha i lite garam masala och paprikapulver och låt det steka med en stund innan du häller i en burk krossade tomater, lite vatten, socker, salt och peppar. Låt koka ihop. Därefter häller jag i en burk svarta bönor som har sköljts i vatten. Gör sedan fyra gropar i tomatsåsen och knäck i ett ägg i varje grop. Låt puttra i ca fem minuter tills äggen är klara.
Update: Oj, det blev rätt starkt! Med en klick turkisk yoghurt på tomatsåsen blev det toppen.
Det närmaste jag kommit Marocko är faktiskt Bangkok. Det låter ju helknasigt, jag vet! Men under en resa till Thailand för ett par år sen hade jag och E bokat ett hotell i Bangkok som visade sig ligga i de arabiska kvarteren. Det visade sig bli en helt fantastisk kulinarisk upplevelse. Eftersom vi redan hade varit två veckor i Khao Lak hade vi börjat tröttna på thaimat och gick därför bara på marockanska och egyptiska restauranger. Så god mat! Är det någon som vet om det finns någon marockansk restaurang i Stockholm? Tipsa mig i så fall!
Nåja tillbaka till rätten! Börja med att steka en lök så den blir genomskinlig. Ha i fyra hackade vitlöksklyftor och en peperoncini och låt steka med. Ha i lite garam masala och paprikapulver och låt det steka med en stund innan du häller i en burk krossade tomater, lite vatten, socker, salt och peppar. Låt koka ihop. Därefter häller jag i en burk svarta bönor som har sköljts i vatten. Gör sedan fyra gropar i tomatsåsen och knäck i ett ägg i varje grop. Låt puttra i ca fem minuter tills äggen är klara.
Update: Oj, det blev rätt starkt! Med en klick turkisk yoghurt på tomatsåsen blev det toppen.
Etiketter:
Mellanöstern,
Vardagsmat,
Vegetariskt,
Ägg
söndag 23 september 2012
Ugnsbakad fläsksida med bönpuré och minisparris
Jakten på den perfekta sardiska porchettan fortsätter denna söndag. Sist gjordes min variant av porchetta sarda på fläsklägg, denna gång görs den helt enkelt på rimmat sidfläsk. I engelska matlagningsprogram använder de ofta sig av något som heter pork belly. Här hemma är det inte lika vanligt att använda sig av den styckningsdelen, troligtvis på grund av att den innehåller så mycket fett, men gott är det! Jag köpte ett äpple som jag hade tänkt ha med på något sätt men sen hittade jag en skvätt dessertvin i kylen och tänkte att det fick ge sötma till rätten i stället. Jag köpte ett kilo sidfläsk med skinnet kvar. Skinnet skårades i ett rutmönster och pepprades innan det fick åka in i ugnen på 220°C i en halvtimme tills skinnet har krispat till sig. Därefter sänkte jag värmen och lät den bakas i 170°C i en halvtimme till. Sedan hällde jag i dessertvinet i pannan och lät det koka in i ca en halvtimme. Efter detta tog jag ut fläsksidan, lyfte den ur ugnsformen och lade i en massa olika grönsaker: palsternacka, morot, rödlök, selleri och en massa vitlöksklyftor och lite färsk timjan. Blanda runt det i fettet som ligger i pannan och lägg sedan fläsksidan överst och så in i ugnen igen i en timme till. När det återstod tjugo minuter hällde jag i några deciliter vatten i formen.
Ta ut formen och ställ undan köttet (obs skinnsidan uppåt) och lägg en handduk över det. Häll resten av innehållet i formen ner i en kastrull genom en sil. Ta bort det överflödiga fettet. Koka ihop tills knappt en halv deciliter är kvar. Precis på slutet har du i en klick smör.
Under tiden som köttet är i ugnen puréar jag tre burkar med stora vita bönor. Plocka upp en eller två av vitlöksklyftorna som rostats i ugnen med fläsket och pressa ut dem i purén. Ha i en skvätt citron. I en kastrull värmer jag lite spenat i smör. Blanda i spenaten och en hackad vårlök i purén. Det kan verka lite torrt. Jag hittade en halv burk färskost i kylen efter strömmingen i veckan så jag hade i den. Salta och peppra.
Minisparrisen steker jag i lite olivolja i max någon minut. Man kan också koka den så klart men jag hade inga fler kastruller.
Skär köttet i kvadratiska bitar så ser det finare ut på tallriken! Det här blev så ofantligt gott och skinnet blev så där härligt krispigt och köttet lika saftigt som det var på den där restaurangen vid Costa Smeralda på Sardinien där vi åt VARJE dag.
Ta ut formen och ställ undan köttet (obs skinnsidan uppåt) och lägg en handduk över det. Häll resten av innehållet i formen ner i en kastrull genom en sil. Ta bort det överflödiga fettet. Koka ihop tills knappt en halv deciliter är kvar. Precis på slutet har du i en klick smör.
Under tiden som köttet är i ugnen puréar jag tre burkar med stora vita bönor. Plocka upp en eller två av vitlöksklyftorna som rostats i ugnen med fläsket och pressa ut dem i purén. Ha i en skvätt citron. I en kastrull värmer jag lite spenat i smör. Blanda i spenaten och en hackad vårlök i purén. Det kan verka lite torrt. Jag hittade en halv burk färskost i kylen efter strömmingen i veckan så jag hade i den. Salta och peppra.
Minisparrisen steker jag i lite olivolja i max någon minut. Man kan också koka den så klart men jag hade inga fler kastruller.
Skär köttet i kvadratiska bitar så ser det finare ut på tallriken! Det här blev så ofantligt gott och skinnet blev så där härligt krispigt och köttet lika saftigt som det var på den där restaurangen vid Costa Smeralda på Sardinien där vi åt VARJE dag.
Middag på F12
Har varit borta från bloggen i ett par dagar. Det beror på att vi inte har ätit hemma utan varit på olika jobbmiddagar och annat skoj. Det skojigaste var nog igår kväll då vi hade bestämt oss för att fira att vi i slutet av den här månaden har varit gifta i ett halvår. Vi bokade bord på F12! Vilken mat! Vid sådana tillfällen går det inte att köra GI så jag måste erkänna att det även slank ner ett par brödskivor under kvällen. Vi har ätit på F12 en gång tidigare, när vi firade min födelsedag för ett par år sedan. Vid den tiden led jag ofta av halsbränna och jag hade fått halsbränna efter att ha ätit lunch den dagen. Vid femte rätten till middagen mådde jag så dåligt och var så trött att jag knappt kunde sitta i min stol längre. Den här gången var det dock inga problem att få i sig all den goda maten!
Stora delar av måltiden var gudomliga! Hummer med en sås gjord på dragon och ostron var en ny smakkombination som jag kommer att prova hemma någon gång. Blomkålspuré serverades med en kaviar, frusen vit choklad, brödsmukor och gräslök och var jättegott! Kvällens höjdare var en Sveziafylld ravioli som serverades med tryffel, kronärtskocka och en buljong gjord på avkoket av kronärtskockan. Avkoket ska jag prova använda någon gång, det var fantastiskt gott och mustigt. En stor favorit hos mig är foie gras och ni kan ju tänka er min glädje när den femte rätten som serverades var just foie gras! Denna gång serverad med brioche och vit persika. Tyvärr hade de även hällt på en sås gjord på lakritsrot och kastanjehonung som jag tyckte förstörde lite.
De två varmrätterna var även de gudomliga. Kummel serverades med pocherat lantägg och ett skum gjort på alger. Å så gott det var! Efter detta serverades gräsand som var skjuten av självaste Danyel Couet! Till sist kom en fantastiskt god fårost med kvitten och därefter desserten som var glass gjord på getmjölk. Jättegod och jättelen! Nu är ju inte jag något stort dessertfan så jag hade nog klarat mig med enbart en dessert. Dessert nummer två var en hallonsorbet med smulade vaniljdrömmar.
Helt klart ett fantastiskt sätt att fira att man varit gift i sex hela månader!
Stora delar av måltiden var gudomliga! Hummer med en sås gjord på dragon och ostron var en ny smakkombination som jag kommer att prova hemma någon gång. Blomkålspuré serverades med en kaviar, frusen vit choklad, brödsmukor och gräslök och var jättegott! Kvällens höjdare var en Sveziafylld ravioli som serverades med tryffel, kronärtskocka och en buljong gjord på avkoket av kronärtskockan. Avkoket ska jag prova använda någon gång, det var fantastiskt gott och mustigt. En stor favorit hos mig är foie gras och ni kan ju tänka er min glädje när den femte rätten som serverades var just foie gras! Denna gång serverad med brioche och vit persika. Tyvärr hade de även hällt på en sås gjord på lakritsrot och kastanjehonung som jag tyckte förstörde lite.
De två varmrätterna var även de gudomliga. Kummel serverades med pocherat lantägg och ett skum gjort på alger. Å så gott det var! Efter detta serverades gräsand som var skjuten av självaste Danyel Couet! Till sist kom en fantastiskt god fårost med kvitten och därefter desserten som var glass gjord på getmjölk. Jättegod och jättelen! Nu är ju inte jag något stort dessertfan så jag hade nog klarat mig med enbart en dessert. Dessert nummer två var en hallonsorbet med smulade vaniljdrömmar.
Helt klart ett fantastiskt sätt att fira att man varit gift i sex hela månader!
onsdag 19 september 2012
Andalusisk mandelkyckling med aubergine sticks
I går var jag och C ute och åt på favoritrestaurangen Olé Olé. Servitörerna pratar alltid spanska med en när man är där och vi börjar alltid att tänka tillbaka på året som vi bodde där tillsammans. Mycket god mat blev det! Spansk mat är så enkel men så mycket smak, till skillnad från fransk mat som är komplicerad men mycket smak.
Kvällens rätt blev en hommage till Spanien. Det är en andalusisk mandelkyckling och eftersom vi inte får äta pommes frites blev det friterade aubergine-pommes frites i stället. Mandelsåser är vanliga i Andalusien. Egentligen var jag sugen på deras köttbullar i mandelsås men eftersom E hade gjort en lunchlåda med köttbullar blev det kyckling i stället. Börja med att ha i lite olivolja i en kastrull. I oljan har du i fyra hela vitlöksklyftor som du låter steka med ett tag så att oljan tar smak. Plocka därefter bort vitlöken och lägg i en skål. Skålla 10-12 mandlar, ta bort skalet och lägg i samma skål med vitlöken. Tillsätt lite persilja, saffran, dragon, cayennepeppar och två äggulor. Mixa allt till en kräm. I vitlöksoljan steker du kycklingen tills den är gyllenbrun på båda sidor. Plocka då upp kycklingen och lägg på en tallrik. Fräs en finhackad lök i oljan tills den är genomskinlig, därefter har du i en fintärnad tomat som du först har skalat. Stek i hop dem och lägg därefter tillbaka kycklingen. Häll på lite vin och låt alkoholen koka bort. Häll på någon deciliter vatten och en kycklingbuljongtärning. Låt koka ihop tills kycklingen är färdig. Därefter häller du i mandelkrämen och låter koka med i några minuter. Salta och peppra.
Aubergine sticksen gjordes genom att först skölja en aubergine och skära i rundlar. Salta varje rundel så att vattnet kommer ur. Torka av vattnet och skär varje rundel i pommes frites. Blanda bovetemjöl, salt och peppar i en skål. Lägg i aubergine sticksen och se till att mjölet täcker alla sidor av sticksen. Under tiden värmer du upp olja i traktörpanna (ca 5 cm). Prova lägg i en sticks så du ser när oljan är klar. Därefter friterar du sticksen i omgångar. När de är gyllenbruna tar du upp dem med hålslev och lägger dem på hushållspapper. Salta. E blev så till sig av den här rätten att han till och med sa att det var bland det godaste han ätit på länge! Annorlunda smak men fantastiskt!
När vi i helgen var på middag hos E&J serverades ett väldigt gott rödvin vid namn Lat 42, Rioja Gran Reserva från 1998. Idag slank E förbi Systembolaget och köpte på sig ett par flaskor varav en öppnades i dag. Que aproveche!
Kvällens rätt blev en hommage till Spanien. Det är en andalusisk mandelkyckling och eftersom vi inte får äta pommes frites blev det friterade aubergine-pommes frites i stället. Mandelsåser är vanliga i Andalusien. Egentligen var jag sugen på deras köttbullar i mandelsås men eftersom E hade gjort en lunchlåda med köttbullar blev det kyckling i stället. Börja med att ha i lite olivolja i en kastrull. I oljan har du i fyra hela vitlöksklyftor som du låter steka med ett tag så att oljan tar smak. Plocka därefter bort vitlöken och lägg i en skål. Skålla 10-12 mandlar, ta bort skalet och lägg i samma skål med vitlöken. Tillsätt lite persilja, saffran, dragon, cayennepeppar och två äggulor. Mixa allt till en kräm. I vitlöksoljan steker du kycklingen tills den är gyllenbrun på båda sidor. Plocka då upp kycklingen och lägg på en tallrik. Fräs en finhackad lök i oljan tills den är genomskinlig, därefter har du i en fintärnad tomat som du först har skalat. Stek i hop dem och lägg därefter tillbaka kycklingen. Häll på lite vin och låt alkoholen koka bort. Häll på någon deciliter vatten och en kycklingbuljongtärning. Låt koka ihop tills kycklingen är färdig. Därefter häller du i mandelkrämen och låter koka med i några minuter. Salta och peppra.
Aubergine sticksen gjordes genom att först skölja en aubergine och skära i rundlar. Salta varje rundel så att vattnet kommer ur. Torka av vattnet och skär varje rundel i pommes frites. Blanda bovetemjöl, salt och peppar i en skål. Lägg i aubergine sticksen och se till att mjölet täcker alla sidor av sticksen. Under tiden värmer du upp olja i traktörpanna (ca 5 cm). Prova lägg i en sticks så du ser när oljan är klar. Därefter friterar du sticksen i omgångar. När de är gyllenbruna tar du upp dem med hålslev och lägger dem på hushållspapper. Salta. E blev så till sig av den här rätten att han till och med sa att det var bland det godaste han ätit på länge! Annorlunda smak men fantastiskt!
När vi i helgen var på middag hos E&J serverades ett väldigt gott rödvin vid namn Lat 42, Rioja Gran Reserva från 1998. Idag slank E förbi Systembolaget och köpte på sig ett par flaskor varav en öppnades i dag. Que aproveche!
måndag 17 september 2012
Färskostfylld panerad strömming med blomkålsmos
Jag vet vad ni tänker, panera gör man ju i mjöl och det är ju inte GI. Idag hittade jag bovetemjöl. Det visade sig att bovete är gjort på en ört som är kusin med rabarbern och har lågt GI. Nu öppnar sig en helt ny värld! Jag tänker mig panerade saker, kanske pannkakor och kanske till och med... nej, jag vågar inte tro det... bröd?!
Nåväl, den lycka som infann sig när jag hittat bovetemjölet kan ni ju tänka er! Jag sprang sedan till fiskdisken och köpte strömming. Filéerna saltades och pepprades, fylldes med Philadelphia med gräslökssmak och sattes ihop två och två innan de (dubbel!) panerades och stektes i smör. Blomkålsmoset är detsamma som jag gjorde till renskavsgrytan häromdagen. Så fantastiskt gott! Det är senapen som ger moset den underbara smaken. Servera med citron.
söndag 16 september 2012
Lammfrikassé
Idag har vi ätit långkok här hemma. Jag blev otroligt sugen på lamm häromdagen så när jag hittade fina bitar affären idag passade jag på! Börja med att tärna köttet och bryn det i olivolja i omgångar. Ta ur köttet och stek därefter en skivad lök, sex hackade vitlöksklyftor och en knippe strimlad salladslök. Stek det i några minuter och häll på en skvätt vatten och låt koka tills löken mjuknat. Lägg tillbaka köttet i grytan, lägg i en knippe hackad dill och två strimlade hela romansalladshuvuden. Blanda runt tills salladen krympt ihop och häll på vatten så det täcker. Låt koka i 2,5 timme varav de två första timmarna med locket på. Blanda ihop två ägg, en matsked turkisk yoghurt och saften från en citron. Ta av kastrullen från plattan och blanda i äggblandningen. Smaka av med socker, salt och peppar. Denna lammgryta serverade jag med fullkornsbulgur som hade fått koka i buljong och lite tomatpuré samt sparrisbroccoli vid sidan av. Gott!
lördag 15 september 2012
Brunch på Långbro värdshus
Vilket fantastiskt väder det är idag! Vi blev upplockade vid elvasnåret av S&D för att åka till Långbro Värdshus för att äta, det som de hävdade var, stans bästa brunch. God mat och fantastiskt sällskap säger vi ju inte nej till! Maten var faktiskt jättebra, även för en GI-ätare! Min favorit var den dillkryddade fläsksidan men det fanns också så mycket annat gott: en underbar skaldjurssoppa, fantastisk äggröra, en god färskost (S, fick du någonsin svar på vilka örter det var där i?) Dessertbordet fick jag tyvärr inte röra men de hade fantastiska små miniatyr-creme bruleer som jag blev himlans sugen på!
Efter brunchen sa vi hejdå till vännerna och återvände till stan. En sväng förbi butikerna i Vasastan resulterade i ett sideboard till matsalen. Äntligen har vi alla möbler till det rummet! Jag lyckades dessutom få upp de handkolorerade kopparsticken från 1800-talet som legat i klädkammaren sedan jag köpte dem!
Kvällen ska spenderas med goda vännerna E&J ute i Bromma. Det ser vi oerhört mycket fram emot, det serveras alltid en massa god mat där!
Födelsedagsbarnet S
Min kära vän S fyller år idag så igår bjöd jag över henne på födelsedagsmiddag. Hon blev väldigt överraskad och glad! Vi började måltiden med en varsin kronärtskocka som vi doppade i smör, citron och salt. Till det drack vi en flaska Moet till för att fira lite extra.
Till varmrätt blev det stekt ankbröst med äppelsås och svartkål. Ankbröstet saltas och peppras och bryns i smör på båda sidor. Därefter läggs det i en ugnsform och in i ugnen på 200° i ca 10 minuter. Såsen gjorde helt enkelt i samma panna som ankan stekts i där vi hällde på lite äppelmust, buljong, soja för sälta (inte för mycket) och sen en matsked frysta franska örter. Till detta serverade svartkål, en italiensk kålsort som jag aldrig provat förut men som var supergod! Man fick koka den lite längre än andra kålsorter dock. När den väl var klar hällde jag på lite citron, smör och flingsalt. Till maten serverades en Castelforte Valpolicella Ripasso.
Till efterrätt serverades en taleggio och en chevre samt lite 70%-ig choklad och ett efterrättsvin som heter Nivone. Efter efterrätten ringde det på dörren och in kom E med en massa vänner som satte sig vid vårt bord och underhöll oss med pianospel och skratt. Kvällen innehöll även ett luciatåg ut på terrassen för att sjunga Ja må hon leva till födelsedagsbarnet vid tolvslaget. En hellyckad kväll helt enkelt!
Till varmrätt blev det stekt ankbröst med äppelsås och svartkål. Ankbröstet saltas och peppras och bryns i smör på båda sidor. Därefter läggs det i en ugnsform och in i ugnen på 200° i ca 10 minuter. Såsen gjorde helt enkelt i samma panna som ankan stekts i där vi hällde på lite äppelmust, buljong, soja för sälta (inte för mycket) och sen en matsked frysta franska örter. Till detta serverade svartkål, en italiensk kålsort som jag aldrig provat förut men som var supergod! Man fick koka den lite längre än andra kålsorter dock. När den väl var klar hällde jag på lite citron, smör och flingsalt. Till maten serverades en Castelforte Valpolicella Ripasso.
Till efterrätt serverades en taleggio och en chevre samt lite 70%-ig choklad och ett efterrättsvin som heter Nivone. Efter efterrätten ringde det på dörren och in kom E med en massa vänner som satte sig vid vårt bord och underhöll oss med pianospel och skratt. Kvällen innehöll även ett luciatåg ut på terrassen för att sjunga Ja må hon leva till födelsedagsbarnet vid tolvslaget. En hellyckad kväll helt enkelt!
torsdag 13 september 2012
Kyckling!
Kyckling är min absoluta favoritmat! Mums! En av grundpelarna i vår matlagning är lemon chicken. Vanligtvis, i vårt icke-GI-liv brukade denna rätt serveras på söndagar. Men är man GI så spelar det ingen roll när man äter den. En hel kyckling saltas och peppras inuti och utanpå. Skinnet lossas med en sked och därefter läggs skivor av smör och citron in under skinnet. Resten av citronen läggs inuti kycklingen tillsammans med några vitlöksklyftor. Häll på lite olivolja och så in i ugnen tills vattnet som sipprar ut är genomskinligt. Till detta brukade vi servera roast potatoes à la English style - dvs potatis som först kokas ungefär halva den ordinarie tiden. Därefter skakas de i kastrullen och sen ner i en form där man har smält gåsfett. Blanda runt potatisen så alla täcks med fettet och låt stå i ugnen i ca 35 minuter. Bästa potatisen i vääääärlden. Krispiga på utsidan och mjuka inuti. Men, kör man GI så kör man. Det fick bli rostade grönsaker i stället. Det bidde zucchini och champinjoner. Meningen var att ha med rödlöksklyftor också men vårt hemska ICA (St Eriksplan) sålde mig en rutten lök så jag lade i en chili, ett tiotal vitlöksklyftor (med skal) och en tomat med resten av gönsakerna. Häll på lite olivolja, peppar, timjan och mycket salt. De får hänga med kycklingen den sista halvtimmen. När kycklingen är klar låter du den vila ett tag samtidigt som du häller av fettet från skyn som blir kvar i pannan. Skyn serverades vid sidan om. Lite extra salt på grönsakerna och allt är klart! Så gott!
tisdag 11 september 2012
Asiatisk lax med quinoa och stekta grönsaker
Det märks att jag börjar bli frisk när jag börjar rota i skafferiet för att se vad jag kan laga för middag. Denna gång hittade jag lax i frysen. Eftersom jag inte var redo att gå utanför dörren använde jag mig endast av ingredienser som fanns hemma. Jag började med att marinera laxen i soja, limejuice, chili och honung smaksatt med ingefära i dryga timmen. Därefter kokade jag quinoa i lite buljong. Ta ut laxen ur kylskåpet så den inte är superkall när den steks. de grönsaker jag hade hemma var en zucchini och lite gammal romansallad. Jag skivade zucchinin och stekte alla grönsaker i grillpannan. När de var färdigstekta la jag dem i en marinad gjord på lite olja, lite sesamolja, mynta, vitlök och limeskal. Sist stekte jag laxen. Blanda i lite cashewnötter i quinoan. Et voilà, en riktigt trevlig liten rätt! Pressa över lite extra lime om det skulle behövas.
Sjukling
I lördags kände jag att jag hade ont i halsen men försökte ändå hålla ut eftersom vi skulle på 50-årskalas på kvällen. Det visade sig inte vara rätt taktik eftersom jag på söndagen vaknade helt förstörd. Idag är det tisdag och de senaste tre dagarna har jag bara legat i sängen och snörvlat. Idag mår jag i alla fall så pass mycket bättre att jag tror mig orka ta mig till jobbet i morgon. Någon matlagning har det inte blivit dessa dagar. Det värsta med att vara sjuk är att man inte känner några smaker. E har stått för matlagningen dessa dagar som bl.a. resulterat i fullkornspagetti med köttfärssås...
och GI-hamburgare (strunta i brödet och lägg burgarna i salladsblad i stället).
Mycket salt och tabasco för att känna någon smak! Tråkigt, för E:s mat är alltid god!
Min vän under dessa dagar har varit Masterchef Australia. Vilket fantastiskt program! Det bästa med den serien är att de dessutom har Masterclass där de går igenom klassiska rätter. Å jag har sån lust att ha stora bjudningar hemma och bjuda på fetablinier med rökt rödbeta, kaffeeclaires, goda såser, you name it! Inte så GI i och för sig... Vem vill komma på nästa bjudning?
och GI-hamburgare (strunta i brödet och lägg burgarna i salladsblad i stället).
Mycket salt och tabasco för att känna någon smak! Tråkigt, för E:s mat är alltid god!
Min vän under dessa dagar har varit Masterchef Australia. Vilket fantastiskt program! Det bästa med den serien är att de dessutom har Masterclass där de går igenom klassiska rätter. Å jag har sån lust att ha stora bjudningar hemma och bjuda på fetablinier med rökt rödbeta, kaffeeclaires, goda såser, you name it! Inte så GI i och för sig... Vem vill komma på nästa bjudning?
torsdag 6 september 2012
Mexikansk afton
Jag har aldrig varit särskilt förtjust i tacos. I alla fall inte
tacos i svensk bemärkelse och det var inte förrän en god vän till mig
serverade tacos fast med beef chili i stället som jag insåg det
fantastiska med mexikansk mat. Att göra en god chili tar lite tid men
det bästa är att man då kan passa på att göra mycket och frysa in. Det
gör alltid jag och när vi väl blir sugna på mexikanskt är redan köttet
klart. Börja med att bryna kött i lite olja. När du brynt allt kött tar
du ut det och steker lök, vitlök (mycket) och chili (mycket) i lite mer
olja. Lägg därefter tillbaka köttet och häll på krossade tomater,
oxfond, spiskummin, lagerblad, honung, harissa, limesaft och liquid
smoke (om du inte har det, stek bacon tillsammans med köttet) och låt
puttra i två timmar. Häll därefter i kidneybönor. Klart!
Till chilin serverar vi lök, tomater, creme fraiche och ostflarn (i stället för nachos). För att göra ostflarnen blandar du riven ost med några äggulor. Riven ost går att köpa i enkilospåsar på de flesta affärer. Perfekta att ha i frysen! Sen tar du bara ut så mycket som du behöver, tinar den och blandar med äggulorna. Lägg ut små högar på bakplåtspapper och tryck till dem så de blir platta. In i ugnen på rätt högt i ca en kvart. Mycket godare än nachos! En annan variant, som du också kan se på bilden här nedan är att lägga allt i salladsblad. Lite kladdigare men funkar bra!
Och!! icke att förglömma den fantastiska guacamolen! Köp för guds skull inte färdig guacamole, usch jag mår dåligt bara jag tänker på sån där guaca på burk! Nej, istället tar du en chili som du hackar, en eller två vitlöksklyftor som du river och häller i limejuice och salt. Här är det viktigt att smaka av så det blir rätt mängd av allt för det är nu det är som enklast att justera. Därefter mosar du tre-fyra mogna avocados med gaffel rakt ned i limejuicen och hackad koriander. Går på en sekund att göra och SÅÅÅÅ fantastiskt gott!
Till chilin serverar vi lök, tomater, creme fraiche och ostflarn (i stället för nachos). För att göra ostflarnen blandar du riven ost med några äggulor. Riven ost går att köpa i enkilospåsar på de flesta affärer. Perfekta att ha i frysen! Sen tar du bara ut så mycket som du behöver, tinar den och blandar med äggulorna. Lägg ut små högar på bakplåtspapper och tryck till dem så de blir platta. In i ugnen på rätt högt i ca en kvart. Mycket godare än nachos! En annan variant, som du också kan se på bilden här nedan är att lägga allt i salladsblad. Lite kladdigare men funkar bra!
Och!! icke att förglömma den fantastiska guacamolen! Köp för guds skull inte färdig guacamole, usch jag mår dåligt bara jag tänker på sån där guaca på burk! Nej, istället tar du en chili som du hackar, en eller två vitlöksklyftor som du river och häller i limejuice och salt. Här är det viktigt att smaka av så det blir rätt mängd av allt för det är nu det är som enklast att justera. Därefter mosar du tre-fyra mogna avocados med gaffel rakt ned i limejuicen och hackad koriander. Går på en sekund att göra och SÅÅÅÅ fantastiskt gott!
onsdag 5 september 2012
Hell Caesar!
E och jag äter mycket kyckling. Vår favoriträtt på fredagar på landet var (i vårt tidigare icke-GI-liv) Pluras sherrykyckling som vi åt med baguette (mmmm!). Då brukade vi köpa en hel kyckling som vi styckade (iofs gör vi nästan alltid det eftersom det är så billigt). Dock är varken jag eller E nåt stort fan av det ljusa köttet på kycklingen. I början brukade jag ändå lägga in hela kycklingen i pannan men de senare åren har jag skurit bort bröstköttet och slängt in i frysen. En passande rätt till dessa kycklingfiléer är ceasarsallad. Ibland gör vi egen dressing men eftersom kvällen spenderades med shopping och stadsauktion var vi så hungriga när vi kom hem att det fick bli köpedressing. Romansallad, tomat, dressing, massor med parmesan, kyckling och bacon. Mums! Kycklingen är stekt i smör med salt, peppar, lite paprikakrydda och chili.
Här har vi lagt upp salladen på det fina Mateusfatet som vi fick i bröllopspresent!
tisdag 4 september 2012
Renskavsgryta med blomkålspuré
Jag är sämst på att hitta svamp i skogen. En endaste gång har jag lyckats hitta och då var det nog inte tack vare mig faktiskt. Idag använde jag de sista trattisarna från den turen.
Kvällens måltid blev renskavsgryta. Jag började med att steka en gul lök i smör. När den mjuknat lade jag i två vitlöksklyftor och steker lätt. Sedan bryner jag renskavet och därefter läggs svampen i som legat i blöt. Hittills är grytan rätt torr. Idag åkte det med en skvätt konjak med innan jag hällde på svampspadet och kycklingfond. När det puttrat ihop tillsätter jag grädde och lite soja (inte för mycket, det är rätt salt redan).
Till detta serverades en väldigt god blomkålspuré som gjordes genom att koka blomkålsbuketter i saltat vatten. Låt koka 10 minuter och häll sedan av vattnet. Purea blomkålen och häll på en skvätt grädde. Ställ tillbaka på plattan så den håller sig varm. Tillsätt två teskedar fransk senap, salt och peppar. Stäng av plattan så puren inte kokar mer. Blanda i en äggula. I originalreceptet skulle man ha färsk oregano men det hade inte jag så det fick bli en matsked frysta franska örter.
Som tillbehör serverades brysselkål med lite smör på.
Gott!
Kvällens måltid blev renskavsgryta. Jag började med att steka en gul lök i smör. När den mjuknat lade jag i två vitlöksklyftor och steker lätt. Sedan bryner jag renskavet och därefter läggs svampen i som legat i blöt. Hittills är grytan rätt torr. Idag åkte det med en skvätt konjak med innan jag hällde på svampspadet och kycklingfond. När det puttrat ihop tillsätter jag grädde och lite soja (inte för mycket, det är rätt salt redan).
Till detta serverades en väldigt god blomkålspuré som gjordes genom att koka blomkålsbuketter i saltat vatten. Låt koka 10 minuter och häll sedan av vattnet. Purea blomkålen och häll på en skvätt grädde. Ställ tillbaka på plattan så den håller sig varm. Tillsätt två teskedar fransk senap, salt och peppar. Stäng av plattan så puren inte kokar mer. Blanda i en äggula. I originalreceptet skulle man ha färsk oregano men det hade inte jag så det fick bli en matsked frysta franska örter.
Som tillbehör serverades brysselkål med lite smör på.
Gott!
söndag 2 september 2012
Sushistrutar med köttfärs
Efter helgens tripp blev jag oerhört sugen på sushi. Vissa säger att sushi funkar bra när man kör GI, andra säger att det är en BIG NO NO. Jag litar på den senare. Men sugen på sushi kan man ju bli ändå! En gammal kollega visade mig en gång hur man gör sushi med köttfärs, något som jag tycker är supergott! Jag fräser lök, vitlök och chili i lite matolja. Därefter lägger jag i köttfärsen och bryner den. När den är genomstekt häller jag i sesamolja, soja, salt och peppar och låter koka ihop. I en kastrull kokar jag upp vatten och häller i quinoa som får koka i en kvart med lite salt. I slutet häller jag i en tesked äppelvinäger och rör om. Som tillbehör skivar jag tunt avokado, gurka och vårlök. Dessutom steker jag tunna tunna omelettpannkakor (endast ägg, salt, peppar och sesamkrydda) som jag rullar ihop och skär i tunna strimlor. Dela noriarki på hälften. Klart! Enkelt och supergott. Lägg lite av allt på ena delen av arket. Häll över lite majonnäs och rulla ihop till en strut. Doppa i soja med lite wasabi.
Vad heter smaklig måltid på japanska?
lördag 1 september 2012
Kräftor!
Dagens kräftkalas är faktiskt det tredje för mig i år. Finns det något bättre än kräftor? Jag tror inte det! Eller jo, det skulle kanske vara västerbottenpajen som serveras till. E och jag fick lite panik när vi insåg att pajdeg inte fungerar med vår diet. Ja, den paniken varade inte särskilt länge då vi kom fram till att vi helt enkelt skippar pajdegen. Receptet som jag brukar använda mig av är från Arla, dock såg jag att de ändrat i receptet i den nya appen, så nu får jag ha båda apparna så att jag kommer åt mitt pajrecept. Ett ägg och två äggulor blandas med 2,5 dl vispgrädde, salt, vitpeppar och en hel riven ost (ja alltså en sån där trekant, inte hela osten!). Lägg i en ugnssäker form. Jag brukar toppa pajen med tomatskivor och så in i ugnen på 200°C i en halvtimme ungefär.
Hanna har bakat en vanlig paj också för icke-GI-ätarna. Kräftkalas på lördagen på tjejresan är tradition. Hanna som är veg äter kronärtskocka i stället. Skål!
Hanna har bakat en vanlig paj också för icke-GI-ätarna. Kräftkalas på lördagen på tjejresan är tradition. Hanna som är veg äter kronärtskocka i stället. Skål!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)