onsdag 30 januari 2013

Guiso a la riojana - mustig gryta med chorizo, blomkål och champinjoner

Här kommer receptet på en mustig gryta som vi äter i kväll, en sån där rätt som är überenkel att laga men som har så himlans mycket smak. En perfekt allt-i-ett-gryta kort och gott. I en icke-GI-värld lagas denna gryta med potatis men vi kör med den hederliga blomkålen.

Guiso a la riojana
4 pers
 
1 blomkålshuvud
10 champinjoner
500 g chorizo
4 vitlöksklyftor, hackade
0,5 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 tsk pimentón de la vera
3 lagerblad
cayennepeppar

Börja med att hälla en skvätt olivolja i en kastrull och häll i en stor hackad lök som du låter bli mjuk i oljan. Därefter har du i 4 hackade vitlöksklyftor och en massa chorizo, både starka och milda, typ ett halvt kilo. Akta så du inte bränner vitlöken! En liten skvätt rödvin och lite tomatpuré och sen i med kryddor; en tesked paprikapulver, tre lagerblad och lite cayennepeppar. Om du känner för lite mer hetta, ha i någon sorts chilipasta, mina korvar var dock tillräckligt starka tycker jag. Täck det hela med buljong och låta koka i ca en halvtimme. Efter de första 20 minuterna har du i blomkålen (om du kör med potatis så har du i den under de 30 minuterna)  och låter den mjukna. Smaka av med salt och peppar. Mosa till blomkålen lite så att såsen tjocknar lite.

måndag 28 januari 2013

Ghorme sabzi - iransk grönsaksgryta


Idag använder vi upp det sista av grytbasen som legat i frysen och med det lagar vi ghorme sabzi som nog är en av stapelrätterna i det iranska köket, en rätt som alltid står på bordet på alla fester och middagar. Vi lagar den dock inte från scratch utan använder oss av en burk med färdigstekta grönsaker som går att hitta i alla butiker som säljer orientaliska livsmedel. De olika sorters kryddgrönt som ingår i den här rätten är persilja, dill, bockhornslöver (finns ofta i torkad form i samma affär), koriander, gräslök och möjligen även spenat. Allt hackas och steks till en grön massa som sedan blandas med grytbasen. I grytan åker även kidneybönor och torkad lime. Rätten serveras med ris i vanliga fall men vi äter den idag med matvete, samt torshi - de picklade grönsakerna samt rå lök.

söndag 27 januari 2013

Chili cheese balls

Ja när vi ändå håller på och friterar och redan har bränt halva handen så kan vi ju fritera ännu mer! Ni vet såna där chili cheese tops som man får på Donken och Max, här är min variant på dem. När du smakat på dessa kommer du aldrig köpa dem på hamburgerrestauranger igen.

Chili cheese balls
ca 20 st
 
5 dl riven ost
3 msk crème fraîche
1 grön chili
1 tsk pimentón de la vera
1 tsk timjan
1 äggvita
50 g riven parmesan
1 burk sesamfrön
1 dl bovetemjöl
jordnötsolja för fritering

5 dl riven ost (jag använde sån där pizzaost från Eldorado som jag alltid bunkrar upp med när vi storhandlar) blandas med tre matskedar creme fraiche, en hackad grön chili, en tesked pimenton de la vera och en tesked timjan. Rulla ihop till bollar stora som köttbullar och dubbelpanera i bovetemjöl, sen vispad äggvita, sen parmesan och sesamfrön. Släng upp dem på en plåt och in i frysen tills det är dags att fritera dem. Bollarna behöver friteras rätt länge eftersom de är frysta, 3-4 minuter.  Lägg upp på pappershandduk för att få bort det överflödiga fettet. Servera varma.


Friterad kyckling som pocherats i masterstock

Igår när jag satt och tittade på Masterchef Australia började jag fundera på det här med masterstock som de ofta pratar om. Så jag började googla och upptäckte att det är en sorts kinesisk buljong som man fryser in efter användning och återanvänder gång på gång år efter år. På det sättet blir smakerna i buljongen starkare och mustigare så jag tänkte why not, vi provar! Att komma på att man ska prova något en söndageftermiddag innebär att man inte kan gå till systembolaget för att införskaffa det shaoxingvin som krävs till rätten utan man får klara sig på de vitvinsslattar som vårt kylskåp erbjuder.

Friterad kyckling som pocherats i masterstock
4 pers (eller två jättehungriga personer som vi var)
 
3 dl vitt vin
vatten
3 dl soja
0,5 dl sucrin
2 stjärnanis
1 kanelstång
4 vitlöksklyftor, skivade
3 cm ingefära, skivad
2 schalottenlökar
2 hönsbuljongtärningar
2 peperoncinis
 
1 dl bovetemjöl
1 burk sesamfrön
2 dl riven parmesan
2 äggvitor
jordnötsolja till friteringen

Utöver vitt vin (ca tre dl) innehåller en masterstock en stor gryta med vatten, 3 dl soja, 1/2 dl sucrin, 2 stjärnanis, en kanelstång, fyra skivade vitlöksklyftor, en tumme skivad ingefära, två sharlottenlökar, två kycklingbuljongtärningar och 2 peperoncinis. Allt detta får koka upp och sen puttra på svag värme i en halvtimme. Där har du buljongen.

Det jag hade tänkt göra med buljongen idag var att pochera en hel kyckling där i. Det tog ca 30 minuter att pochera kycklingen och därefter fick den svalna på terassen i buljongen. När kycklingen  hade kallnat styckade jag den och torkade av bitarna (obs viktigt! jag har finfina brännmärken på ena handen från när olja började spotta). Därefter dubbelpanerades bitarna precis som igår i först bovetemjöl, sen vispad äggvita, sen finriven parmesan och sesamfrön och så friteras bitarna i jordnötsolja.

För att spara buljongen silar du den bara och häller upp den i vad det nu är du tänkt frysa den i. Alternativt spara den i kylen men då bör du nog använda den varje vecka.

Kycklingbitarna serveras med en dumplingsås samt majonnäs och sweetchilisås blandat.


Friterad kronärtskocka med stekt chorizo, kronärtskockspuré och citronvinägrett

Idag är det lördag och fina vännerna S och T kommer över på lite middag. Kvällens rätter får bli ett varsitt inlägg. Den här förrätten upptäckte jag idag när jag som vanligt tittade på ca tusen avsnitt av Masterchef Australia. Till förrätten använder jag en burk kronärtskocksbottnar.

Friterad kronärtskocka med stekt chorizo, kronärtskockspuré och citronvinägrett
4 pers
 
1 burk kronärtskocksbottnar i vatten
3 msk bovetemjöl
1 äggvita
1 msk sesamfrön
1 dl riven parmesan
1 chorizo
olivolja
saften och skalet från en halv citron
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Fyra stycken plockas ut och torkas av och delas på mitten. De rullas först i bovetemjöl, sen doppas de i vispade äggvitor (mest för att det blev så många äggvitor kvar från morgonens frukost) och sedan i sesamfrön och parmesan och ställs sedan undan tills det är dags att fritera. Resten av skockorna mixas med lite av oljan som de låg i (eller så sa de i alla fall i receptet, men jag råkade köpa de i vatten så det fick bli olivolja istället), citronsaft, salt och peppar. En chorizo skivas och grillas i grillpanna. Gör en citronvinägrett genom att först ta lite citronskal som får infusera (säger man så?) i olivolja på svag värme på plattan. Ta bort skalen och blanda med citronsaft, vitlök, salt och peppar.

Just innan servering friteras de panerade kronärtskockorna i olja så de är varma inuti och gyllenbrunt krispiga på ytan. Börja med att lägga upp lite av purén på tallriken. Sen lite persilja och mynta på purén och så placerar du chorizon och den friterade kronärtskockan över detta. Och lite citronvinägrett över det hela och lite parmesan på toppen.


lördag 26 januari 2013

Ugnsstekt fläsksida med varm italiensk sallad

Till huvudrätt idag blir det - japp ni gissade rätt - ännu en fläsksida. Om jag ska vara helt ärlig så börjar jag tappa lite intresset för fläsksida. Det är fortfarande bland det godaste jag vet men samtidigt börjar jag sukta efter en god kyckling igen så det är möjligt att jakten på den perfekta porchettan kommer att stanna av lite i den närmsta framtiden. Kollegorna på jobbet här också kommenterat att det är mycket fläsk på bloggen så jag lovar att dra ner lite på det. MEN, hittar jag en liten griskulting som får plats i ugnen så kommer det att dyka upp här, det lovar jag!

Kvällens rätt startades redan igår kväll, såsom det var tänkt förra gången, jag skårade alltså svålen (som tyvärr visade sig vara rätt tunn) och hällde salt på hela svålen så det åkte ner i skårorna. Sen har det fått ligga i kylen i ett helt dygn utan plast över. Själva tillagningen gör vi på samma sätt som förra gången, dvs steker först svålsidan knaprig i stekpanna och sen in i ugnen men vi har en massa örter under köttet, lagerblad, timjan och vitlök. Och så in i ugnen i ca 50 minuter på typ 160°. Tyvärr blev inte kvällens kött så bra, jag tror jag faktiskt föredrar det rimmade köttet. Dessutom blev inte svålen krispig utan snarare mjuk och seg, blä. Om du vill ha ett bra fläskrecept kolla in de tidigare recepten under fläskkott-etiketten.

Ca tre timmar innan vi ska äta halverar jag en massa körsbärstomater som får gotta sig i ugnen på 130° i två timmar tillsammans med ringlad olivolja och honung, salt, peppar och timjan. Sista timmen dras värmen upp eftersom fläsket ska in så ha koll på tomaterna så de inte börjar ta för mycket färg. I värsta fall, ha på lite folie över tomaterna. Dessa blandar vi med en massa grillade grönsaker såsom fänkål, zucchini och romansallad som efter grillning i grillpanna blandas med tomaterna i en vinägrett gjord på olivolja, vitlök, citron, salt och peppar.

Eggs Benedict & amerikanska pannkakor med hallonkompott

Jag har länge tänkt att jag skulle prova mig på Eggs Benedict, hade aldrig slagit en hollandaise förut och mina försök till bearnaise har inte heller varit så lyckade. Det som var kruxet för att kunna göra den här rätten var ju, vad ska jag ha i stället för bröd. Och så en dag kom jag på det, jag gör en amerikansk pannkaka utan socker! Nej, det blir inte riktigt samma konsistens men det funkar!! Det här receptet på pannkakor är gjort på bovetemjöl som jag nu har återgått till efter att ha haft några duster (!) med sojamjölet. För att göra pannkakorna separerar du gulan från vitan av ett ägg och vispar vitan hård. Gulan blandar du med 2,5 dl mjölk, 2,5 dl bovetemjöl, 1 tesked bakpulver och lite salt. Vik ner vitan i smeten och låt stå och vila en stund. Därefter steker du två plättar, ca 8 cm i diameter i smör. När du börjar se luftbubblor på pannkakan är det dags att vända på den. Nu blir det ju en massa smet kvar, som jag då blandade i 2 teskedar sucrin och stekte till vanliga amerikanska pannkakor av.

Pochera två ägg i kokande vatten med 1 msk ättika och 1 tsk salt. Stek baconet. Och sist, men absolut inte minst, gör du hollandaisen (anledningen till att jag vet detta är att vi faktiskt gjorde tvärtom, och började med hollandaisen som sen hann skära sig så det var bara att starta om).

Hollandaisen görs genom att blanda två äggulor och 1 msk vatten i en skål som man har över ett vattenbad. I en kastrull smälter du 100 g smör och tar bort alla orenheter och fetter så du har det skirade smöret kvar. Smöret hälls i äggblandningen lite i taget medan man samtidigt vispar. Smaka av med salt, peppar, citron och cayennepeppar. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar. Eftersom det här var vårt försök nummer två var vi faktiskt lite fega med vispandet, den första blev fluffigare men ingen av oss vågade tänka på vad vi skulle göra om även den här skulle skära sig så vi tog det säkra före det osäkra och gjorde den inte lika tjock.

Lägg upp på en tallrik, först en pannkaka, sen bacon, sen ägget och till sist såsen överst. Så vackert!! Och ännu vackrare när du sen skär in i ägget och gulan rinner ut.


Till de vanliga pannkakorna kokade vi en hallonkompott på lite hallon, två matskedar vatten och lite sucrin. Låt koka ihop och häll över pankisarna. Vilken frukost det blev idag!


fredag 25 januari 2013

Ryggbiff med örtsmör på rostad vitlök och benmärg samt mandelrostade sockerärter

Häromdagen skrev jag om min lediga tisdag då jag stod framför spisen hela dagen och fixade. Bland annat så rostade jag benmärg och vitlök vilket faktiskt var till kvällens rätt. E har äntligen kommit hem från Afrika igen så det firar vi med... kött! Själv åt jag bea igår när jag var på AG så ikväll blir det ryggbiff stekt så lite som möjligt med sockerärtor och ett örtsmör gjort på benmärgen och vitlöken. Piece of cake är det men godaste smöret du kan tänka dig! Den rostade vitlöken ger en mjuk och lite sötare vitlökssmak och benmärgen... åh benmärgen! Benmärgen ger en köttig och rund smak som får dig att falla av stolen! Rosta märgbenen och två oskalade vitlöksklyftor i ugnen på typ 200 i ca en halvtimme. Gröp sedan ut vitlökarna och benmärgen och blanda med en massa smör, salt och hackad persilja. Lägg smöret i plastfolie och forma till korv och spara i frys/kyl tills du ska använda det.

Till rätten skulle vi äta sockerärter men vi hade inte så många så jag skar dem tunt på längden (känns som mer :-)) blandade dem med en skivad sharlottenlök, tre skivade vitlökar och ca 10 st skållade och hackade mandlar och så lite olivolja och salt förstås. Allt detta åkte in i ugnen på rätt hög värme, typ 220° i ca 20 minuter (håll koll så det inte bränner!). Smaka av och salta lite mer och ha på lite mer olja.



Just ja, till förrätt åt vi idag en varsin skiva murkelpaté med en tesked cumberlandsås (ja jag vet, men det är väl inte så farligt) och några små cornichons.

onsdag 23 januari 2013

Shawarma med tabouleh och hummus

Ni vet när man bara blir sugen på grej och bara måste ha det? Ja, så var det för mig när jag läste artikeln om Falafelkungen och jag har nu preppat i två dagar för denna rätt. Shawarman började jag marinera igår, det var alltså skivad ryggbiff som jag marinerade i vitlök, paprikapulver, spiskummin, en peperocini, 1 tsk ättika och så salt och rapsolja. Allt i en plastpåse i ett dygn. Detta kött fick sen komma ut så det blev rumstempererat innan jag stekte det med lite purjolök.

Imorse lade jag dessutom kikärter i blöt som jag nu på kvällen har kokat. Koktiden brukar ta runt en timme. Därefter blandas de helt enkelt med tahini, vitlök, citron, olivolja och vatten. Lägg upp det på en tallrik, ringla över olivolja och strö över lite paprikapulver. Obs! ett fjärdedels paket med kikärter räcker gott och väl! Jag kommer nu äta hummus tills det kommer ut ur öronen, och ändå frös jag in hälften av de kokta kikärterna...

Till detta har jag även gjort taboulehn från samma artikel med den överblivna bulgurn, tre knippen hackad persilja, två stora tomater, lite purjo, en handfull hackad färsk mynta och så en dressing gjord på vitlök, citron, olivolja och salt. Inte mitt eget recept denna gång men nog så gott. Det hade varit sjukt gott med en brödbit till, så ni som inte går på GI, gör denna rätt och ät en massa bröd även för mig!

tisdag 22 januari 2013

Oxsvansgryta med gremolata och saffransrisotto gjord på matvete

Jag är ledig idag också efter att ha jobbat med en liten tillställning i helgen. På mina lediga dagar, liksom de dagar jag jobbar, lägger jag den mesta av min lediga tid på att fundera ut vad jag vill laga. Så idag har jag preppat inför morgondagens mellanösterntema samt för fredagens middag med E. Men jag har även kokat en gryta på oxsvans (extrapris på daglivs denna vecka) som görs lite osso buco-style idag med strödd gremolata över grytan och en krämig saffransrisotto bredvid. 

Oxsvansgryta med gremolata och saffransrisotto gjord på matvete
4 pers
 
1 kg oxsvans
6 vitlöksklyftor, hackade
1/4 purjolök, skivad
2 morötter, skurna i slantar
bovetemjöl
smör
2 stora tomater, skurna i bitar
2 dl rödvin
1 kapsel fond du chef oxbuljong
2 lagerblad
salt, peppar
1 msk citronskal, hackat
3 msk persilja, finhackad
2 dl matvete
1 gul lök
1 dl vitt vin
0,5 paket saffran
1 hönsbuljongtärning
parmesan, riven

Grytan görs genom att en massa grönsaker steks i lite smör, för min del bidde det 4 vitlöksklyftor, 1/4 purjolök, några babymorötter skurna i bitar. När allt har mjuknat tar jag upp dem och häller i lite olja och smör igen och steker oxsvansbitarna som jag först mjölat med bovetemjöl. När oxsvansen fått färg har jag i grönsakerna igen och har i två stora hackade tomater och ett glas rött vin. Vinet får koka in innan jag fyller på med oxbuljong så det täcker, och så lite salt, peppar och två lagerblad, och sen på med locket och låter puttra först i ett par timmar med lock. Därefter ett par timmar utan lock. Jag skummar av fett och andra orenheter med jämna mellanrum. Innan servering plockar jag upp benen och tar av köttet. Själva såsen silas så man får bort alla överkokta grönsaker. Och så i med köttbitarna i såsen igen.

Till grytan görs en hederlig gremolata på vitlök, persilja och citronskal. Bara hacka allt och blanda. Enkelt och supergott!

Dessutom gör jag en risotto på matvete. Jag börjar med att steka lök och vitlök mjukt innan jag har i matvetet och lite saffran och därefter en skvätt vin. Jag låter alkoholen koka bort innan jag smular i en hönbuljongtärning och fyller på med vatten allteftersom att det kokar bort. Avslutar med lite parmesan på toppen.

Det här en fantastisk festrätt som kommer att slå alla dina vänner med häpnad. Att jag lagar det en vanlig tisdag var bara för att jag var sugen och hade tiden som den här rätten kräver! Det skulle vara sockerärtor till rätten men jag glömde bort dem.

måndag 21 januari 2013

Come-back fläsk med egg-fried bulgur

I mellandagarna, när vi var på GI-paus, besökte vi restaurangen Peony här runt hörnet. En recension som vi hade läst innan tipsade om Comeback fläsket, eller twice-cooked pork som verkar vara dess riktiga namn. Det var urgott! Och sen dess har jag tänkt på den rätten så nu var det dags att provlaga den. Enligt sägen får den enbart serveras den äkta mannen av sin fru, men i avsaknad av äkta make denna vecka fick det bli min partner in crime, C.

Butiken hade bara rimmat sidfläsk så jag tog det även om jag egentligen ville ha färskt. Nåja, hela biten fick koka i vatten i ca 25 minuter. Därefter skulle det kylas ner i minst en timme, men vi var för hungriga för det.

Under tiden kokade jag bulgur i lite kycklingbuljong. När det var klart, värmde jag upp olja i woken och stekte bitar med vitkål. Efter en stund hällde jag i bulguret och stekte det tillsammans en stund innan två ägg knäcktes i. Jag smakar av bulgurn med lite sesamolja och soja. Lite hackad vårlök på bulgurn så är det klart.

Woken diskas och i hälls ny olja. Purjolök och sockerärtor som båda skurits i ca 1 cm stora bitar steks i oljan tills de mjuknat. Därefter tog jag ut grönsakerna och hällde i en ny skvätt olja. Sidfläsket hade jag innan, skurit en gång på hälften på längden så det blir två långa bitar som är ca 3 cm på bredden. Varje bit skars i tunna bitar som åkte ner i oljan och fick steka i ca 2-3 minuter tills de var krispiga. Häll av överflödig olja men spara en skvätt till såsen. Fläsket sköts till sidan och i oljan åkte två teskedar söt svart bönpasta (tian mi jiang), två teskedar svart bönpasta som var blandad med vitlök samt en tesked chilibönpasta (som kan ha mer av men jag är inte förtjust i stark mat) (och förresten, om du inte orkar köpa allt detta, köp då bara den söta svarta bönpastan och i stället för chilibönpastan skulle man säkert kunna använda sambal badjak). Blanda runt allt detta i oljan och blanda sen i fläsket och därefter har du i grönsakerna igen. Smaka av, men eftersom jag har använt rimmat sidfläsk behövdes inget salt. Supergott blev det!


tisdag 15 januari 2013

Kryddiga revben med auberginesticks och fänkålsslaw

Jag kan berätta för er att det just nu finns förkokta revben på ICA för 25 spänn kilot! För en vars familj inte har som tradition att äta revbensspjäll till julen, är revben enbart förknippade med sommaren. Dock är det tunna som gäller då och självklart inte förkokta och köpta på ICA. Orkar jag hålla liv i bloggen tills dess ska jag skriva om mina supergoda revbensspjäll en härlig sommardag ute på landet. Men nu när de låg där i kylen och var alldeles klara och bara ropade ut KÖÖÖÖÖÖP MIG så var jag självklart tvungen att passa på. Så, en enkel middag med kryddiga revben. Kryddigheten gjordes genom att dela den stora biten i mindre bitar och lägga bitarna i en skål och pressa i en vitlökklyfta, en tumme riven ingefära, en tesked sambal badjak, en skvätt soja, två matskedar honung, lite olja, salt och peppar. Allt blandas runt i skålen, sen i en ugnsform och in i ugnen i 25 minuter 220°. Vänd på köttet efter halva tiden och ös dem. Sista halvan ökade jag på värmen i ugnen till max för att ge dem lite färg.

Hyvla, eller skär tunt lite vitkål och en liten fänkål i en liten bunke. Pressa i en halv vitlöksklyfta. Börja med 1,5 matsked majonnäs och ungefär lika mycket crème fraîche, blanda runt, smaka av, salta och peppra. Det kan behövas mer majo och crème fraîche beroende på hur du vill ha din cole slaw. Fänkål är faktiskt ett jättebra alternativ till morot. Dels har den godare smak tycker jag, dels är det bättre ur GI-synpunkt.

Nåja, till allt detta skulle vi i alla fall ha aubergine sticks. Och det blev det, fast inte lika goda som sist. Jag vet faktiskt inte vad det beror på. Antingen så lät jag inte saltet ligga på aubergineskivorna tillräckligt länge så de fortfarande var för mjuka, eller så är det dags att byta oljan, eller så var det att jag denna gång använde sojamjöl. Vet inte vilket, men till nästa gång kommer jag att byta olja och mjöl. Så här på bilden ser ni resultatet av vår middag i kväll, titta inte för länge på de fula aubergine sticksen.


måndag 14 januari 2013

Cottage pie

Den här rätten har jag varit sugen på länge! En härligt mustig köttfärsgryta med ett täcke av linser och blomkål. Att det blev cottage pie och inte shepherd's pie beror mest på att det var extrapris på blandfärsen på ICA. För medan jag googlat efter recept på dessa två har jag förstått att den senare är gjord på lamm och den första på nöt. Att jag valde blandfärs berodde mest på att jag gillar smaken av den färsen mer och tycker att den är saftigare en enbart nöt.

Börja med att blötlägga 50g torkad karl-johansvamp i kokhett vatten i ca en halvtimme. Under tiden steker jag en hackad lök mjuk i smör och tillsätter sedan tre vitlöksklyftor. När dessa mjuknat har jag i blandfärsen (750g). Vid det här laget är svampen klar, så jag häller av vattnet (men sparar det), hackar svampen och har i. Därefter häller jag på typ 1,5 dl rödvin som får koka in tillsammans med 2 msk fin balsamvinäger. När dessa kokat in fyller jag på med oxfond (just nu provar jag det som heter fond du chef beef så jag hade i en sån kapsel), svampbuljongen, lite soja, en skvätt worcestershiresås och ca 1,5 msk tomatpuré samt lite rosmarin och lagerblad. Eftersom jag gillar lite bit i min mat, slinker även en tesked av min gode vän sambal badjak med i grytan. Detta får sedan koka tills nästan all vätska försvunnit. Smaka av med salt och peppar. Precis på slutet har jag i en handfull frysta ärtor.

Samtidigt som jag lagar själva köttfärsen, kokar jag även röda linser i vatten. När linserna är nästan klara har jag ett helt blomkålshuvud som jag delat i små bitar. När allt är klart, häll det genom durkslag och låt allt vatten rinna ut. Sen, tillbaka ner i kastrullen och blanda i 2 dl cheddar, 2 äggulor, salt, peppar och muskot.

Först i med köttfärsen i en ugnsform och så linsmoset ovanpå. Är man mästerkock så spritsar man nog ut moset, jag kör bara vågor med gaffel. In på 180° i 25 minuter. Idag serveras pajen med brysselkål. Dock är det bara jag som äter idag eftersom E har legat sjuk idag och anser att man får äta kanelgifflar och lösgodis om man varit sjuk...

söndag 13 januari 2013

Pastasallad med pesto och wasabi


Pesto på burk borde förbjudas, den blir alltid så mycket godare om man gör den själv. Men råkar man ha en burk stående hemma (vilket jag alltid har) så kommer här ett recept på pastasallad som jag kom på för flera år sen. Wasabin tar bort lite av bismaken på burkpesto och ger rätten lite hetta. Ta helt enkelt överbliven fullkornspasta som du har hemma och blanda med kyckling (en halv grillad kyckling räcker till 4 portioner, minst!) och grönsaker. Häll i en halv burk pesto och blanda runt. Börja med en tesked wasabi och smaka av, klarar du av mer så ha i mer. Lite rostade pinjenötter på toppen och olivolja ringlad över rätten. Klart!

Scrambled!

Jag har ju lagt in etiketter på alla rätter numera och märkte att det inte ligger så mycket under etiketten frukost, vilket kanske inte är så konstigt eftersom vi äter samma frukost varje dag. Men så här kommer vår variant på äggröra. Två ägg, en skvätt mjölk, en matsked riven parmesan, salt och peppar vispas ihop och hälls ner i en stekpanna med fräst smör. Blanda med trägaffel från början och när det ser någorlunda fast ut är den klar, det värsta jag vet är torr äggröra! Lägg över på tallrik och riv lite mer parmesan på.


lördag 12 januari 2013

Omelett med svampstuvning

Idag är en sån där dag som tillbringas framför xbox:et då man inte har större lust att gå ut. Då får man laga lunch på det som finns hemma. Den här stuvningen blev faktiskt urgod, det är hettan och dragonet som gör det! Förhoppningsvis håller jag mig på den tills ikväll då E och jag ska ut på dejt.

Omeletten görs på tre ägg, en skvätt mjölk, salt och peppar som vispas ihop och sedan hälls i en stekpanna som man först fräst smör i. Mer än så behöver man inte göra, när du ser att den är klar stänger du bara av plattan.

I en annan stekpanna fräser jag lite blandsvamp (ja, dessa kom ur en konservburk, sorgligt men sant) och två vitlöksklyftor. Fräs så länge att vitlöken blir mjuk. Därefter har jag i lite paprikapulver och cayennepeppar som får steka med innan jag häller på två matskedar crème fraîche. När detta puttrat in lägger jag i hackad dragon, rosmarin och salladslök och häller allt på ena halvan av omeletten och river lite parmesan på. Sen bara lägger över andra halvan av omeletten och så på en tallrik.

torsdag 10 januari 2013

Räksoppa med chiliräkor

I morse blev jag sugen på räksoppa så jag tog ut den buljong som blev över när jag lagade fiskgratäng för ett tag sen. På vägen till bussen såg jag att ICA sålde räkor för billig peng. Trevligt! tänkte jag, då blir det räkor i soppan dessutom. En redning på sojamjöl och smör startade soppan som sen fick sällskap av buljongen, grädde och lite tomatpuré. I en stekpanna fräser jag lite smör och lägger i en hackad vitlök och en halv röd chili, lite timjan och till sist räkorna. Räkorna läggs i mitten av tallriken och så soppan runt om. Lite persilja och olivolja över soppan. Mums!


onsdag 9 januari 2013

Consommé med pocherat ägg och pastavirvel


Idag är jag ensam hemma nu på kvällen. Har dessutom jobbat hemma hela dagen och försökt mota bort den förkylning som jag känner börjar knacka på dörren. Då är man i behov av finfin mat ska ni veta! Lite överbliven fullkornspasta i kylen blev det som fick mig att börja fundera på vilken mat jag skulle laga idag. I en kastrull värms Campbell's consommé upp. Smaka av och häll i en skvätt cognac (eller sherry för den delen om du har den, min sherry är kvar på landet, något jag svär över titt som tätt) och en timjankvist som du plockar bort innan du serverar. Låt sjuda en stund. I en traktörpanna pocheras ett ägg. Den överblivna pastan rullas till en liten virvel som läggs i en djup tallrik. Det pocherade ägget läggs ovanpå pastavirveln och sen hälls consommén på runt om alltihop. Lite hackad gräslök runt om. Lite parmesan kanske? En middag värdig en mästerkock, eller i alla fall en som sitter framför mästerkock och lipar varje gång någon går vidare!

tisdag 8 januari 2013

Fritters på krabba och blomkål

Hittade en bytta med blomkålsmos från helgens middagar och har funderat sedan igår kväll på vad man ska göra med det.  Jag gör vanliga hederliga crab cakes! Dessa görs ju oftast på potatismos men varför inte på blomkålsmos? Nja, det överblivna moset visade sig vara lite för vattnigt för crab cakes så det fick bli sk. fritters istället. Blomkålsmoset blandas med två konservburkar krabba, 1,5 dl sojamjöl och två ägg. Blanda i det du har hemma, jag hade vårlök, sambal badjak, cajunkrydda. Klicka ut det i varm panna och stek i smör och olja på båda sidorna.


Till detta gör jag en sås av crème fraîche, sambal badjak, lime och gräslök. Och så en sallad till det. Klart!

måndag 7 januari 2013

Double screen

Vem sa att man inte kunde göra två saker samtidigt? Sveriges mästerkock på tv:n och masterchef australia på datorn! Perfekt måndag helt enkelt.

Lentejas - Spansk linsgryta med kryddig lammkorv


Efter helgens festligheter passar det bra med något lite enklare (och billigare!). Den här rätten är inspirerad av spanska rätten lentejas caceras. Enkel med god gryta gjord på gröna linser. Lentejas brukar göras med jamón serrano och chorizo på fläskkött men jag gör den idag på kryddig lammkorv och har resterna från skysåsen från i lördags som buljong. Lök, chili och vitlök hackas och steks mjuka i lite olivolja. Hacka en eller två tomater och ha i blandningen, därefter pudrar du över en tesked pimentón de la vera eller annat paprikapulver. Därefter häller jag i linserna och skyn och fyller på med kallt vatten så allt täcks och kokar tills linserna mjuknat och vattnet kokat in. Torkar grytan ut är det bara att späda med mer vatten. Lammkorven steker jag vid sidan av och lägger i grytan mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Jag hade tänkt ha en klick crème fraîche till grytan men jag hade ingen hemma, så jag hällde på en skvätt grädde över det hela istället! Funkade lika bra! På toppen ligger lite timjan. Jättegott!

Som ett brev på posten...


Idag kom böckerna som jag beställde förra veckan. Måste ju se vad dessa GI-gurus lagar! Fortsättning följer...

söndag 6 januari 2013

Baby shower med snittar, GI-pavlova och blöjtårta!

Idag har vi haft en surprise baby shower hos oss! Bästa vännerna C&E ska ha barn så jag och E bestämde oss för att kontakta några av deras vänner och bjuda in dem till lite kalas. Här ser vi maten uppdukad på mitt finfina enorma kakfat som jag byggde inför vår bröllopsfest. Kul att det kom till användning igen!


På kalaset bjuds det på bellinis, fika och lite enkel mat - här ser vi två snittar på pumpernickel, den ena med en röra gjord på varmrökt lax, majonnäs, crème fraîche och gräslök...


... och den andra med en röra gjord på riven cheddar, majonnäs, creme fraiche, cayennepeppar, vitpeppar och cornichons.



På sötbordet står även denna fina GI-pavlova. Marängbotten är gjord på 5 äggvitor, 2 dl sucrin och lite salt. Detta vispades ihop tills man kunde vända skålen upp och ner. På ett bakplåtspapper ritade jag ut en cirkel, vände på pappret och hällde ut marängen för att sedan forma den efter cirkeln. Marängen åkte in i ugnen på 140° i en timme. Pavlovan dekorerades med vispgrädde som hade sötats med en tesked vaniljocker (sucrin ger inte så jättesöt smak, utan mer kall smak), björnbär, hallon och passionsfrukt.



Gårdagens panna cotta serverades även idag, men denna gång i små glögglas. Panna cottan varvades på fatet med blodapelsinsklyftor.



Ja ok, allt var kanske inte GI på fikabordet men vad är väl en baby shower utan cup cakes? Men, jag var duktig och åt ingen! Till skillnad från vissa andra... (E)

Men här kommer bästa GI-receptet ever! Ge bort en blöjtårta eller diaper cake. Inte så god att äta kanske men ger paret ett bra stash med blöjor den första tiden.

lördag 5 januari 2013

Bräserat lammlägg med citronsky, tryffelmos och brysselkål

Idag kommer svåger och svägerska på besök, alltid lika trevligt att hänga med dem. Förr bodde vi i samma hus och sågs hela tiden, det saknar vi!  Till huvudrätt blir det lammlägg eller lamb shank som vi säger. Både jag och E har bott i England och är båda stora fans av denna rätt. Idag pudrades läggen med sojamjöl innan de bryntes i smör. Därefter plockar vi upp läggen och lägger dem åt sidan medan vi steker scharlottenlök och vitlök i smöret. Lite vitt vin i pannan som får koka en stund innan vi blandar i tomatpuré, rosmarin och kycklingfond. I med läggen idag så får det koka i två timmar under lock. Efter två timmar plockas läggen upp. Smaka av såsen med citron och låt reducera ner under sista timmen innan den silas och serveras. Till detta äter vi blomkålsmos blandat med tryffelolja samt brysselkål som har kokat i lite smör.



Här kommer bild på den tapastallrik med en 18-månaders gruyère, en appenzeller, en brie de meaux och ankleverpaté och finn crisp som vi serverade till förrätt.


Till efterrätt idag blev det Ola Lauritzons panna cotta. 4 dl grädde kokas med två vaniljstänger. Ner blandas två teskedar florsocker och lite rivet citronskal. Två gelatinblad läggs i blöt innan de läggs ner i smeten och allt hälls upp på fina glas. Till detta har vi kokat en bärkompott gjord på björnbär, hallon och blåbär som blandats med sucrin. Här ser vi kreationen tillsammans med världens bästa E.


Knaperstekt fläskkarré med charcuterie jus, blomkålsmos och pak soi

Jag har fastnat framför Masterchef Australia igen, denna gång säsong två. Vilket fantastiskt program det är! Så sjukt många avsnitt, det måste ju sändas varje dag! Det fantastiska med det programmet jämfört med svenska Mästerkock (som förresten startar på måndag, yay!!) är att de är så pedagogiska. De har dessutom varje vecka något som heter Masterclass där de lär ut alla möjliga rätter. Den här veckan skulle de göra roast pork, vilket självklart både E och jag tittade på med stora ögon och direkt bestämde oss för att prova. Nästa dag gick jag till Hötorgshallen för att hitta en bit som var så lik den pork rump som de hade använt sig av. Jag och mannen bakom disken kom fram till att det måste vara karrén eller möjligen biten innan karrén. I masterclass lät de köttet ligga i salt i kylen över natten, men nu skulle ju finaste L komma på besök på kvällen så det hade vi inte tid med. Istället saltade jag köttet innan jag stekte den skårade svålen i lite olja i en panna. När svålen var gyllenbrun åkte hela biten in i ugnen på 180°. Slaktarens tips för att få krispig svål var att köra på högsta värme sista halvtimmen med en skål med vatten i ugnen. Nu är det ju så fantastiskt att jag råkar ha en ångugn som jag aldrig provat, så jag gjorde som han sa och hällde vatten i ugnen. Resultatet var bra men jag tror mitt kött var inne i ugnen lite för länge, en timme hade nog räckt. Nu var det lite för torrt för min smak.

Till köttet serverades något som hette charcuterie jus. Jag brynte benen från karrén i olja. När de fått bra färg lade jag i tre vitlöksklyftor, tre scharlottenlökar och lite timjan som fick steka med lite smör. Efter detta moment hällde jag allt genom en sil och lade tillbaka kött och grönsaker i stekpannan igen, denna gång utan fettet alltså och hällde därefter i lite vitt vin. När det hade puttrat in hällde jag i kycklingbuljong. Detta fick sen koka ihop under den timmen som köttet var i ugnen. Precis på slutet lades hackade cornichons och kapris i såsen.

När köttet kom ut från ugnen fick det vila en lång stund. Därefter skar jag bort svålen för att få bort fettet. Köttet skivades sedan och lades upp på tallriken tillsammans med blomkålsmos, smörkokad pak soi och denna urgoda jus. Och så självklart svålen, som var to die for!


torsdag 3 januari 2013

Carbonara

I vårt hem tvistas det ofta om hur man tillagar den perfekta carbonaran och tyvärr är det så att vi tycker helt olika i den frågan. E tycker om sin baserad enbart på ägg och parmesan medan jag insisterar på att det ska vara grädde i. Jag tror i och för sig att hans är mer äkta, men min är godast, lätt! Idag när E inte skulle komma hem direkt passade jag på att göra min version. E anser att jag experimenterar för mycket med carbonaran, men det är just det jag gillar. Hackad chilli och en vitlöksklyfta ska stekas i lite olivolja innan man slänger i baconet. Min favoritcarbonara har även citronzest i såsen, men idag hade jag ingen citron hemma. I stället hade jag i en skvätt vitt vin som fick puttra in i baconet. Äggulor? Massor! och så lite grädde på det och så salt, peppar och parmesan. Allt blandas ihop och blandas med lite av pastavattnet innan allt vänds ner i fullkornspastan. Lite olivolja på det. Mums!



onsdag 2 januari 2013

Färska vietnamesiska vårrullar

Idag hade jag tänkt experimentera lite med sojamjöl. Rätten jag hade tänkt laga var Hue Pancakes, en sorts pannkakor som serveras fyllda med en massa gott och doppas i en dippsås. Nåja, troligtvis hade jag för mycket mjöl i smeten för det blev inga bra pannkakor och de gick sönder när jag skulle vända på dem. Grrrr, va sur man blir! Men så kom jag på att det fanns rispapper i skafferiet så det fick bli vårrullar av det hela istället.

Alltså stekte jag pannkakor gjorda på en liten burk kokosmjölk, en deciliter sojamjöl, två ägg och lite vatten och salt som stektes i olja innan de strimlades. Därefter torkade jag ur pannan och stekte skivad ostronskivling med en vitlöksklyfta och en halv hackad chili och en matsked fisksås. Lite koriander och mynta hackades vid sidan om. Varje rispapper blöttes i ljummet vatten tills det var mjukt och fylldes sedan med äggröra, kokt kyckling, svamp, koriander, mynta och böngroddar innan de rullades ihop. Till detta serverades en dippsås (jag hittade min i kylen, köpt i asiatiska butiker, typ för dumplings) som blandades med lite extra hackad chili.