Kashk-e bademjan - iransk aubergineröra
4 pers
2 auberginer
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
matolja
1 burk torkad mynta
1 msk tomatpuré
vatten
2 msk + 3 msk kashk eller crème fraîche
valnötter
Börja med att slänga in några auberginer i ugnen på högsta värmen i en timme. Skåra dem lite så att ångan kommer ut. Under tiden steker du två hackade lökar och fem vitlöksklyftor i lite olja. I en mindre panna häller du lite olja och när oljan blivit varm häller du i torkad mynta som får steka med och bli krispig. När löken har mjuknat har du i ungefär hälften av myntan i lökblandningen och har därefter i en matsked tomatpuré. Häll i ett glas vatten och låt allt koka ihop så det blir en tjock smet. När auberginerna är klara, lossar du på skalet och har i köttet i löksmeten. Puréa allt med stavmixer och blanda i två matskedar kashk. Salta och peppra. Lägg upp aubergineröran på en fin tallrik, ringla över lite mera kashk och strö över valnötter och den resterande myntan. Hade detta inte varit en GI-blogg hade jag ätit röran tillsammans med bröd, men nu äter jag den som den är. Enda problemet med iransk mat är att den inte ser så fin ut på tallriken. Men god så in i Norden!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar