tisdag 13 november 2012

Khoreshte gheime bademjan - iransk gryta med linser och aubergine

Det verkar bli mycket iransk mat på den här bloggen! Det är det jag tycker är så roligt med bloggen, att det är verkligen en dagbok över vad vi äter. Idag var det egentligen inte tänkt att bli iransk gryta, det var faktiskt så att påsen jag tog ut ur frysen såg ut som min hemgjorda chili men visade sig sen vara iransk grytbas. Det är alltså samma grytbas i dagens rätt som i den grytan jag lagade i augusti här på bloggen. Det är just därför den här grytbasen är så fantastisk, den går att variera i oäääääändlighet och jag lovar att du har alla ingredienser hemma! Lök, vitlök, gurkmeja, tomatpuré - that's it!

För kvällens rätt använde jag mig av en aubergine som först skalades och sedan skivades. Egentligen så ska skivorna stekas i rikligt med olja men jag tycker att rätten blir så otroligt fet då så jag lägger helt enkelt bara i dem i grytan med grytbasen. Jag fortsätter med att hälla i röda linser i grytan, täcker det hela med vatten och har i ännu en matsked med tomatpuré. Ni vet den gången jag trodde jag hade hittat sumak i skafferiet men det visade sig sen vara torkad lime, ja kvällens rätt kan man använda denna torkade lime till. Ha i en matsked eller två, på med locket och låt puttra tills auberginerna och linserna har mjuknat. Självklart, har du inte torkad lime, kan du ta lite citron. Salta!

Vanligtvis serveras denna rätt med ris, men vi åt bulgur till. Vanliga tillbehör är färsk lök (här marinerade i lite balsamvinäger) och vanlig yoghurt.


söndag 11 november 2012

Kyckling med blomkålsgratäng och salsa fresca

Idag var en sån där dag då jag var sugen på lite allt möjligt. Jag är ALLTID sugen på kyckling, fick jag leva på en enda ingrediens resten av mitt liv så skulle jag vilja leva på kyckling. Utöver det var jag sugen på något mexikanskt men samtidigt också någon sorts gratäng som värmer en sån här murrig novemberkväll. Sagt och gjort det blev allt tillsammans!

Jag skar upp bröstbenet på kycklingen så den blev platt. Under skinnet stoppade jag lite lime och lite smör och smetade in hela kycklingen med sambal badjak innan jag lade den på en bädd av lime och vitlök och så in i ugnen på typ 200° så den fick färg. När den fått färg drog jag ner till 170°. Under tiden delade jag en blomkål i små buketter och blandade med grädde, en vitlöksklyfta och riven ost och hällde alltsammans i en ugnsform och så in i ugnen med det med.

Salsa fresca gjordes med basen till en guacamole, dvs vitlök, limejuice och salt som smakas av till rätt syrlighet. Därefter i med lite socker, en tredjedels lök, två chillis, en knippe persilja, en knippe koriander och en massa tomater.


E brukar alltid tycka väldigt mycket om min mat men det är inte ofta jag får betyget "oj det här var jättegott sötnos!" men ikväll var faktiskt en sådan kväll.

torsdag 8 november 2012

Kashk-e bademjan - iransk aubergineröra

Kashk-e bademjan - mother of all dips även kallad. I alla fall i mina ögon! Guacamole, hummus och baba ganoush - släng er i väggen! I kväll är jag ensam hemma och till middag blev det den här goda grytan som jag lagade för ett tag sedan. På vägen hem gick jag förbi ICA Sabbatsberg för att hämta våra tackkort till bröllopet och gick in och såg att de hade bra pris på auberginer (bademjan). Häromdagen när jag var hemma hos fadern fick jag med mig en burk kashk som är vasslen av yoghurt som fått bli till en tjock smet så jag tänkte att jag helt enkelt får ställa mig och göra en liten god röra att smaska på! Väldigt enkel att göra och du har alla ingredienser hemma (förutom kanske kashken då, men det går att byta ut mot yoghurt eller creme fraiche).

Kashk-e bademjan - iransk aubergineröra
4 pers
 
2 auberginer
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
matolja
1 burk torkad mynta
1 msk tomatpuré
vatten
2 msk + 3 msk kashk eller crème fraîche
valnötter

Börja med att slänga in några auberginer i ugnen på högsta värmen i en timme. Skåra dem lite så att ångan kommer ut. Under tiden steker du två hackade lökar och fem vitlöksklyftor i lite olja. I en mindre panna häller du lite olja och när oljan blivit varm häller du i torkad mynta som får steka med och bli krispig. När löken har mjuknat har du i ungefär hälften av myntan i lökblandningen och har därefter i en matsked tomatpuré. Häll i ett glas vatten och låt allt koka ihop så det blir en tjock smet. När auberginerna är klara, lossar du på skalet och har i köttet i löksmeten. Puréa allt med stavmixer och blanda i två matskedar kashk. Salta och peppra. Lägg upp aubergineröran på en fin tallrik, ringla över lite mera kashk och strö över valnötter och den resterande myntan. Hade detta inte varit en GI-blogg hade jag ätit röran tillsammans med bröd, men nu äter jag den som den är. Enda problemet med iransk mat är att den inte ser så fin ut på tallriken. Men god så in i Norden!


onsdag 7 november 2012

Fläskkotletter med svampsås eller chuletas de cerdo con champiñones som vi kallar dem

Min tid i Spanien har det skrivits om rätt mycket här på bloggen och det är nog för att spansk mat är så enkel men god och passar därför bra som vardagsmat. En av mina rumskamrater under tiden i Granada lagade ofta den här rätten och när jag igår plockade ut något ut frysen (som jag trodde var kyckling men som i morse visade sig vara fläskkotletter) så fick det bli chuletas con champiñones helt enkelt.

Fläskkotletter är för övrigt någonting jag äter väldigt sällan, mest för att jag inte tycker att det smakar så mycket om det. Detsamma gäller fläskfilé faktiskt. Det är något med fläskkött, det har inte så mycket smak. Det finns självklart goda rätter med fläskkött som exempelvis porchetta eller att ha fläsk i köttbullar är ju också gott, men det magrare köttet på grisen har alldeles för lite smak för min del. Men någon gång då och då funkar ju!

En halv lök (mest för att jag inte hade mer) fick stekas mjuk i en skvätt olivolja innan jag hade i två skivade vitlöksklyftor. Därefter i med skivade champinjoner som stektes på relativt hög värme, inte så hög så man bränner maten men tillräckligt hög för att all vätska från svampen ska koka bort direkt. När pannan är torr häller jag på ett glas vitt vin som fick koka in och så en rejäl skvätt grädde. I en stekpanna bredvid stekte jag fläskkotletterna i lite olivolja. När de var klara lade jag över dem i såsen, hällde på lite vin i pannan så jag fick med allt gott från stekpannan och hällde i även detta. Smaka av med salt och så sist men absolut inte minst rejält med svartpeppar.

Till detta serverades ikväll blomkålsris.

tisdag 6 november 2012

GI-fiskgratäng med egengjord räkfond

Vad svårt det är att komma igång med GI igen när man väl tagit en paus. Det har varit så mycket annat, med jobb och allt att jag inte har hunnit fundera ut vad vi ska äta på kvällarna. När E sedan åker iväg till Afrika blir det extra svårt att motivera sig själv till att laga något. Att läkaren dessutom ordinerat vitt bröd och inga fibrer till E som måste ta hand om magen sin, gör ju inte saken bättre. Men nu tänkte jag ändå att jag skulle försöka komma igång igen! Heja heja!

Idag var vi båda sugna på fisk så vi bestämde oss för att göra en fiskgratäng. Naturligtvis var skaldjursfonden slut och ingen av oss hade lust att gå ut och handla igen. Vilken tur vi hade då när vi kikade i frysen och hittade en påse med räkskal från senaste räkfrossan! Dessa åker ner i kastrull med smör och en halv lök, skalet får gärna vara kvar på löken! När dessa har fräst ett tag häller jag på en skvätt konjak som får koka in. Därefter en matsked ungefär med tomatpuré, en tesked med harissa och några vitlöksklyftor som bara krossats och slängts i. Låt allting puttra ihop innan du häller på med vatten så det täcker. Detta får sedan koka i en halvtimme. Smaka av med salt och vitpeppar. Sila och häll tillbaka buljongen i kastrullen som sen får koka så länge som du har tid till. Voila! Ungefär hälften av buljongen åker in i frysen, det blir en god räksoppa någon dag. Resten blandades med grädde och dill. Jag försökte reda den med bovetemjöl men jag tyckte inte att det funkade. I en ugnsform hade jag redan lagt i torsken och även rivit sönder ett paket surimisticks (ja jag vet, ingen höjdare men de fanns i frysen. Lika bra att använda tänker jag) som jag strött över fisken. Därpå hällde jag gräddkoket och öste på med riven ost. In i ugnen en halvtimme på ca 200°. Till detta åt vi kokt savoykål, vilket kanske inte var det mest spännande eller mättande men jag får skylla på att hjärnan ännu inte är i GI-mode. Tyvärr är det svårt att få fiskgratäng att se sexigt ut på tallriken men smaken var fantastisk!