måndag 18 februari 2013

Asiatisk nudelsoppa med biff

Ok, jag har gjort en variant på den här rätten tidigare men då var det med avancerade köttbullar av fläskfärs. I dag är det den enkla varianten. Det krångligaste med den här rätten är buljongen och den är inte särskilt svår. Med den här rätten gör jag min variant på pho bo, en vietnamesisk nudelsoppa med biff som jag och Sarsky 2 åt varje dag när vi var i Vietnam för några år sedan. Om du har vägarna förbi en vietnamesisk restaurang så måste du beställa pho, det finns inget bättre på denna planet! När jag körde kalorisnål diet brukade jag äta den här rätten ofta, men den funkar också när man kör GI, särskilt om man smällt i sig en massa fettig mat i helgen.

Asiatisk nudelsoppa med biff
4 pers

1 l vatten
 2 kapslar fond du chef kyckling
5 cm ingefära, skalad och skivad
3 vitlöksklyftor
1 msk torkade räkor
2 msk fisksås
1 stjärnanis
1 kanelstång
1 tsk sambal badjak
1 lime
300 g ryggbiff, skivad
1 chili, skivad
1/2 purjolök, strimlad
1 kruka koriande, hackad
4 plattor med fullkornsäggnudlar

Blanda de 9 första ingredienserna i en kastrull och låt koka ihop i drygt en halvtimme. Smaka av med kanske mer fisksås eller varför inte soja för sältan. Pressa i en halv lime. Koka nudlarna vid sidan av och lägg upp i skålar. Lägg den skivade ryggbiffen över nudlarna och häll över den kokande buljongen. Strö över purjo, koriander och chilli och pressa över ännu mer lime.

söndag 17 februari 2013

Konfiterad fläsksida med rödkål, citronmajonnäs och blomkålsmos

Nu mina vänner, är det gjort! Jag har äntligen nått mitt mål när det gäller min jakt efter den perfekta porchettan. Efter alla dessa gånger då köttet blivit för torrt eller svålen har blivit för seg är jag nu framme vid saftigt kött och krispig svål. Hemligheten heter konfitering. Vad är det då frågar ni? Jo, att konfitera betyder att koka köttet i fett på låg värme under lång tid. And that's what I did, folks! På lördagskvällen skulle E:s bröder med deras fantastiska flickvänner komma hem till oss på middag. Ni som följer mig på Facebook såg kanske redan i fredags att köttet slängdes in i ugnen, och jag kan verkligen rekommendera detta sätt att tillaga köttet. Tyck nu inte att det här är krånglig mat, för enklare än så här blir det faktiskt inte, köttet tillagar sig själv medan du är ute på galej (eller tequila night som var vårt mål i fredags). Sen att klockan ringde sex på morgonen när det var dags att ta ut köttet var kanske mindre trevligt men vaddå, att ta ut en gryta, ställa ut den och stänga av ugnen kan heller inte räknas som krångligt. Rödkålen och blomkålsmoset var planerat till fläsket men så råkade jag på den här trevliga sajten och bestämde mig för att göra en syrlig majonnäs till.

Konfiterad fläsksida med rödkål, citronmajonnäs och blomkålsmos
6 pers
 
2 kg färdigrimmad fläsksida
2 liter rapsolja

Rödkålen
1/4 rödkål
1 citron
3 msk socker
1,5 tsk salt

Blomkåspurén
2 blomkålshuvuden
1/2 dl grädde
1 msk dijonsenap
salt, peppar

Majonnäsen
1 citron (saft och skal)
2 msk hackad persilja
rapsolja
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
salt, peppar
cayennepeppar

Alltså, lägg fläsket i en gryta och fyll på med rapsolja så det täcker köttet. Lägg på locket och släng in grytan i ugnen på 90° i 12 timmar.  Låt därefter köttet svalna och plocka sedan upp det och lägg det under press. Innan du ska servera köttet skär du bort svålen för att sedan ta bort det fettlager som ligger under svålen och skär upp köttet i fina bitar. Jag värmde köttet under aluminiumfolie i ugnen på typ 90 grader för att värma upp köttet igen. Svålbitarna stektes i panna precis innan servering så de var krispiga.

Rödkålen kokades med alla ingredienser i ca 1,5 timme. Smaka av med salt, citron och socker så du får en bra smak på kålen. Den ska vara syrlig men inte för syrlig och söt men inte för söt.

Blomkålshuvudena kokades i vatten och salt tills de var mjuka. Därefter hälldes vattnet av och blomkålen pureades med stavmixer. Grädde, senap, salt och peppar hälldes i purén och blandades om.

För majonnäsen så blandades allt utom oljan i en skål. Därefter hälldes oljan i droppvis medan det hela vispades konstant tills det fått rätt konsistens. Min blev lite för lös dock så den såg inte så fin ut på tallriken.



Ja och så var det ju förrätt och efterrätt också! Till förrätt åt vi hummer som fått goa till sig i ugnen med vitlök- och benmärgssmöret. Vid sidan av var det en varm sallad gjord på hummerklon, smörstekt zucchini, rostade hasselnötter och en citronvinägrett.



Till efterrätt åt vi C:s goda hallon- och chokladmousse fast vi gjorde om den så att vi bara använde saften från hallonen i stället för hela hallon. Dessutom hade vi chilichoklad i stället för mintchoklad. Det blev bra men vi misslyckades lite med konsistensen och det blev snarare som en tryffelmousse. Självklart skyller vi på varandra så E säger att jag vispade grädden för hårt och jag tycker att chokladen hade blivit förstörd och för grynig.


Utöver att det blev god mat på kvällen, var gårdagen bra också för att jag äntligen hittade krispiga fläsksvålar i Stockholm! Äntligen GI-chirre! och det ska tydligen också kunna användas till panering (inte för att jag får fritera mer sen förra gångens lilla missöde, i alla fall inte förrän jag har köpt en fritös).

onsdag 13 februari 2013

Kalvfrikadeller i tomatsås med timjan- och vitlöksstekt zucchini

Idag satt chefen och pratade om att han skulle laga pasta med en god tomatsås med kalvfrikadeller och servera en fantastisk chianti till, och eftersom jag satt där och funderade på vad jag skulle laga till middag, så tänkte jag, fasiken - jag lagar samma sak, det var ju faktiskt jättelänge sedan vi åt kalvfrikadeller! Jag har baserat det här receptet på ett gammalt Nigella-recept.

Kalvfrikadeller i tomatsås med timjan- och vitlöksstekt zucchini och bulgur
4 pers

Frikadellerna
500 gr kalvfärs
1 stor vitlöksklyfta
3 msk riven parmesan
2 tsk timjan (torkad)
1 msk persilja (färsk)
rivet skal från en halv citron 
1 ägg
svartpeppar
salt

Tomatsåsen
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 peperoncini
1 msk socker
1 dl rött vin
1 burk körsbärstomater
2 tomater, hackade
1,5 dl vatten
2 tsk timjan
1 dl mjölk
olivolja
salt, peppar
parmesan

Zucchinin
1 zucchini, skivad
ca 1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan

Bulgur för 4 personer

Börja med tomatsåsen.  Stek löken tills den mjuknar. Ha därefter i vitlöken och peperonicinin. Häll på rödvinet och låt koka in, sen har du i alla tomater, timjan, socker och vatten och låter puttra i en halvtimme. Häll i mjölken och smaka av med salt och peppar.

Medan tomatsåsen puttrar gör du frikadellerna genom att blanda allt och rulla små bollar, ungefär som... ja som vad egentligen? Flörtkulor? Körsbärstomater! När tomatsåsen puttrat ihop har du i frikadellerna, lägger på locket och låter småputtra i typ en kvart. Smaka av.

I en stekpanna häller du olivolja och har i vitlöken och timjanet. När det börjar bubbla kring vitlökarna, lägger du zucchiniskivorna och låter dem puttra runt i oljan tills de mjuknat.

Lägg upp bulgurn och häll på tomatsåsen och frikadellerna. Strö över riven parmesan, svartpeppar och lite ringlad olivolja. Servera zucchinin vid sidan om.


tisdag 12 februari 2013

Soppa på gröna ärtor och mynta med citron- och parmesankräm

Fettisdag idag och på jobbet skulle det serveras semlor. Jag hade bestämt mig för att även en person på GI-diet får äta EN semla, och min skulle intas idag. Tyvärr blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig eftersom dagen har spenderats i sängen för att komma över en rejäl dänga av åksjuka. Helgen har spenderats med bästa tjejkompisarna i Sälen med mycket god mat, skidåkning och skratt, ja inte så mycket GI helt enkelt. För att komma tillbaka till vårt vanliga rutin lagas ikväll en enkel grön ärtsoppa med mynta:

Soppa på gröna ärtor och mynta med en citron och parmesankräm
4 pers

500 g gröna ärtor
ca 20 blad färsk mynta
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk lantbuljong
6 dl vatten
salt, vitpeppar

2 msk crème fraîche
1,5 dl riven parmesan
rivet skal av en halv citron
svartpeppar
salt

Hacka löken och stek den i smöret. Ha därefter i resten av ingredienserna och låt koka i ca 15 minuter. Purea allt, passera genom en sil och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av, salta och peppra. Blanda samman alla ingredienser för parmesankrämen, kan behöva extra salt. Lägg en klick i tallriken och häll på soppan. Och så lite peppar på hela kalaset!



Eftersom jag inte kunde få den fina semlan från fd luxbageriet fick det i stället bli en från xoko här på gatan där jag bor. Xoko vann dessutom semmeltestet vi gjorde på jobbet förra året (eller var det förrförra året, förra året var jag troligtvis på rejäl bantningskur eftersom jag skulle gifta mig några veckor senare). Gott!! Vi kommer in i GI-rutinen i morgon istället.

fredag 8 februari 2013

Hallon- och chokladmousse

Gårdagen spenderades med bästa vännerna C&E som fortfarande går i väntans tider. Fantastisk mat var det som serverades, huvudrätten hittar du här. Men efterrätten som serverades var uuuuurgod! Själv är jag inte så efterrättig av mig vilket gör att jag oftast bara serverar några goda ostar efter middagarna jag slavat över i timmar så därför måste C:s urgoda hallon- och chokladmousse från igår komma med på den här bloggen. Receptet är hämtat från Allt om mat. Dessutom tyckte C att jag borde börja skriva ut recepten och för hur många personer det är beräknat för, så jag tar åt mig det och kommer att pö om pö gå igenom recepten och skriva om dem. Men det lär väl ta lite tid. Här är i alla fall receptet på moussen:

Hallon- och chokladmousse
4 pers
 
2 dl hallon
2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad 70%
100 g mörk choklad med mintsmak
2 äggulor
1 msk råsocker

Mosa hallonen med gaffel och blanda med sockret. Vispa grädden hårt. Smält chokladen och rör i äggulorna. Rör ner hallon och grädden försiktigt i chokladen. Klicka ut i glas och låt stå i kylskåp i en timme minst. Garnera med fler hallon.

onsdag 6 februari 2013

Bästa GI-kokboken är...


Häromdagen köpte jag en massa kokböcker av gurusarna inom GI-svängen i hopp om att få tips om bra tillbehör såsom blomkålsris etc som håller mig mer mätt än en sallad gör. Så fel jag hade! Man behöver verkligen inte lägga sina hårt förvärvade pengar på att någon ska förklara att köttfärsbiffar med en sallad till är GI, det kan man ju förstå själv. Nej, ska du bara köpa en enda kokbok så är det denna:

tisdag 5 februari 2013

Ghalie mahi - fiskgryta med koriander

När jag gick i första klass skulle vi skriva en uppsats om det som var det bästa vi visste. Vad handlade min uppsats om? Mat så klart! Och inte vilken mat som helst utan den här rätten. Den har varit min klara favorit sedan barnsben och är det fortfarande. Jag äter den dock inte lika ofta, troligtvis för att jag inte träffar mina underbara släktingar lika ofta längre och dessutom är det inte ofta man har tillgång till så mycket koriander som den här rätten kräver. Men vårt besök häromsistens till Rinkeby rådde bot på det problemet och jag fick med mig tre stora knippen hem. Mitt mål var ju att fylla frysen så jag gjorde en stor batch, för en vanlig middag behöver du inte mer än en knippe. Och vad är då en knippe i Swegros krukor mätt? Ja, kanske två tre krukor? Sen innehåller den här rätten andra ingredienser som kanske inte brukar finnas i ett vanligt svenskt skafferi även om jag tror att tamarind nog börjar smyga sig in hos var och varannan numera, men torkad bockhornsklöver är kanske inte lika vanligt. Men pallra dig förbi en orientalisk butik och köp på dig lite bockhornsklöver, så kan du ju faktiskt laga förra veckans fuskgryta också.

Ghalie mahi
4 pers
3 krukor koriander
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk bovetemjöl
1 msk gurkmeja
0,5 msk bockhornslöver
1-2 msk tamarind
1 msk honung
800 g färsk lax

Plocka alla bladen på koriandern och hacka dem. Fräs först en hackad lök i en stekpanna, och därefter fyra hackade vitlöksklyftor. Ha i mjölet och gurkmejan och blanda runt med lökblandningen. Sedan har du i koriandern och en halv matsked bockhornsklöver och steker runt det. Häll därefter på med tamarind, ta en matsked i taget och smaka av. Jag använde mig av tamarind utan frön, tycker att det är enklare så. Smaka av och salta. Är smaken för skarp kan du runda av den med lite honung. Låt sedan koka ihop i ca 30 minuter. Lägg därefter i fiskbitar, vilken typ av fisk spelar inte så stor roll så länge den är fast. Jag brukar använda lax.

Servera med bulgur, och så rå lök förstås!


Lite snålt tilltaget med sås på den här bilden kanske, men guuuud så gott! Vilka minnen som kommer tillbaka!

måndag 4 februari 2013

Abgoosht - persisk lammgryta med bönor

Ok, jag kallar det för lammgryta men den här rätten serveras inte som en vanlig gryta ur en kastrull. De fasta ingredienserna (bönor och lamm) tas ur buljongen efter att allt har kokat och mosas ihop till... ja, köttmos helt enkelt. Buljongen serveras vid sidan om. Låter det knasigt? Ja kanske, men sjukt gott är det! Den här rätten har jag aldrig sett på menyn på någon av Stockholms alla persiska restauranger, det här får du helt enkelt laga själv! Enkelt är det och jättegott!
Hittade framlägg av lamm häromdagen för billig peng och bestämde mig för att laga abgusht som är en klar favorit när min pappa lagar mat. Valet av kött är egentligen valfritt så länge benet är kvar.

Abgusht
4 pers
 
2 dl torkade vita bönor
2 dl torkade kikärter
1,5 kg framlägg av lamm
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
ca 1 msk harissa
1 msk gurkmeja
2 hönsbuljongtärningar
2 msk torkad lime (eller en saften av en citron)

Börja med att lägga vita bönor och kikärter i blöt (eller köp på burk om du orkar släpa hem). Koka lammet, två gula lökar, en hel vitlök delad itu samt bönorna i vatten så det täcker i ca en timme. Efter en timme har du i fyra matskedar tomatpuré, en matsked gurkmeja, två hönsbuljongtärningar och två matskedar torkad lime (eller så pressar du i lite citron på slutet om du inte har torkad lime hemma) och låter koka i två timmar till. På slutet pressar du i en vitlöksklyfta. Smaka av och salta och häll i mer citron om du tycker att det skull behövas. Häll grytan genom ett durkslag, smaka av buljongen igen, den kan behöva koka ihop lite mer. Plocka bort ben och vitlöksskalen som du inte orkade ta bort när du hade i allt i kastrullen. Ta fram potatisstöten och mosa ihop alla fasta ingredienser (om detta inte hade varit en GI-blogg så hade det varit potatisar med i moset också).

Servera moset på en tallrik och buljongen i en djup tallrik. Hade detta varit en vanlig blogg hade jag tipsat dig om att riva småbitar av pitabröd och ha i buljongen, men nu får du äta den som den är. Moset hade jag också bett dig att lägga i pitabröd tillsammans med torshi och rå lök. Men nu får du äta den med torshin och löken, men utan brödet.

Varför inte göra en god spenatyoghurt till? Tina lite fryst spenat, pressa ur vattnet och blanda i turkisk yoghurt och pressa i en halv vitlöksklyfta. Och så salt och vitpeppar.

Och kanske en salad shirazi, tärna tomat, gurka och lök smått och pudra över med torkad mynta. Och så citron, olivolja, salt och peppar.

söndag 3 februari 2013

Fry up - klassisk engelsk frukost

Inläggen på bloggen har varit få denna veckan men man kan ju inte alltid komma på nya rätter, ibland måste man ju faktiskt äta rester eller så blir man sugen på att laga något man redan skrivit om. Imorse skulle vi dock preppa för en heldag framför spisen, och vad behöver man då om inte en ordentlig fry up, eller English breakfast även kallad. Bra bacon, några ägg, champinjoner, tomat och en god korv. Skippa bönorna (för såsen innehåller mycket socker) och så brödet så klart. Du håller dig mätt ändå!


Igår bestämde vi oss för att åka till Rinkeby för att handla kött. Har du inte åkt dit nån gång så gör det! Priserna är låga och köttet är bra! Dessutom hittade jag stora knippen med koriander (varje knippe var som tre krukor!) för 15 kronor styck. Underbart! Utöver något kilo vardera av framlägg av lamm, högrev och nötfärs fick vi även med oss ett kilo lammracks och kalvlägg och kom ändå därifrån mindre än en femhundring pankare! Vi kommer definitivt åka dit igen. Med allt detta kött ställde vi oss i köket och fyllde frysen med ny sats av iransk grytbas, köttfärssås och beef chili. Och koriandern? Ja, den användes också. Men till vad är en annan historia!