torsdag 27 juni 2013

Aubergine- och mozzarellahögar med tomatsås och gremolata

Tre dagar kvar till semestern. Som jag längtar! Det är nog det enda jag går och funderar på just nu. Jag passade på att köpa en kaffemaskin till landet så att vi äntligen kan njuta av gott kaffe även där. Det är roligt hur man ibland inte tänker längre än näsan faktiskt. Hur många år har vi inte suttit där ute och sagt att ja, vi dricker väl te här ute eftersom kaffet inte är så spännande och pratar om det med andra som att vi alltid haft denna tradition av att dricka te på landet. Det kanske inte låter konstigt för en annan, men den som känner mig och E vet att vi inte är några tedrickare för fem öre och ska det vara te så ska det vara en proper cuppa english, inget fruktte eller grönt eller rött eller blått eller vad det nu är för färger på teerna numera. Nåja, nu är det i alla fall slut med den saken, inget mer tedrickande. Finkaffet har kommit till Ljusterö och det kan jag tacka min mor för som var den som först köpte en apparat förrförra veckan. Tack mamma för tipset!

Receptet som det bjuds på är en gammal favorit som jag hittade i min kokbok som jag skriver upp recept jag gillar i. Det är en perfekt vegetarisk rätt att bjuda på till fest. Eller till vardags som idag. Låt tomatsåsen koka en stund, den klara sig galant där på spisen medan du grillar auberginerna. Viktigt är att salta aubergineskivorna en stund innan. Det gjorde inte jag av någon anledning och resultatet blev att högarna simmade i auberginevatten första halvan av tiden i ugnen.

Aubergine - och mozzarellahögar med tomatsås och gremolata
4 pers

3 auberginer, i 1 cm tjocka skivor
4 paket mozzarella

1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 citron, skalet enbart

1 burk körsbärstomater
2 scharlottenlökar, skivade
1 vitlöksklyfta, hackad
1 torkad peperoncino
olivolja
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk socker
15 blad basilika, rivna

Svetta löken i oljan. Ha i vitlöken och smula i peperoncinon. Låt steka en stund alltsammans. Ha i en burk med tomater. Fyll därefter burken till hälften med vatten och häll i pannan. Häll i balsamvinägern och sockret och låt puttra under tiden du lagar allt annat.

Salta aubergineskivorna på båda sidor och låt stå i en halvtimme. Torka av dem och grilla dem i varm grillpanna. Skiva osten tunt. MIxa persilja, vitlök och citronskalet i en mixer.

Olja en ugnsform. Lägg upp högarna i formen, först en aubergineskiva, salt, peppar, mozzarella, gremolata, aubergine, ja ni fattar. Avsluta med en aubergineskiva. In i ugnen på 180° i 30 minuter.

Vid det här laget bör tomatsåsen vara perfekt. Salta och peppra. Om det ser lite torr ut, häll i lite vatten. Purea såsen med stavmixer och häll tillbaka i pannan. Lägg i basilikabladen.

Servera genom att lägga en klick tomatsås på tallriken, sen en auberginehög, sen lite tomatsås, lite gremolata, lite olivolja och en basilikakvist.

onsdag 26 juni 2013

Blomkålstortilla med champinjoner och jamón serrano

Ni som följer mig på Facebook märkte säkert av min chock igår. Skulle få en kurs i vattning av innergårdarnas blommor inför grannarnas semester när jag stöter på stora breda blad och vissnade blommor med små gröna bär. Jisses tänker jag när jag smakar på bladet och känner en svag löksmak. Jag har alltså ramslök i slänten på min bakgård här i stan. Kanske inte lika mycket som bloggaren ramslöksfrossa, men tillräckligt för att slippa gå till Cajsa Warg för några enstaka blad till en hollandaise i framtiden. Jag måste ju ändå skratta åt mig själv och åt det faktum att jag av Ramslöksfrossa får hemskickat en planta som länge var planterad på bakgården, bara någon meter från den lilla dungen av ramslök som jag idag hittade. Men vem hade trott att det skulle växa ramslök i Birkastan?

Vill du följa mitt matliv utöver att bara få recept, eller vill du få FB-uppdateringar om när ett nytt inlägg har publicerats, då ska du gilla min GI-licious-facebooksida här bredvid. Målet är att vara mer aktiv på Facebooksidan än bloggen så att bloggen blir mer renodlad med bara recept.

Ja ja, det blev en lite sen middag efter allt detta, men gott ändå. Snabb mat. Enkel mat. God mat. Inga konstigheter. En spansk tortilla gjord på blomkål istället för potatis och så lite snabbt stekt skinka och champinjoner till. Och så en enkel sallad på mâchesallad och vårlök.


Blomkålstortilla med champinjoner och jamón serrano
4 pers

1 liten blomkål, i små små buketter
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
olja
salt, peppar

2 nävar champinjoner
4 skivor jamon serrano
1 vitlöksklyfta
olja
salt, peppar

Koka blomkålsbuketterna i 2 minuter. Stek under tiden löken i oljan tills den mjuknar. Tillsätt vitlöken och stek vidare. Häll av vattnet från blomkålen och lägg i lökblandningen. Vispa upp 8 ägg i en skål tillsammans med salt och peppar. Häll äggen över blomkålen. Låt steka på mellanvärme tills äggen stelnat. 

I en annan stekpanna värmer du lite olja och steker vitlöken mjuk. Ha i champinjoner och skinka och stek tills de fått färg.


Här ser vi en bild på maten och på den linslus som varje kväll försöker komma med på bilderna. Denna gång lyckades han!

tisdag 25 juni 2013

Jalapeño poppers

Ok jag erkänner, jag har fastnat i tex mex-svängen precis som aaaaaaaalla andra i det här avlånga landet. Jag är inte sugen på porchetta över huvud taget, det är ju faktiskt skamligt. Jag ska nog se till att laga en fin fläsksida nu när semestern börjar nästa vecka. Har inga idéer på nya rätter just nu så om ni kommer på några ingredienser jag ska använda och laga till nåt med, så hojta till! Jag kommer bara ligga på landet slappa så jag har hur mycket tid som helst på mig för att laga mat. Jo förresten, jag ska ju laga gnocchi av ricotta någon dag, får se hur det går. Såg att de lagade det på Masterchef Australia säsong tre häromdagen (ja, jag har fastnat igen) så jag måste också prova. Häromdagen tog jag i alla fall ut lite kycklingben (varför har de bytt namn, de hetter ju kycklingklubba förut men nu är kycklingklubba det som tidigare kallades kycklinglår, eller har jag fel? nåja, det som i alla fall på engelska heter chicken drumsticks) och kunde inte komma på vad jag skulle laga av dessa. Det blev därför buffalo drumsticks eller vad man nu ska kalla dem. Till dem, en ädelostdipp som sig bör, en sallad, rotfruktschips och så jalapeño poppers. Dessa är inspirerade av allas vår kära Pioneer Woman vars blogg jag läst i år och dar. En riktig inspirationskälla till allt som är gott och onyttigt och amerikanskt. Lite starka, härligt ostiga och så lite rökig smak från bacon. Funkar till allt eller till ingenting. Oj så enkelt. Behöver jag lägga upp receptet verkligen? Ok, här kommer det.

Jalapeño poppers
16 st

8 jalapeños
1 boursinost
1 paket bacon
16 tandpetare

Sätt ugnen på 230°. Dela på chilifrukterna. Gröp ur fröna och det vita som är sjukt starkt. Fyll halvorna med ost. Dela baconet på mitten. Linda varje chilihalva med en baconbit och stick en tandpetare igenom det hela.  In i ugnen i 25 minuter. Gott.



torsdag 20 juni 2013

Blomkåls- och parmesanråraka med crème fraîche och stenbitsrom

Ok försök att föreställa er detta: Sommarstället. Strålande sol. En vän kommer förbi. Vännen har planerat hela middagen. Allt du behöver göra är att äta. Och dricka. Och skratta. Inte behöver du blogga heller. För det gör hon. Livet leker.
 
Blomkåls- och parmesanråraka med crème fraîche och stenbitsrom
(2 pers)
 
3 dl riven bomkål (ca 1/2 blomkålshuvud)
1,5 dl grovriven parmesan
smör att steka i
salt och nymalen peppar
 Till servering
 
80 g stenbitsrom
0,75 dl crème fraîche 34%
2 msk grovhackad blast av vårlök (gräslök går också bra)
salt och nymalen peppar

Till förrätt gjorde jag en råraka på blomkål och parmesan. Jag rev blomkålen och blandade den med grovt riven parmesan. Eftersom jag inte hade stärkelsen av potatis tog jag ett ägg i smeten. Jag stekte rårakorna dagen innan, så att vi kunde sitta i solen istället för att stå i köket när vi väl sågs. Det tar ju lite tid om man vill få dem krispiga och goda. Det var alla förberedelser.

 Väl på plats stekte jag rårakorna snabbt i en het stekpanna med lite smör, så att de skulle återfå sin krispighet. Det räckte med någon minut på varje sida. Sen serverade jag dem med en klick crème fraîche, rikligt med löjrom och finhackad blast av vårlök.

Hälsningar,
S

 

måndag 17 juni 2013

Grillad lammentrecote på en bädd av romansallad, smörslungad haricot verts och chevre

Ok försök att föreställa er detta: Sommarstället. Strålande sol. En vän kommer förbi. Vännen har planerat hela middagen. Allt du behöver göra är att äta. Och dricka. Och skratta. Inte behöver du blogga heller. För det gör hon. Livet leker.

Vad gör man när man blir bjuden till en GI-gourmand- och gourmet och erbjuder sig att stå för middagen? Äter själv inte GI och var först lite stressad över om jag skulle komma på några bra rätter. När jag väl skulle komponera menyn upptäckte jag att det mesta gick att anpassa till GI med rätt enkla medel. 
Ofta har jag en idé om vad jag ska laga innan, men låter råvarorna i butiken avgöra. Som tur var är min kvartersbutik välsorterad, vilket man inte är bortskämd med när man bor i innerstan. Såg en fint melerad lammentrecote i charken och kände att den skulle bli perfekt att grillas i hel bit.

 
Grillad lammentrecote på en bädd av romansallad, smörslungad haricot verts och chevre
(2 pers)
 
350 g lammentrecote, hel bit (jag tog 600 g, ju större bit desto lättare att få saftigt på grillen. Spara hellre det som blir över.)
150 g haricots verts
1 msk smör   
200 g chevre
½ huvud romansallad
salt och nymalen peppar
 
Skysås
1,5 msk kalvfond (koncentrerad)
1 dl vatten
2 msk lagrad balsamvinäger (tillsätt 1 krm socker om du använder vanlig balsamvinäger)
2 msk hackad scharlottenlök
½ msk torkad rosmarin
smör att steka i
salt och nymalen peppar
 
Marinaden
0,75 dl olivolja
1,5 msk lagrad balsamvinäger (tillsätt 1 krm socker om du använder vanlig balsamvinäger)
0,25 dl vatten
½ tsk citronsaft
½ tsk svart soja
1 msk torkad rosmarin
salt och nymalen peppar
 
Kvällen innan kokade jag en skysås. Som vanligt vill jag att det ska gå snabbt. Jag började med att finhacka en scharlottenlök, som jag stekte tills den blev genomskinlig i smör och olivolja. Jag hade inget rödvin hemma, så jag använde kalvfond som bas. Sen tillsatte jag en fin lagrad balsamvinäger och lät allt koka upp och reducera i dryga timmen, medan jag gjorde annat. En lagrad balsamvinäger är trögflytande och har en kraftig sötma, till skillnad från en vanlig balsamvinäger. Sen får man smaka av och justera med lite extra kalvfond eller balsamvinäger om det behövs. Självklart avrundas såsen med lite salt och nymald peppar.

Jag marinerade köttet på morgonen, så att det skulle hinna marineras i cirka 4 h. Det brukar räcka gott och väl. Marinaden gjorde jag på olivolja, en lagrad balsamvinäger (har en extra sötma), lite pressad citron, salt och nymald svartpeppar. Tog även en skvätt svart soja, för att öka sältan. Sen tog jag rikligt av min torkade rosmarin, som jag tycker passar så bra till just lamm.

 När vi la lammsteken på grillen kokade jag upp vatten till haricot vertsen och lät den koka med lite salt i cirka fem minuter. Därefter hällde jag av vattnet och vände i en stor klick smör och saltade och pepprade. Samtidigt värmde jag upp skysåsen, som jag först spädde ut med lite vatten.

 Lammet fick först grillas så att hela ytan fick en fin yta. Sen la vi lammet i aluminiumfolie och lät den ligga på grillen i runt 10 minuter. När vi tog av steken från grillen fick den vila lite i folien innan vi skar upp den i skivor.

 Vi la upp romansallad, den smörslungade haricot vertsen och rejält med rumsvarm chevre på ett stort uppläggningsfat. Överst la vi skivorna av det nygrillade lammet och ringlade sen över den goda skysåsen. Gott!
 
Hälsningar,
S
 


 

fredag 14 juni 2013

Fisksoppa med örtolja

Här kommer ett recept på en sån där underbart somrig soppa, lätt som ängamat fast med lax och en örtolja till. En sådan soppa som får en att tänka att sommaren nog ändå är här trots denna regniga dag. Jag inser att det blir mycket lax här på bloggen just nu. Och det beror ju på den hela lax jag köpte häromdagen när jag var i Rinkeby och handlade. Idag användes själva renset, huvudet och stjärten som räcker gott och väl till en soppa som denna. När det gäller grönsakerna hade jag lyckan att hitta en knippe grön sparris, en halv purjo och ett halvt blomkålshuvud i kylen vilket blev en perfekt kombo. Själva örtoljan blev bra även om den inte blev riktigt som jag hade tänkt mig. Tanken var att det skulle vara chili och dill men du den kombon gick inte. Chilin smakade inte ett smack, så det fick bli lite annat i istället. Tillbehör till soppan? Knäckemackor med prästost. Gott.


Fisksoppa med örtolja
4 pers

200 g fisk (lax i mitt fall), i småbitar
0,5 blomkålshuvud, i buketter
1 knippe sparris, i bitar
0,5 purjolök, hackad
3 schalottenlökar, skivade tunt
1 msk smör
1 msk olja
1 dl vermouth
1 l fiskbuljong
2,5 dl grädde
3 äggulor
salt, peppar

oljan
 2 msk dill
1 msk persilja
1 msk  gräslök
1 liten vitlöksklyfta
1 skvätt citron
olivolja
salt, peppar

Koka blomkålen och sparrisen i saltat vatten i ca 2 minuter. Häll av vattnet och spola grönsakerna i kallt vatten. Stek schalottenlöken mjuk i smör och olja. Häll på vermouth och låt puttra in. Fyll på med fiskbuljong och låt koka en stund. Ta en slev eller två av soppan och häll det i en skål, häll i grädden och äggulorna, vispa runt. Häll tillbaka allt i soppan. Lägg i fisken och låt sjuda i någon minut. Lägg i grönsakerna och purjon och låt sjuda någon minut till.

Oljan: mixa allt i mixer. Klart.

tisdag 11 juni 2013

Örtquinoa med stekt fisk på persiskt vis

Den här rätten är baserad på den persiska rätten sabzi polo ba mahi, vilket betyder örtris med fisk. Nu får jag ju inte äta ris så jag gör den med quinoa istället. God blev den ändå! Och så sjukt enkel att göra med alla hackade örter som finns i frysdisken. Nu fick jag också möjlighet att använda min koriander som jag häromveckan gnällde om på Facebook, att det var på tok för lite koriander i burken från Picard, och att jag inte skulle få användning för så lite, men den här rätten var ju perfekt för detta! Att det är ramslök i den här rätten är förstås helt frivilligt och beror på att jag hade några blad kvar från en gammal middagsbjudning. I receptet pratar jag om något som heter tadig och vad är det då säger du? Jo, det är när man har en klick olja i pannan som man kokar riset i och att man kokar riset länge länge så att det blir helt perfekt fluffigt (inga 20 minuters uncle bens-ris här inte), då bildas en jättefin och gyllene skorpa i kastrullen som gör att man (om man är duktig) kan vända upp och ner på hela kastrullen och få en ris-tårta. Skorpan serveras ofta vid sidan om och ger rätten en knaprig bonus.

Örtquinoa med stekt fisk på persiskt vis
4 pers

3 dl quinoa
1 dl persilja, hackad
1 dl dill, hackad
1 dl gräslök, hackad
1 dl koriander, hackad
(10 blad ramslök, hackade)
1,5 vitlöksklyftor, pressade
1/4 tsk saffran
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
50 g smör
salt
matolja

fisken
4 bitar fisk
2 ägg
1/4 tsk saffran
2 msk kokande vatten
salt, peppar

Salta och peppra fisken på båda sidor. Blanda i saffranet i vattnet och låt det dra en stund. Vispa äggen och  ha i saffransvattnet. Lägg i fisken och låt marineras i en halvtimme - timme.

Koka upp vatten och en tesked salt i en kastrull och ha i quinoan. Låt koka i 6 minuter. Ha därefter i allt kryddgrönt och låt koka i ca två minuter till. Häll allt genom en sil och gör rent kastrullen. Häll en skvätt matolja i botten på kastrullen så det täcker och häll i en halv deciliter vatten. Täck botten av kastrullen med örtquinoa, pressa över lite vitlök, strö ca en fjärdedel av kanelblandningen, salta,  och fortsätt så tills du haft i allt. Häll i en deciliter med vatten och klickar med smör. Låt koka i tio minuter, dra sedan ner värmen och sätt en kökshandduk under locket och låt ångas en halvtimme. När det är klart bör du ha en krispig yta i botten som ger lite tadig-känsla, även om inte quinoa ger samma skorpa som ris.

Häll en rätt stor skvätt matolja i en stekpanna. När oljan är varm lägger du i fisken. Lägg på locket och låt steka i ca fyra minuter innan du vänder på den. 


Servera med lite citron på fisken och en klick smör på riset. Å så gott!


måndag 10 juni 2013

Machaca reloaded - eller vad man ska göra med tacorester

Förra veckans machaca var en verklig hit hemma hos oss men nu var vi ju bara vi två så det blev ju en hel massa över. En annan skulle kanske göra en paj av det hele men efter förra veckans utlägg om att jag aldrig ätit tacopaj så väljer jag en annan metod. Så dagens inlägg är egentligen ett sätt att återuppliva den fantastiska och jätteenkla rätt. Har man som vi, ätit den med tortillabröd så finns det oftast några stycken kvar i påsen. Prova släng in dessa i ugnen så de rostas ordentligt och blir krispiga. Värm upp resterna av köttet och lägg det på det krispiga tortillabrödet. Stek ett varsitt ägg och lägg på köttet. Lite sallad, lök och överbliven guacamole. Urgott! Har du kikat på receptet än? Gör't!

söndag 9 juni 2013

Laxkotlett med romsås och ugnsrostad blomkål med prästost och mandelspån

Häromdagen köpte jag en hel färsk lax. Liksom med kyckling så köper vi nästan alltid hel fisk, särskilt när det gäller lax. Håll utkik efter färsk lax för billig peng. En stor lax blir lätt 6-8 middagar för 4 personer genom att stycka den i kotletter, sidor, grytbitar och så fiskrenset. Tänk då hur mycket du köper den där ena laxbiten för fyra pers för, mellan 60 och 80 spänn. Då är 250 spänn för hela laxen rätt bra tycker jag. Att stycka är inte svårt. Bara dra fram lite tidningspapper, fjälla fisken och sen stycka. Den här dagen åt smörstekta laxkotletter med hemgjord romsås och blomkål som ugnsrostats med ägg, ost och mandelspån. Gott!

Romsåsen
4 pers

1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 burk röd stenbitsrom
1 msk dill
1 msk gräslök

Blomkålen
 4 pers

 1 blomkål, i buketter
3-4 äggulor
1 dl prästost
0,5 dl mandelspån
salt

Romsåsen: blanda alla ingredienser. Klart
Blomkålen: vänd buketterna i ägg, ost och mandelspån. Lägg ut i ugnsform i ett lager. Salta. Rosta i ugnen på 180° i en halvtimme. Håll koll så de inte bränns, verkar de brännas så kan du bara ställa den längre ner i ugnen. 

Pasta med karljohansvampsås

Här kommer en snabbpasta att ha som stapelvara hemma. Se till att alltid ha en påse torkad karljohansvamp i skafferiet så kan du alltid laga till det när du vill ha något gott men inte tänker lägga ner så mycket tid på det. Jag skulle lika gärna servera goda vänner detta som att, som denna gång, servera E rätten på en regnig söndag ute på landet. Men det bästa med den här rätten är att om du bara ser till att ha svampen hemma så kan du använda lite av det ena och andra. Den här gången använde jag purjolök snarare än gul lök och jag hade prästost istället för parmesan, mest för att jag bara hade frukostost hemma.

Pasta med karljohanssvampsås
4 pers

30 g torkad karljohansvamp
smör
olja
0,5 lök, hackad
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 dl svampbuljong
2 dl grädde
peppar, massor!
salt
1 tsk timjan
1 dl ost
pasta


Blötlägg svampen i kokande vatten. Under tiden steker du löken mjuk i smör och olja. Ha i vitlöken och därefter svampen som du hackat. Häll på  lite vin och låt puttra in. Ha därefter i lite svampbuljong och låt även det koka in lite. Häll därefter på grädden. Låt puttra i tio minuter. Smaka av med salt och en massa peppar. Och så lite timjan i. Strax innan servering har du i osten. Häll av pastan och blanda ner den i såsen.

lördag 8 juni 2013

Machaca - rödvin- och kakaobrässerat högrev

Mitt 6 juni. Denna fantastiska dag med strålande sol och dessutom nationaldagsfirande. Alla verkar glada, picknickar i parker i stan och viftar med svenska flaggor. Vi vaknar tidigt, hurrar för det fina vädret, packar bilen och åker ut mot sommarstället. Väl där frågar vi varandra, vad ska vi göra för att fira den här dagen? Vi lagar god mat och skålar kommer vi fram till, och ja för en annan kan det ju verka som att vi inte gör något annat och det är nog sant men denna gång skålade vi och önskade varandra happy nationaldag, för det verkar vara det folk säger till varandra på denna dag, eller? Middagen den dagen var väldigt svensk för vad kan vara svenskare än tacokväll? Någon sa till mig att tacopaj är den vanligaste middagen hos svenska familjer på fredagar. Stämmer det? Själv har jag aldrig ätit tacopaj och något inom mig tar spjärn mot hela konceptet fredagsmys i allmänhet och tacopaj i synnerhet, men ok när jag sitter där med sjuttioelva knoddar så kanske också jag slänger ner allt som jag tycker är gott i ett och samma pajskal. (Det är då mina vänner som kött och bea-pajen kommer att uppfinnas!) Man ska inte döma förrän man gått i den andres skor, eller hur säger man? Kanske någon vill omvända mig och bjuda mig på en hejdundrandes tacopaj någon gång? Förbered dig på att jag rynkar på näsan när jag inser att det är vad som serveras till huvudrätt, men ge mig tid, jag kommer att komma över det och äta upp hela pajen. Nåja, hur som, nu kände jag att jag gick ifrån ämnet som var hur fantastiskt underbar min nationaldag var och hur grytan fick puttra medan vi jobbade hårt...



För ett tag sedan var jag och E bjudna hem till några vänner på mexikansk afton med tequilaprovning och fantastisk mat. Min vän är sjukt grym på att laga texmex, och för att det ska bli bra släpar hon hem ingredienser från länderna i väst i sin resväska, något jag alltid förundras över eftersom hon också lyckas köpa tio nya Marc Jacobs-väskor och 70 klänningar. Där har vi verkligen en resväska som sväljer mycket. Jag kanske får låna den när vi åker till USA i september? I alla fall är dagens rätt inspirerad av finaste S och hennes fantastiska mole som hon serverade oss under den där kvällen då tequilan flödade. Det som kännetecknar både mole och machaca är inslaget av choklad i de båda. Jag är sedan tidigare dödsförtjust i den rökiga smaken i exempelvis chili och pulled pork men banne mig jag tror att den här mjukare smaken när man blandar i kakao är ännu bättre. Den här rätten serverade vi med fullkornstortilla, sallad, tomat, rödlök, creme fraiche och guacamole. Väldigt enkel att laga för den klarar sig själv under hela tiden i ugnen men tänk på att starta i tid.


Machaca - rödvin- och kakaobrässerat högrev
4 pers

900 g högrev, i bitar
3 msk matolja
1 msk spiskummin
2 msk svartpeppar
1 msk koriander, malen
1 msk salt
3 msk bovetemjöl
1 msk paprikapulver

1,5 dl kaffe
1 jalapeno, hackad
1 lök, i halvor
8 vitlöksklyftor, hackade
1 lime, saften och köttet
2 tomater, skalade och hackade
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 lagerblad
1 kanelstång
1 rågad msk kakao 
2 tärningar kalvbuljong

Släng köttet i en påse och blanda i spiskummin, peppar, koriander, salt, bovetemjöl och paprikapulver. Förslut påsen och blanda runt så köttet täcks. Häll matolja i en panna och stek köttet på väldigt hög värme så det blir väl brynt. Inte för många bitar åt gången! Lägg de färdigstekta bitarna i en ugnssäker gryta med lock och ha i alla övriga ingredienser. De flytande ingredienserna bör nästan täcka köttet. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på 160° i 3 timmar. När tiden gått ta ut grytan. Plocka ur löken och lagerbladen. Plocka upp köttbitarna och dra isär dem med gaffel så det blir i småbitar. Lägg tillbaka dem i grytan och placera grytan på spisen och låt puttra i en timme till tills det kokat ihop. Smaka av under tiden. Behöver det mer salt? Eller mer syra? Servera!


Jo just det, en kollega hittade i en tidning bästa vinerna under 60 kronor häromdagen. Det är ett måste att hitta ett billigt och gott vin som man kan dricka hela sommaren utan att ruinera sig. Vi har i alla fall köpt alla viner på listan för att se vilket som faller oss i smaken och jag måste säga att kvällens vin verkligen gick hem. Dessutom skulle det, enligt Expressen, passa väldigt bra till tacokvällar vilket det också gjorde.



fredag 7 juni 2013

Sparris med ramslökshollandaise

Jo jag trodde nog att det var slut på ramslöken för min del. Min egen lilla planta blommar för fullt på innergården men själva bladen har vissnat nästan direkt efter att jag fått den. Men så när några vänner skulle komma på middag bestämde jag mig ändå för att gå ner till Cajsa Warg och köpa mig lite mer av dessa härliga blad. Till en rätt som denna som jag tänkt laga den kvällen krävs det inte många blad så det blir inte många kronor även om dessa dyrbara blad faktiskt kostar runt 500 kr kilot.

Förra gången som jag skulle försöka mig på hollandaise så skar sig den första, och den andra vågade jag inte vispa för mycket av rädsla för att även den skulle skära sig. Men så hittade jag det här receptet och av nån anledning vågade jag mig ändå på att prova igen och tänkte att i värsta fall får jag väl springa bort till ICA och köpa mig en burk hollandaise. Jag hade t.o.m sparat hälften av den köpa ramslöken utifall att den första batchen skulle skära sig. Det visade sig att jag faktiskt inte behövde oroa mig utan lyckades väldigt bra med första gången. Jag lyckades dock inte spara hollandaisen. Morgonen efter dagen före såg jag fram emot fin bacon, ett pocherat ägg och resterna av såsen men den hade stelnat som smör i kylen och skar sig när jag värmde upp den, även om jag gjorde på allra allra lägsta värme.

Egentligen hade jag tänkt servera vit sparris till hollandaisen men se jag var för sent ute! Säsongen för den vita sparrisen börjar ta slut och enda stället jag hittade vit sparris på var på Daglivs som sålde de sista stooooora sparrisarna för sjukt mycket pengar. Grön sparris finns fortfarande att få tag på så det fick bli det istället. 

Grön sparris med ramslökshollandaise och pancetta
4 pers

16 finfina gröna sparrisar, ju tjockare desto bättre
1 msk smör
salt
3 skivor av den finaste pancettan du kan hitta skurna i bitar

såsen
2 äggulor
2 msk citronsaft
150 g kylskåpskallt smör, i tärningar
10-15 blad ramslök, finhackade
cayennepeppar
salt, vitpeppar

Bryt sparrisarna så du får bort den grövre änden. Skala dem om de fortfarande ser grova ut. Koka dem i en stor kastrull i ca 10 minuter med smör och salt. Känn efter så de fortfarande har lite spänst.

Stek pancettabitarna i en stekpanna. Plocka upp dem när de fått en fin ljusbrun färg. Låt de rinna av på hushållspapper.

Lägg äggulorna, citronsaften i en kastrull och blanda. Ha kastrullen på allra lägsta värmen och ha i en tärning smör i taget samtidigt som du rör om konstant. När såsen tjocknat drar du av den från värmen och fortsätter ha i smörtärningar. Ha i cayennepeppar mot slutet och salt och vitpeppar. När såsen är klar har du i ramslöksbladen.

Lägg upp sparrisen på varsin tallrik, häll över såsen och strö pancettan över det hele.





onsdag 5 juni 2013

Cassoulet - fransk böngryta med fläsk, korv och anka

Här har ni mina vänner en fantastisk allt-i-ett-gryta som kanske kräver lite förberedelse men ändå fantastiskt härligt att ställa fram den här grytan på bordet och låta alla hugga in. Cassoulet är en rustik fransk böngryta med alla möjliga sorters kött. Ha i det du tycker om! I Julias kokbok ska grytan innehålla en grisstek, fläsksida, lammkött och korvkakor utöver bönorna, men variationerna är oändliga.

Aldrig i mitt liv har jag haft så mycket svårigheter som med tillagningen av den här rätten. Inte för att den är svår i sig men för att jag tabbade mig gång på gång. Cassouleten skulle serveras när några vänner kom på middag häromdagen och jag planerade att starta långt i förväg för att slippa stressa och för att få fina smaker i fonderna.  Ni som följer mig på Facebook såg säkert att jag redan förra tisdagen var i Hötorgshallen för att handla inför fredagens middag och jag började kort därefter att laga till vissa delar. Tji fick jag i alla fall. Jag har nu lärt mig att inte börja för tidigt. På fredag eftermiddag när jag drog fram de bönor som jag kokat efter konstens (ja, eller Julia Childs) alla regler visade det sig att de hade börjat mögla. Det var bara att fort ringa E som var på väg hem med alla systemetkassar och be honom springa in på ICA och köpa bönor på burk.

Som om inte det var nog blev min första buljong rena skräpet. Ett riktigt rookie mistake, att jag bestämde mig för att det var ok att utesluta lammet och benen ur buljongen, blandat med att Julia Childs underbara kokbok faktiskt innehåller ingredienser som vi inte använder längre, gjorde att jag fick en buljong som i sig inte smakade ett piss, bara surt från vinet och från de sex (!) matskedar tomatpuré som jag hade haft i. Jag insåg till sist att den inte gick att rädda utan jag fick börja om. Inte heller denna gång hade jag några ben eller kött utan fick förlita mig på färdig fond men minskade på både vinet och på tomatpurén. Men jag har lärt mig en läxa. Färsk tomatpuré finns inte. Det kanske fanns 1961 men det finns inte idag. Det var när jag läste "6 msk färsk tomatpuré eller 4 stora tomater", som jag insåg att, men vänta här nu, i min värld är inte det samma sak. Nåja det fick bli EN msk tomatpuré i stället och det blev mycket mycket bättre.

En annan läxa som jag lärt mig är att dessa friterade fläsksvålar som alla snackar om, inte ger samma knapriga yta som brödsmulor. Det kan jag i och för sig ta, men den skorpa som man ska knäcka sju gånger under tiden som grytan står i ugnen, finns inte i den här GI-varianten. Möjligen att man kan göra något med ost nästa gång, men bland gästerna denna gång fanns det några som inte åt ost.

Tredje läxan är att om man följer Julia Childs recept till punkt och pricka blir man 1. snurrig i huvudet. 2. tokig, eftersom de är lite väl komplicerade. Jag tycker nog att man kan göra dem men med lite shortcuts.

Sista läxan är att inte glömma grytan i ugnen, hur roligt man än har med sina gäster. För den torkar ut. Det gjorde min. Men den blev god ändå.

Grytan serverade vi som den var och med lite bröd till gästerna. Men cassoulet utan någonting extra räckte gott och väl för mig. Vi hade i våra sista tryffelsalsiccia som kom med den fantastiska korgen från Coop och det kan jag verkligen rekommendera för det ger grytan det där extra lyftet.

Cassoulet
4 pers (+ tre rejäla matlådor fast som inte innehåller någon anka eller korv)

3 burkar stora vita bönor, sköljda
4 konfiterade anklår
4 tryffelsalsiccia
1 kg färsk fläsksida
2 dl skivad lök
4 vitlöksklyftor, oskalade
2 nejlikor
1/2 tsk timjan
2 lagerblad
1 msk salt

buljongen
1 msk ankfett
4 vitlöksklyftor, skivade
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
4 msk oxfond
1 l vatten
2 lagerblad
salt, peppar

4 dl friterade fläsksvålar, mixade till ströbröd
2 dl riven ost
1 dl persilja, hackad
2 msk ankfett

Skär av svålen på fläsket. Lägg fläsket tillsammans med den skivade löken, vitlöken, nejlikorna, timjan, lagerblad och salt i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Sjud sakta utan lock i 1,5 timme. Ta upp fläsket och lägg åt sidan. Sila och spara buljongen.

Fräs vitlöken i ankfettet. När det börjar ta färg häller du på vinet och låter puttra in. Fyll på med buljongen och tomatpurén och lagerbladet och låt puttra i en timme. Smaka av med salt och peppar.

Skiva sidfläsket i tjocka skivor och skär det sedan i stora tärningar. Stek korven och anklåren i en stekpanna. Det behövs inget fett eftersom det sitter en massa fett på anklåren. Sätt ugnen på 200°. När du ska montera grytan lägger du först ett lager med bönor i botten av kastrullen, därefter sidfläsket, sen anklåren och korven och till sist ett lager med bönor igen. Häll på buljongen. Om det inte täcker fyller du på med skinkspadet. Strö osten, persiljan och fläsksvålen över hela grytan och klicka på ankfettet. Värm upp grytan på spisen och ställ sedan in den i ugnen i en timme. Under tiden knackar du skorpan sju gånger och öser grytan.



tisdag 4 juni 2013

Mintchokladmousse

Det skulle faktiskt bli en panna cotta av den här rätten men jag tycker den blev rätt krämig snarare än fluffig och lätt så jag kallar denna för mousse istället.

Mintchokladmousse
4 pers

5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad 70% med mintsmak
2 msk sucrin
2 gelatinblad
florsocker

Koka upp grädden i en kastrull och lägg i chokladen och låt den smälta sakta. Blanda i sucrinet och dra av den från plattan. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter, krama ur dem och lägg i dem i chokladgrädden och blanda tills de smält. Häll upp i glas och ställ i kylen i en timme. Pudra över med florsocker innan servering.


måndag 3 juni 2013

Smoky jalapeno burgers

Du skall inga andra burgers hava jämte mig. På riktigt så tror jag att denna kvalar in bland mina topp tio burgare EVER och troligtvis även bland topp tre. E var inte riktigt lika nöjd. Han tycker tydligen inte om den rökiga smaken. Synd för honom, säger jag bara, för den här kommer serveras många gånger. Chili burgers är en klar favorit här hemma, men den här gången tog jag den enkla chili burgern till en helt annan nivå. Vi lyxade dessutom till det med rågbröd snarare än med salladsblad. Och så majonnäs, fransk senap, rödlök, sallad

Smoky jalapeno burger
4 burgare

500 g nötfärs
2 jalapenos, kärnorna urtagna, hackade
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk fransk senap
1 tsk liquid smoke
1 ägg
salt, peppar
matolja
8 skivor prästost

4 st Fazer Aktiv råg
sallad
rödlök
tomat
fransk senap
majonnäs

Blanda alla ingredienser utom matoljan och osten och rör ihop den till en smet. Platta ut fyra fina runda burgare. Vänd dem i matoljan. Lägg på grillen i ca 5-10 minuter. Lägg på osten efter att du vänt burgarna. Servera med grillat bröd och alla tillbehör du kan tänka dig. Kom ihåg att det är sjukt mycket socker i ketchup!