onsdag 13 februari 2013

Kalvfrikadeller i tomatsås med timjan- och vitlöksstekt zucchini

Idag satt chefen och pratade om att han skulle laga pasta med en god tomatsås med kalvfrikadeller och servera en fantastisk chianti till, och eftersom jag satt där och funderade på vad jag skulle laga till middag, så tänkte jag, fasiken - jag lagar samma sak, det var ju faktiskt jättelänge sedan vi åt kalvfrikadeller! Jag har baserat det här receptet på ett gammalt Nigella-recept.

Kalvfrikadeller i tomatsås med timjan- och vitlöksstekt zucchini och bulgur
4 pers

Frikadellerna
500 gr kalvfärs
1 stor vitlöksklyfta
3 msk riven parmesan
2 tsk timjan (torkad)
1 msk persilja (färsk)
rivet skal från en halv citron 
1 ägg
svartpeppar
salt

Tomatsåsen
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 peperoncini
1 msk socker
1 dl rött vin
1 burk körsbärstomater
2 tomater, hackade
1,5 dl vatten
2 tsk timjan
1 dl mjölk
olivolja
salt, peppar
parmesan

Zucchinin
1 zucchini, skivad
ca 1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan

Bulgur för 4 personer

Börja med tomatsåsen.  Stek löken tills den mjuknar. Ha därefter i vitlöken och peperonicinin. Häll på rödvinet och låt koka in, sen har du i alla tomater, timjan, socker och vatten och låter puttra i en halvtimme. Häll i mjölken och smaka av med salt och peppar.

Medan tomatsåsen puttrar gör du frikadellerna genom att blanda allt och rulla små bollar, ungefär som... ja som vad egentligen? Flörtkulor? Körsbärstomater! När tomatsåsen puttrat ihop har du i frikadellerna, lägger på locket och låter småputtra i typ en kvart. Smaka av.

I en stekpanna häller du olivolja och har i vitlöken och timjanet. När det börjar bubbla kring vitlökarna, lägger du zucchiniskivorna och låter dem puttra runt i oljan tills de mjuknat.

Lägg upp bulgurn och häll på tomatsåsen och frikadellerna. Strö över riven parmesan, svartpeppar och lite ringlad olivolja. Servera zucchinin vid sidan om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar