onsdag 30 januari 2013

Guiso a la riojana - mustig gryta med chorizo, blomkål och champinjoner

Här kommer receptet på en mustig gryta som vi äter i kväll, en sån där rätt som är überenkel att laga men som har så himlans mycket smak. En perfekt allt-i-ett-gryta kort och gott. I en icke-GI-värld lagas denna gryta med potatis men vi kör med den hederliga blomkålen.

Guiso a la riojana
4 pers
 
1 blomkålshuvud
10 champinjoner
500 g chorizo
4 vitlöksklyftor, hackade
0,5 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 tsk pimentón de la vera
3 lagerblad
cayennepeppar

Börja med att hälla en skvätt olivolja i en kastrull och häll i en stor hackad lök som du låter bli mjuk i oljan. Därefter har du i 4 hackade vitlöksklyftor och en massa chorizo, både starka och milda, typ ett halvt kilo. Akta så du inte bränner vitlöken! En liten skvätt rödvin och lite tomatpuré och sen i med kryddor; en tesked paprikapulver, tre lagerblad och lite cayennepeppar. Om du känner för lite mer hetta, ha i någon sorts chilipasta, mina korvar var dock tillräckligt starka tycker jag. Täck det hela med buljong och låta koka i ca en halvtimme. Efter de första 20 minuterna har du i blomkålen (om du kör med potatis så har du i den under de 30 minuterna)  och låter den mjukna. Smaka av med salt och peppar. Mosa till blomkålen lite så att såsen tjocknar lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar