Friterad kyckling som pocherats i masterstock
4 pers (eller två jättehungriga personer som vi var)
3 dl vitt vin
vatten
3 dl soja
0,5 dl sucrin
2 stjärnanis
1 kanelstång
4 vitlöksklyftor, skivade
3 cm ingefära, skivad
2 schalottenlökar
2 hönsbuljongtärningar
2 peperoncinis
1 dl bovetemjöl
1 burk sesamfrön
2 dl riven parmesan
2 äggvitor
jordnötsolja till friteringen
Utöver vitt vin (ca tre dl) innehåller en masterstock en stor gryta med vatten, 3 dl soja, 1/2 dl sucrin, 2 stjärnanis, en kanelstång, fyra skivade vitlöksklyftor, en tumme skivad ingefära, två sharlottenlökar, två kycklingbuljongtärningar och 2 peperoncinis. Allt detta får koka upp och sen puttra på svag värme i en halvtimme. Där har du buljongen.
Det jag hade tänkt göra med buljongen idag var att pochera en hel kyckling där i. Det tog ca 30 minuter att pochera kycklingen och därefter fick den svalna på terassen i buljongen. När kycklingen hade kallnat styckade jag den och torkade av bitarna (obs viktigt! jag har finfina brännmärken på ena handen från när olja började spotta). Därefter dubbelpanerades bitarna precis som igår i först bovetemjöl, sen vispad äggvita, sen finriven parmesan och sesamfrön och så friteras bitarna i jordnötsolja.
För att spara buljongen silar du den bara och häller upp den i vad det nu är du tänkt frysa den i. Alternativt spara den i kylen men då bör du nog använda den varje vecka.
Kycklingbitarna serveras med en dumplingsås samt majonnäs och sweetchilisås blandat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar