Vi har sedan dessa somrar alltid skrattat åt att det som serverades under dessa veckor alltid var parisare eftersom det var det enda som min farfar kunde laga. Inget fancy, bara smörstekt bröd, en hamburgare och ett stekt ägg. Men å så gott det var! Nu i efterhand tänker jag att vi omöjligt kan ha ätit parisare till lunch och middag varje dag. Min fina farmor hade säkerligen lämnat lådor med hennes goda mat i kylen och frysen för farfar att värma men den enda maten jag minns är dessa parisare. Det var bara några få veckor sedan som jag och farfar sist skrattade åt dessa minnen. Det var bara några få veckor sedan han och jag satt och pratade om hur jag och E skulle rusta upp huset som farfar byggt och som vi nu har som vårt sommarhus. Han kände ju till var varenda regel satt i huset och var alltid ett bra bollplank inför våra renoveringsprojekt.
Nu finns han inte mer. Jag kommer aldrig höra honom berätta om busen vi gjorde när jag var liten. Jag kommer aldrig att kämpa med att få upp presentpappret mer för att han har tejpat varenda liten del av pappret så att det inte gick att riva upp paketen. Men vilka fina minnen jag har av denne man som alltid löste korsord och åt kolor ur sin skål och som kunde bygga precis vad som helst med sina bara händer. När vi nu äter en variant på parisare går mina tankar tillbaka till honom.
Parisare
4 pers
500 g köttfärs
1 ägg
1 tsk fransk senap
salt, peppar
4 stekta ägg
1/4 vitkålshuvud, rivet
2 dl prästost
salt, peppar
cayennepeppar
Blanda alla ingredienser för hamburgarna och stek i grillpanna. Koka den rivna vitkålen och blanda med osten. Ha i lite cayennepeppar. Och så salt och peppar. Servera med stekt ägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar