Kalvfrikadeller i tomatsås med timjan- och vitlöksstekt zucchini och bulgur
4 pers
Frikadellerna
500 gr kalvfärs
1 stor vitlöksklyfta
3 msk riven parmesan
2 tsk timjan (torkad)
1 msk persilja (färsk)
rivet skal från en halv citron
1 ägg
svartpeppar
salt
Tomatsåsen
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 peperoncini
1 msk socker
1 dl rött vin
1 burk körsbärstomater
2 tomater, hackade
1,5 dl vatten
2 tsk timjan
1 dl mjölk
olivolja
salt, peppar
parmesan
Zucchinin
1 zucchini, skivad
ca 1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
Bulgur för 4 personer
Börja med tomatsåsen. Stek löken tills den mjuknar. Ha därefter i vitlöken och peperonicinin. Häll på rödvinet och låt koka in, sen har du i alla tomater, timjan, socker och vatten och låter puttra i en halvtimme. Häll i mjölken och smaka av med salt och peppar.
Medan tomatsåsen puttrar gör du frikadellerna genom att blanda allt och rulla små bollar, ungefär som... ja som vad egentligen? Flörtkulor? Körsbärstomater! När tomatsåsen puttrat ihop har du i frikadellerna, lägger på locket och låter småputtra i typ en kvart. Smaka av.
I en stekpanna häller du olivolja och har i vitlöken och timjanet. När det börjar bubbla kring vitlökarna, lägger du zucchiniskivorna och låter dem puttra runt i oljan tills de mjuknat.
Lägg upp bulgurn och häll på tomatsåsen och frikadellerna. Strö över riven parmesan, svartpeppar och lite ringlad olivolja. Servera zucchinin vid sidan om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar