Jag har aldrig varit särskilt förtjust i tacos. I alla fall inte
tacos i svensk bemärkelse och det var inte förrän en god vän till mig
serverade tacos fast med beef chili i stället som jag insåg det
fantastiska med mexikansk mat. Att göra en god chili tar lite tid men
det bästa är att man då kan passa på att göra mycket och frysa in. Det
gör alltid jag och när vi väl blir sugna på mexikanskt är redan köttet
klart. Börja med att bryna kött i lite olja. När du brynt allt kött tar
du ut det och steker lök, vitlök (mycket) och chili (mycket) i lite mer
olja. Lägg därefter tillbaka köttet och häll på krossade tomater,
oxfond, spiskummin, lagerblad, honung, harissa, limesaft och liquid
smoke (om du inte har det, stek bacon tillsammans med köttet) och låt
puttra i två timmar. Häll därefter i kidneybönor. Klart!
Till
chilin serverar vi lök, tomater, creme fraiche och ostflarn (i stället för nachos). För att
göra ostflarnen blandar du riven ost med några äggulor. Riven ost går att köpa i enkilospåsar på de flesta affärer. Perfekta att ha i frysen! Sen tar du bara ut så mycket som du behöver, tinar den och blandar med äggulorna. Lägg ut små
högar på bakplåtspapper och tryck till dem så de blir platta. In i ugnen
på rätt högt i ca en kvart. Mycket godare än nachos! En annan variant, som du också kan se på bilden här nedan är att lägga allt i salladsblad. Lite kladdigare men funkar bra!
Och!!
icke att förglömma den fantastiska guacamolen! Köp för guds skull inte
färdig guacamole, usch jag mår dåligt bara jag tänker på sån där guaca
på burk! Nej, istället tar du en chili som du hackar, en eller två
vitlöksklyftor som du river och häller i limejuice och salt. Här är det
viktigt att smaka av så det blir rätt mängd av allt för det är nu det är
som enklast att justera. Därefter mosar du tre-fyra mogna avocados med
gaffel rakt ned i limejuicen och hackad koriander. Går på en sekund att
göra och SÅÅÅÅ fantastiskt gott!
Ah ser riktigt gott ut! Mâste testas... :-)
SvaraRadera