onsdag 29 augusti 2012

Vitlök- och blomkålssoppa

Det är svårt att få en vit soppa att se sexig ut. Särskilt inte när det dessutom är en lunchlåda på jobbet. Bilden ger den inte den cred den är värd denna lilla soppa för den är urgod (och billig!)! Vitlökssoppa är helt klart en favorit hos mig, det blir så himlans god smak på vitlöken när man kokar den. Låt dig inte skrämmas av den stora mängden vitlök, den blir urgod!

Vitlök och blomkålssoppa
4 pers
 
Smör
10-12 vitlöksklyftor, skalade
1 blomkålshuvud
2 msk sherry
1 buljongtärning
vatten
2 dl grädde
3 äggulor
salt, peppar

Börja med att skala och skära en massa vitlöksklyftor som du steker i lite smör. Låt dem inte ta färg! Häll på lite vin (nu hade jag inget öppnat vin hemma så det fick bli sherry) och låt det puttra in. Därefter häller du på hönsbuljong och lägger i blomkålen och låter puttra ett tag. Mixa när blomkålen har mjuknat. Häll på 2 dl grädde och smaka av med salt och peppar. Ta sedan en slev av soppan och häll upp i en skål. Där i lägger du tre äggulor. Blanda väl och häll tillbaka ner i soppan, obs soppan får inte koka efter detta! Å så gott!

4 kommentarer:

  1. Kan man frysa in den, tror du?

    SvaraRadera
  2. Och jag har inget vitt vin hemma heller. Bara rödtjut. Vad tror du om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä skippa vinet i så fall. Eller köp sånt där matlagsningsvin i värsta fall på ica. har du nån gammal flarra vermouth hemma månne? Jag brukar köra på det när det inte finns några slattar hemma. Kram!

      Radera