onsdag 29 augusti 2012

Khoreshte karafs - iransk köttgryta med selleri och mynta

Den här rätten är en av mina absoluta favoriter! Eftersom det går åt så mycket mynta till det så har jag gjort i ordning ett helt myntaland på landstället. Skörden från myntalandet ger mig tillräckligt med mynta för att kunna laga den här rätten året om.

Basen till grytan hittar jag i min frys. Det går så oerhört snabbt att laga till grytor när man har basgrytan fryst i påsar som räcker för två portioner. Men för er som inte har påsar med iransk basgryta i frysen kommer receptet här: mixa en lök, fyra vitlöksklyftor och en chili (mest för att det går snabbare och man slipper gråta över löken). Fräs det i rapsolja tills det mjuknar (obs vitlöken får inte brännas!). Ta upp grönsakerna och häll i en ny skvätt olja. Lägg i köttet som du skurit i små 2X2 cm tärningar och stek en liten stund. Både lamm och nöt funkar här. Lägg därefter tillbaka grönsaksblandningen i grytan. Pudra över rikligt med gurkmeja och blanda runt. Därefter behövs ca 2-3 matskedar med tomatpuré. Snåla inte här med varken gurkmejan eller tomatpurén, det är det som ger smaken till grytan. Eftersom jag är ett stort harissafan brukar jag ha i lite av det också men var försiktiga för det är oerhört starkt och iransk mat är inte starkt. Häll på med vatten så att det täcker köttet och ha i en buljongtärning för extra smak. Låt det puttra under lock i ett par timmar. Mums! Eftersom jag fryser in grytan efteråt brukar jag ta av locket och låta det koka ner ännu mer. Nu har ni där en iransk basgryta som kan användas till alla möjliga iranska rätter: ghorme sabzi (lättast är att köpa en konservburk med grönsakerna till den här rätten, finns i välsorterade livsmedelsaffärer), khoreshte bademjan (lägg i auberginer och kanske gula linser i grytan) och annat gott!

Men nu tillbaka till dagens gryta! Skär sellerin i små bitar. Finhacka mynta och persilja (en sån där fryst ask med persilja brukar vara tillräckligt. Det ska vara två delar selleri, en del persilja och ca en halv till en del mynta. Stek grönsakshacket i matolja (rätt mycket olja) tills det mjuknar. Ibland har jag i en buljongtärning för extra smak. Därefter blandas det i basgrytan. Klart!

Nu är ju detta en GI-blogg och om det är något som man absolut inte får äta så är det ju ris. I stället tar vi gula linser som vi kokar med två buljongtärningar tills de är mjuka. Därefter lägger vi blomkål som jag har delat i små buketter och låter koka med tills det blir mosigt. Häll av vattnet om det är något kvar. Et voilà - världens bästa substitut till ris!

Självklart går det inte att äta iransk gryta utan de klassiska tillbehören - spenatyoghurt (tina fryst spenat, pressa ur vattnet och blanda ner i turkisk yoghurt och en vitlöksklyfta), rå lök (jag brukar lägga löken i citron för att den inte ska vara så stark) och sist men absolut inte minst - torshi, de inlagda grönsakerna (jag har faktiskt aldrig gjort torshi själv och det beror helt enkelt på att jag har en massa fantastiska släktingar som förser oss med en ny burk varje gång den gamla tar slut. Här rekommenderar jag helt enkelt att du haffar närmaste person med iranskt ursprung och ber snällt om en liten burk nästa gång de ska göra en stor sats med torshi). Nu är vi på landet så det fanns varken torshi eller yoghurt tyvärr.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar