fredag 31 augusti 2012

Landsort

Helgen kommer att tillbringas tillsammans med bästa tjejgänget ute på Landsort. Det är tradition sedan några år tillbaka att vi en helg per år åker till en ö i skärgården och bor i stugor som vi hyr. Vädret brukar vara sisådär eftersom vi aldrig lyckas hitta en helg som passar förrän till sensommaren/hösten. Men härligt är det ändå, liksom alltid när vi ses. Finns det restaurang på ön äter vi oftast där på fredagen och så även i år. Det är alltid lika spännande att se om restaurangen kan servera något GI-alternativ. Dock måste jag säga att GI är en fantastisk diet jämfört med kaloriräknardieter som jag hållt på med förr om året då man knappt får äta någonting. Med GI kan man ju faktiskt gå ut och äta även om man måste krångla lite med beställningen (men jag krånglar alltid med beställningen ändå).

onsdag 29 augusti 2012

Khoreshte karafs - iransk köttgryta med selleri och mynta

Den här rätten är en av mina absoluta favoriter! Eftersom det går åt så mycket mynta till det så har jag gjort i ordning ett helt myntaland på landstället. Skörden från myntalandet ger mig tillräckligt med mynta för att kunna laga den här rätten året om.

Basen till grytan hittar jag i min frys. Det går så oerhört snabbt att laga till grytor när man har basgrytan fryst i påsar som räcker för två portioner. Men för er som inte har påsar med iransk basgryta i frysen kommer receptet här: mixa en lök, fyra vitlöksklyftor och en chili (mest för att det går snabbare och man slipper gråta över löken). Fräs det i rapsolja tills det mjuknar (obs vitlöken får inte brännas!). Ta upp grönsakerna och häll i en ny skvätt olja. Lägg i köttet som du skurit i små 2X2 cm tärningar och stek en liten stund. Både lamm och nöt funkar här. Lägg därefter tillbaka grönsaksblandningen i grytan. Pudra över rikligt med gurkmeja och blanda runt. Därefter behövs ca 2-3 matskedar med tomatpuré. Snåla inte här med varken gurkmejan eller tomatpurén, det är det som ger smaken till grytan. Eftersom jag är ett stort harissafan brukar jag ha i lite av det också men var försiktiga för det är oerhört starkt och iransk mat är inte starkt. Häll på med vatten så att det täcker köttet och ha i en buljongtärning för extra smak. Låt det puttra under lock i ett par timmar. Mums! Eftersom jag fryser in grytan efteråt brukar jag ta av locket och låta det koka ner ännu mer. Nu har ni där en iransk basgryta som kan användas till alla möjliga iranska rätter: ghorme sabzi (lättast är att köpa en konservburk med grönsakerna till den här rätten, finns i välsorterade livsmedelsaffärer), khoreshte bademjan (lägg i auberginer och kanske gula linser i grytan) och annat gott!

Men nu tillbaka till dagens gryta! Skär sellerin i små bitar. Finhacka mynta och persilja (en sån där fryst ask med persilja brukar vara tillräckligt. Det ska vara två delar selleri, en del persilja och ca en halv till en del mynta. Stek grönsakshacket i matolja (rätt mycket olja) tills det mjuknar. Ibland har jag i en buljongtärning för extra smak. Därefter blandas det i basgrytan. Klart!

Nu är ju detta en GI-blogg och om det är något som man absolut inte får äta så är det ju ris. I stället tar vi gula linser som vi kokar med två buljongtärningar tills de är mjuka. Därefter lägger vi blomkål som jag har delat i små buketter och låter koka med tills det blir mosigt. Häll av vattnet om det är något kvar. Et voilà - världens bästa substitut till ris!

Självklart går det inte att äta iransk gryta utan de klassiska tillbehören - spenatyoghurt (tina fryst spenat, pressa ur vattnet och blanda ner i turkisk yoghurt och en vitlöksklyfta), rå lök (jag brukar lägga löken i citron för att den inte ska vara så stark) och sist men absolut inte minst - torshi, de inlagda grönsakerna (jag har faktiskt aldrig gjort torshi själv och det beror helt enkelt på att jag har en massa fantastiska släktingar som förser oss med en ny burk varje gång den gamla tar slut. Här rekommenderar jag helt enkelt att du haffar närmaste person med iranskt ursprung och ber snällt om en liten burk nästa gång de ska göra en stor sats med torshi). Nu är vi på landet så det fanns varken torshi eller yoghurt tyvärr.

Smaklig måltid!

Vitlök- och blomkålssoppa

Det är svårt att få en vit soppa att se sexig ut. Särskilt inte när det dessutom är en lunchlåda på jobbet. Bilden ger den inte den cred den är värd denna lilla soppa för den är urgod (och billig!)! Vitlökssoppa är helt klart en favorit hos mig, det blir så himlans god smak på vitlöken när man kokar den. Låt dig inte skrämmas av den stora mängden vitlök, den blir urgod!

Vitlök och blomkålssoppa
4 pers
 
Smör
10-12 vitlöksklyftor, skalade
1 blomkålshuvud
2 msk sherry
1 buljongtärning
vatten
2 dl grädde
3 äggulor
salt, peppar

Börja med att skala och skära en massa vitlöksklyftor som du steker i lite smör. Låt dem inte ta färg! Häll på lite vin (nu hade jag inget öppnat vin hemma så det fick bli sherry) och låt det puttra in. Därefter häller du på hönsbuljong och lägger i blomkålen och låter puttra ett tag. Mixa när blomkålen har mjuknat. Häll på 2 dl grädde och smaka av med salt och peppar. Ta sedan en slev av soppan och häll upp i en skål. Där i lägger du tre äggulor. Blanda väl och häll tillbaka ner i soppan, obs soppan får inte koka efter detta! Å så gott!

måndag 27 augusti 2012

Frukost!

Jag måste erkänna att frukost aldrig varit min grej. Jag har aldrig sett förtjusningen i att sitta länge vid frukostbordet. Men min nya GI-frukost är så god att jag ser fram emot den när jag vaknar!
Den består helt enkelt av ett löskokt ägg och två skivor finncrisp med skivad avokado, en god olivolja ringlad över och så salt och nymalen peppar. Till detta en god latte gjord på nymalda kaffebönor köpta i Kenya eller Colombia under en av E:s många resor till dessa länder. 

Ha en toppendag!

Spenat- och broccolisoppa med getostkräm

En stapelvara i vårt GI-hem numera är den fantastiska broccolin! Vad mycket man kan använda den till! Och så god! Idag får den åka med i en soppa, och eftersom jag bara hade en broccoli drygar jag ut soppan med fryst spenat. Det här receptet hittade jag en gång på Taffel (å denna fantastiska matsajt) och brukar göra den lite då och då.
 
Spenat- och broccolisoppa
4 pers
 
1 broccolistånd (250 g)
300 g fryst hackad spenat
1 gul lök
smör
1 tsk fänkålsfrön
2 msk vermouth
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 dl getost
1 dl grädde
citron
salt, peppar

Man börjar med att steka en lök tillsammans med lite fänkålsfrön i lite smör. Därefter häller man på vermouth som får puttra in. Efter det är det som en helt vanlig grönsakssoppa - buljongen (jag gillar hönsbuljong bäst), grönsakerna, lagerblad, salt och peppar. Lägg i några vitlöksklyftor också som får koka med i soppan tills de är mjuka. I receptet på Taffel ingår även Maizena, men det använder så klart inte jag. Istället pureade jag soppan eftersom det var så stora bitar broccoli. Precis på slutet klickar man i lite smör.

I min frys finns det alltid getost! Det blir ofta så att jag köper stora rullar och sen fryser jag in den bit som blir över. Getost är ju annars rätt kladdigt att jobba med men ligger den i frysen kan man alltid ta ut och riva med rivjärn över rätten som man vill förgylla med ost. Denna gång river jag ner ca en deciliter med getost i vispgrädde och pressar i de kokta vitlöksklyftorna. Klicka i getostkrämen i soppan. Och pressa över lite citron. Oj oj vad gott det blir! Förhoppningsvis blir det en matlåda av detta!

Pasta all'amatriciana

Dagens lunch blir rester från gårdagens lunch - vilken lyx! Personligen är jag väldigt mycket emot microvågsugnar och jag tycker att det är värt mödan att steka upp rester i olivolja.

Min favoritpastarätt i hela världen är pasta carbonara. Tyvärr tycker jag inte att den blir god när man använder fullkornspasta. Ett bra substitut tycker jag då är pasta all'amatriciana. Börja med att steka pancetta i lite olivlja. När pancettan blivit krispig, häll på ett lite vin. Låt vinet koka in ordentligt, du vill inte att hela rätten ska smaka vin. Därefter lägger du upp baconet på en tallrik. I med ny skvätt olja i pannan. Börja med att steka en gul lök. När löken har mjuknat något lägger du i en hackad vitlöksklyfta och en peperoncino. Vitlöken ska inte ta färg. Ta ut tomaterna ur en burk med tomater, jag gillar körsbärstomater på burk helt enkelt för att jag tycker att de har mer smak. Lägg i tomaterna i lökblandningen och låt allt koka ihop. Lägg till sist tillbaka baconet.

Samtidigt kokar du upp vatten i en kastrull tillsammans med en skvätt olivolja och salt. Koka pastan en minut mindre än vad som står på paketet. Häll av vattnet och blanda ner pastan i tomatsåsen. Strö över nyriven parmesan (eller egentligen pecorino eftersom rätten kommer från Lazio, men nu hade jag inte det hemma) och lite nymalen peppar. Buon appetito!

söndag 26 augusti 2012

Porchetta sarda - eller?

Första inlägget på bloggen blir en hommage till den fantastiska porchettan som vi njöt av på vår resa till Sardinien i somras. Jag åt den nästan varje dag när vi var där och har ända sedan dess drömt om att tillaga denna fantastiska rätt. Där tillagar man den över öppen eld och använder sig av en hel gris. Men, bor man i lägenhet och inte har tillgång till en liten grisbebis får man ta det som erbjuds - rimmat fläsklägg.

Så, in i ugnen på 150°C i ca två timmar med lite rosmarin, vitlök och olivolja.

Before pic  



När jag hade börjat göra i ordning middagen, ringde våra bästa vänner och bjöd över oss på middag. Eftersom middagen redan var planerad tyckte vi att det var bättre om de kom över till oss. Ett paket fläsklägg skulle knappt räcka med de grönsaker jag hade planerat till fyra personer. Så det fick bli en melanzane alla parmigiana som extra tillbehör.

Jag blir alltid orolig för att maten inte ska räcka till. Underbart är det då att det är krabbsäsong, så för en liten peng blev det en fantastisk förrätt åt var och en med en halv krabba. Till det serverades det en egengjord aioli. Pressa en halv citron i en bunke och två vitlöksklyftor. Lägg i tre äggulor (obs måste vara rumstempererade annars blir majonnäsen rinnig) och vispa ihop allt. Häll i olja (inte olivolja) lite i taget samtidigt som du vispar. Jag hade i saffran på slutet men i efterhand så tror jag nog att den borde gått i tillsammans med citronen... Salt och peppar på det så blir det supersmarrigt!


Melanzanen gjordes genom att steka en gul lök i olivolja och därefter lägga i en stor vitlöksklyfta, en peperoncino, oregano och timjan. Innan någonting tagit färg hällde jag i en burk plommontomater och tomatsåsen som var kvar efter att jag snott körsbärstomaterna ur en burk till pasta all'amatriciana till lunch (fullkornspasta så klart!). Lite socker, salt och så var det klart! Jag använder mig av grillpannan för att mjuka upp centimetertjocka aubergineskivor. Därefter lägger jag upp det som en lasagne: först lite tomatsås, sen auberginer, därefter tomatsås, peppar, parmesan, auberginer, tomatsås, peppar, parmesan, ja tills formen är full. Avsluta med parmesan på toppen. Ugnsformen skulle egentligen in på 190°C i en halvtimme men min fick följa med porchettan på 150°.


Som liten contorni blev det pak choi och romansallad som stektes i olivolja med lite vitlök tills mjuka (börja med stjälkarna, de tar längst tid). Lite citron, salt och peppar på det och så är det klart! Middagen blev toppen! Mums!  Vad gäller porchettan blev den inte lika krispig som jag hade hoppats med  köttet var underbart saftigt och gott. Nästa gång kommer jag nog dra på värmen lite i slutändan så det blir krispigare. E valde att servera en flaska av sitt födelsedagsvin, en Bourgogne från 2007 som smakade toppen till. Underbart att hösten är här och att man kan börja ha mysiga söndagsmiddagar med fina vänner igen, som jag längtat! Tyvärr blev det ingenting kvar till lunchlåda, nåja, så kan det gå...