Varför det är viktigt att utbilda tio byar samtidigt är för att man ska kunna gifta sig med någon från grannbyn utan att vara rädd för vad de ska tycka eller tänka. Om du vill stödja Tostan, eller bara läsa mer, kan du gå in på Tostan Sveriges hemsida.
Mitt i E:s halvårsperiod kom jag ner på besök en månad. De som känner oss har säkert hört tusentals historier om våra resor under den månaden. Om när chauffören körde på två får och sen fortsatte köra, eller om när jag inte fick gå ut ur bilen på grund av fel klädsel och därför inte kunde förhandla om en taxi på franska som skulle kunna köra oss vidare till nästa stad. Något som ni kanske inte har hört så mycket om är de trevliga stunderna då alla satte sig och åt tillsammans ur en och samma gryta, vissa med sked, andra med händerna. Det pratades. Det skrattades och det åts. Solen gassade, himlen var helt fantastiskt blå och maten smakade underbart. Favoriträtten under resan var Chicken Yassa, en kyckling som marinerats med en massa lök och citron och som sedan äts med ris. Vi har faktiskt inte ätit denna rätt sedan vi kom hem därifrån men då och då tänker jag tillbaka på denna fantastiska rätt och nu är det äntligen dags att återskapa den.
Chicken Yassa
2 personer
2-3 kycklinglår
4 gula lökar, skivade
7-8 vitlöksklyftor, skivade
1 chili, skivad
1 msk dijonsenap
2 citroner, saften
2-4 msk soja
1 kanelstång
2 lagerblad
1 dl matolja
1-2 hönsbuljongtärning
1 msk stevia socker
1 msk stevia socker
Blanda allt utom buljongtärningarna och sockret i en påse och lägg in i kylen i sex timmar eller över natten. Plocka ut kycklingarna och grilla dem så de får fin färg. Sila av marinaden men spara vätskan. Stek lök, vitlök och chili tills det mjuknat och tagit färg. Häll därefter i vätskan och låt puttra i fem minuter. Lägg kycklingen i grytan och låt puttra i en halvtimme. Smaka av med soja, socker, salt och peppar för att få bra balans. Servera med bulgur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar