fredag 5 juli 2013

Stekt abborre med timjan- och vinbrässerad morot och lök


Häromdagen var vi ute på en tur med bilen ute på ön tillsammans med några vänner som hade kommit över för att hälsa på. Vi åkte en sväng till Linanäs för att äta och hittade på sjömacken nyfångad abborre för 80 spänn kilot. Vilken lycka! Och att priset dessutom var landet-priser och inte Stockholmspriser gjorde ju saken ännu bättre. Och färskare fisk får man leta efter. Till abborrarna serveras fantastiska grönsaker som har brässerats i massor med smör och massor med vin. Hur mycket gott kan man inte laga så länge man har dessa två ingredienser?


Stekt abborre med timjan-  och vinbrässerad morot och lök

2 pers

4 abborfiléer
smör
salt, peppar

grönsakerna
2 morötter, skalade och skurna i bitar
4 färska lökar
smör
olja
0,5 dl vitt vin
smör
salt
timjan

Salt och peppra fileerna och stek dem sedan i smör i någon minut på varje sida.

Ha i en matsked smör och en matsked olja i en panna. När smöret är färdigt har du grönsakerna och låter dem steka på rätt länge så de får färg. Häll därefter i vinet, lägg på locket och låt puttra tills grönsakerna blivit mjuka. Om vinet försvinner för fort kan du hälla på lite vatten som får puttra in. Lägg i en klick smör. Det du letar efter är en halvtjock konsistens på såsen. Känn med provsticka i grönsakerna när de är klara. Smaka av med salt och peppar. Ha i några timjansblad mot slutet. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar