måndag 4 februari 2013

Abgoosht - persisk lammgryta med bönor

Ok, jag kallar det för lammgryta men den här rätten serveras inte som en vanlig gryta ur en kastrull. De fasta ingredienserna (bönor och lamm) tas ur buljongen efter att allt har kokat och mosas ihop till... ja, köttmos helt enkelt. Buljongen serveras vid sidan om. Låter det knasigt? Ja kanske, men sjukt gott är det! Den här rätten har jag aldrig sett på menyn på någon av Stockholms alla persiska restauranger, det här får du helt enkelt laga själv! Enkelt är det och jättegott!
Hittade framlägg av lamm häromdagen för billig peng och bestämde mig för att laga abgusht som är en klar favorit när min pappa lagar mat. Valet av kött är egentligen valfritt så länge benet är kvar.

Abgusht
4 pers
 
2 dl torkade vita bönor
2 dl torkade kikärter
1,5 kg framlägg av lamm
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
ca 1 msk harissa
1 msk gurkmeja
2 hönsbuljongtärningar
2 msk torkad lime (eller en saften av en citron)

Börja med att lägga vita bönor och kikärter i blöt (eller köp på burk om du orkar släpa hem). Koka lammet, två gula lökar, en hel vitlök delad itu samt bönorna i vatten så det täcker i ca en timme. Efter en timme har du i fyra matskedar tomatpuré, en matsked gurkmeja, två hönsbuljongtärningar och två matskedar torkad lime (eller så pressar du i lite citron på slutet om du inte har torkad lime hemma) och låter koka i två timmar till. På slutet pressar du i en vitlöksklyfta. Smaka av och salta och häll i mer citron om du tycker att det skull behövas. Häll grytan genom ett durkslag, smaka av buljongen igen, den kan behöva koka ihop lite mer. Plocka bort ben och vitlöksskalen som du inte orkade ta bort när du hade i allt i kastrullen. Ta fram potatisstöten och mosa ihop alla fasta ingredienser (om detta inte hade varit en GI-blogg så hade det varit potatisar med i moset också).

Servera moset på en tallrik och buljongen i en djup tallrik. Hade detta varit en vanlig blogg hade jag tipsat dig om att riva småbitar av pitabröd och ha i buljongen, men nu får du äta den som den är. Moset hade jag också bett dig att lägga i pitabröd tillsammans med torshi och rå lök. Men nu får du äta den med torshin och löken, men utan brödet.

Varför inte göra en god spenatyoghurt till? Tina lite fryst spenat, pressa ur vattnet och blanda i turkisk yoghurt och pressa i en halv vitlöksklyfta. Och så salt och vitpeppar.

Och kanske en salad shirazi, tärna tomat, gurka och lök smått och pudra över med torkad mynta. Och så citron, olivolja, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar