torsdag 18 juli 2013

Lax med tomat och tamarind

Första dagen av dieten avklarad. Till middag dag ett och till lunch dag två äter vi detta.

Rätten har jag har kategoriserat som persisk. Men när jag ringde min styvmor för att dubbelkolla receptet så var det inte alls på det här viset som hon brukar laga den. Till sist gick hon dock med på att jag lika gärna kunde använda tomat istället för granatäppeljuice som hon har i sin rätt. Så nej, det är inte samma rätt men tanken är densamma, nämligen att tamarind och lax är sjukt gott tillsammans. Personligen gillar jag syrligare lax eftersom den är så fet i smaken i sig självt. Om du inte provat min all time favourite ännu så gör det. Och när du sen har den där burken med tamarind hemma så kan du passa på att laga den här rätten också. Tamarind hittar du i alla affärer numera, ofta bland de thailändska varorna. Resten av ingredienserna har du i skafferiet. Nu är det ju #stenhårddiet som gäller den här veckan så vi går tillbaka till vår gamle favorit blomkålsriset som vi inte lagat på länge. Varför har vi inte gjort det förresten? Har vi blivit lata i bulgur- och quinoaträsket. Nej, nu blir det andra bullar! Fast ur mättnadssynpunkt får man nog ta en bit ost eller så efter middagen så att man klarar sig.

Lax med tomat och tamarind
4 pers
 
1 laxsida utan skinn i portionsstora bitar
 
5 tomater varav 4 hackade och 1 skivad
1 msk tamarind
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1-2 dl vatten
salt, peppar
matolja
 
1,5 blomkål, riven
smör
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken mjuk i oljan utan att den tar färg. ha i vitlöken och låt den steka med en stund utan att brännas. Blanda i curry, gurkmeja och chilipulver och låt steka med en stund. Lägg i tomaterna, tamarind och vattnet och låt koka ihop. Salta och peppra.
Lägg laxbitarna i en ugnsform och häll över tomatsåsen. Lägg de skivade tomaterna överst. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills laxen är färdig.

Koka blomkålen i saltat vatten i ca 5 minuter. Sila bort vattnet och lägg i en rejäl klick smör.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar