tisdag 11 juni 2013

Örtquinoa med stekt fisk på persiskt vis

Den här rätten är baserad på den persiska rätten sabzi polo ba mahi, vilket betyder örtris med fisk. Nu får jag ju inte äta ris så jag gör den med quinoa istället. God blev den ändå! Och så sjukt enkel att göra med alla hackade örter som finns i frysdisken. Nu fick jag också möjlighet att använda min koriander som jag häromveckan gnällde om på Facebook, att det var på tok för lite koriander i burken från Picard, och att jag inte skulle få användning för så lite, men den här rätten var ju perfekt för detta! Att det är ramslök i den här rätten är förstås helt frivilligt och beror på att jag hade några blad kvar från en gammal middagsbjudning. I receptet pratar jag om något som heter tadig och vad är det då säger du? Jo, det är när man har en klick olja i pannan som man kokar riset i och att man kokar riset länge länge så att det blir helt perfekt fluffigt (inga 20 minuters uncle bens-ris här inte), då bildas en jättefin och gyllene skorpa i kastrullen som gör att man (om man är duktig) kan vända upp och ner på hela kastrullen och få en ris-tårta. Skorpan serveras ofta vid sidan om och ger rätten en knaprig bonus.

Örtquinoa med stekt fisk på persiskt vis
4 pers

3 dl quinoa
1 dl persilja, hackad
1 dl dill, hackad
1 dl gräslök, hackad
1 dl koriander, hackad
(10 blad ramslök, hackade)
1,5 vitlöksklyftor, pressade
1/4 tsk saffran
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
50 g smör
salt
matolja

fisken
4 bitar fisk
2 ägg
1/4 tsk saffran
2 msk kokande vatten
salt, peppar

Salta och peppra fisken på båda sidor. Blanda i saffranet i vattnet och låt det dra en stund. Vispa äggen och  ha i saffransvattnet. Lägg i fisken och låt marineras i en halvtimme - timme.

Koka upp vatten och en tesked salt i en kastrull och ha i quinoan. Låt koka i 6 minuter. Ha därefter i allt kryddgrönt och låt koka i ca två minuter till. Häll allt genom en sil och gör rent kastrullen. Häll en skvätt matolja i botten på kastrullen så det täcker och häll i en halv deciliter vatten. Täck botten av kastrullen med örtquinoa, pressa över lite vitlök, strö ca en fjärdedel av kanelblandningen, salta,  och fortsätt så tills du haft i allt. Häll i en deciliter med vatten och klickar med smör. Låt koka i tio minuter, dra sedan ner värmen och sätt en kökshandduk under locket och låt ångas en halvtimme. När det är klart bör du ha en krispig yta i botten som ger lite tadig-känsla, även om inte quinoa ger samma skorpa som ris.

Häll en rätt stor skvätt matolja i en stekpanna. När oljan är varm lägger du i fisken. Lägg på locket och låt steka i ca fyra minuter innan du vänder på den. 


Servera med lite citron på fisken och en klick smör på riset. Å så gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar