söndag 9 juni 2013

Laxkotlett med romsås och ugnsrostad blomkål med prästost och mandelspån

Häromdagen köpte jag en hel färsk lax. Liksom med kyckling så köper vi nästan alltid hel fisk, särskilt när det gäller lax. Håll utkik efter färsk lax för billig peng. En stor lax blir lätt 6-8 middagar för 4 personer genom att stycka den i kotletter, sidor, grytbitar och så fiskrenset. Tänk då hur mycket du köper den där ena laxbiten för fyra pers för, mellan 60 och 80 spänn. Då är 250 spänn för hela laxen rätt bra tycker jag. Att stycka är inte svårt. Bara dra fram lite tidningspapper, fjälla fisken och sen stycka. Den här dagen åt smörstekta laxkotletter med hemgjord romsås och blomkål som ugnsrostats med ägg, ost och mandelspån. Gott!

Romsåsen
4 pers

1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 burk röd stenbitsrom
1 msk dill
1 msk gräslök

Blomkålen
 4 pers

 1 blomkål, i buketter
3-4 äggulor
1 dl prästost
0,5 dl mandelspån
salt

Romsåsen: blanda alla ingredienser. Klart
Blomkålen: vänd buketterna i ägg, ost och mandelspån. Lägg ut i ugnsform i ett lager. Salta. Rosta i ugnen på 180° i en halvtimme. Håll koll så de inte bränns, verkar de brännas så kan du bara ställa den längre ner i ugnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar