måndag 1 april 2013

Bröllopsdagen med snittar, bubbel och osso buco med risotto milanese på matvete

Så har man varit gift i ett år. Vad tiden har gått fort! Men det går väl fort när man har roligt. Det gifta livet kunde heller inte börja roligare än det gjorde, några nära vänner åkte med oss till Las Vegas och under helgen som vi hade tillsammans hann vi med bröllop, casinospel, helikoptertur över Grand Canyon och mycket god mat, sol och bad och shopping.

Bröllopsdagen var lite annorlunda mot andras bröllopsdagar kanske, jag personligen var nervös och ville inte annat än gå en runda i ett shoppingcenter tillsammans med tjejerna och sedan äta lunch medan grabbarna drog med E till en skjutbana. Den lunchen minns jag som fylld av känslor. Att läsa meddelanden från mamma och pappa hemma i Sverige fick tårarna att flöda liksom frågor från C om vad jag tyckte bäst om E. Nej, sådana frågor fick inte frågas den dagen. Efter lunch gick jag och C upp till rummet där smink och hår skulle fixas av en sminkös som var sjukt sen. Uppe i sviten stod en flaska bubbel skickad av bästa tjejgänget med hälsningar från alla. Å vilken dag! Kapellet, middagen uppe på restaurangen på The Palms, drinken på den där terrassen, earth hour och så efterfest i sviten. Dagen kunde inte ha blivit bättre.

Vår allra första bröllopsdag firas på landet. C, E och fina I har åkt hem så vi bjuder familjen på bubbel och snittar. Syrran, som hade filmat hela ceremonin från datorn, drar fram mobilen och vi tittar allihop (6 personer) på den lilla skärmen uppställd mot skumpaflaskan. Man tager var man haver helt enkelt.




Efter att familjen gått hem åt vi osso buco med risotto milanese på matvete. E sade sig ha fått en ny favoritmaträtt. Osso buco är en av mina absoluta favoriter. Finns det på menyn så måste jag beställa det. Vår tur till Rinkeby för ett tag sedan resulterade i 4 stora fina kalvlägg för mindre än 60 spänn. Har du inte handlat där än så tycker jag du ska dra dit med detsamma.
Laxtartarsnittar
12 snittar
6 skivor low carb-rostbröd, rostat
4 skivor gravad lax, hackade
2 skivor rökt lax, hackadce
2 msk röd caviar
1/2 vanilijstång
2 msk matolja
1 skiva citron, skuren i småbitar

Blanda alla ingredienser utom brödet och citronen. Skär av kanterna på brödet och skär det sedan mitt itu så det blir trianglar. Lägg upp laxtartaren och garnera med citronen.

Chevresnittar
10 snittar
5 skivor low carb-rostbröd
5 skivor chevre
akaciahonung
valnötter
peppar

Lägg osten på brödet, ringla över honung. In i ugnen på 200C i 15 minuter. Garnera med nötterna.

Castellosnittar
12 snittar
6 skivor finn crisp
1 blå castello
2 jordgubbar
Maldon sea salt

Dela varje finn crisp itu. Lägg upp osten på skivorna. Skiva jordgubbarna och lägg en bit på varje snitt. Strö salt över jordgubben.


Osso buco
4 pers
köttet
4 kalvlägg
3 msk bovetemjöl
smör
olivolja
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1 morot, riven
2 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater
1 tärning kalvbuljong
1 msk timjan
vatten
2 lagerblad
salt, peppar

Stek grönsakerna i lite olja tills de är mjuka i ca 20 minuter.  Medan lägger du kalvläggen i en plastpåse tillsammans med mjölet. Blås lite luft i påsen och förslut den. Skaka påsen ordentligt. Ta upp dem och ha i en klick smör i kastrullen. Lägg i kalvläggen och stek dem så de får fin yta runtom. Lägg i grönsakerna igen, blanda runt och häll i vinet. Låt koka in. Häll därefter i tomaterna, krossa tomaterna med träskeden. Fyll tomatburken med vatten och häll i grytan. I med resten av ingredienserna, låt koka upp och sen puttra i ca 2 timmar tills köttet åker av benet.

Gremolatan
1 dl persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk citronskal

Lägg i allt i en mixer och hacka det fint.

Saffransrisotto
4 pers
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl matvete
3 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 dl vin
1/2 paket saffran
1 dl parmesan
0,5 dl creme fraiche
olivolja

Stek grönsakerna i oljan tills de är ordentligt mjuka. Ha i matvetet och stek dem tillsammans. Häll på vinet och låt koka ihop. Häll därefter i vattnet och smula i buljongtärningen och saffranet. Lägg på locket och låt puttra i 15 minuter. Innan servering har du i osten och creme fraichen.

                         

1 kommentar:

  1. Grattis igen! Jag har gett dig nåt slags vandringspris, Liebster Blog Award, på min inte alls relaterade blogg. :)/elin

    SvaraRadera