måndag 1 april 2013

Gratinerad löksoppa

Så börjar påskledigheten lida mot sitt slut och det är dags att bege sig tillbaka till stan. Innan vi åker in bestämmer vi oss för att laga löksoppa enligt Julia Childs bestämda manér, även om det blir några sidospår, jag hoppas att hon skulle vara ok med dem. Den tar sin lilla tid men oj va god den blir!

Gratinerad löksoppa
4 pers

4 gula lökar, skivade
45 g smör
1 msk olja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
3 msk bovetemjöl
1 l kalvbuljong
1 dl vitt vin
riven ost
2 + 0,5 dl riven ost 
6 skivor low carb-bröd
1 msk riven lök
olivolja

Stek sakta löken i smöret och oljan i 15 minuter. Ha därefter i salt och socker och stek i en halvtimme till. Därefter har du i mjölet och rör runt en stund innan du häller i buljongen och vinet. Låt koka med locket på glänt i 40 minuter. Smaka av. Sätt ugnen på 160°C. Häll upp soppan i skålar. Lägg lite riven ost och riven lök i varje skål. Lägg på brödet och strö över resten av osten och så en skvätt olja på toppen. Ställ in soppan i ugnen i 20 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar