söndag 31 mars 2013

Pascha - ryskfinsk påskdessert

Påsken är här och med den all den goda mat som hör till. På landet äter vi gott, går långa promenader, jagar möss som katten dragit in och glömmer helt bort att blogga. De senaste dagarna har spenderats med familj och vänner, däribland vårt fina gudbarn I som dock var för liten för att smaka på något av det goda som serverades. Dock fyllde bästa E år igår och till hans ära lagades ett fantastiskt lamm, tyvärr glömde jag fota det så jag får väl laga den någon annan gång igen.

Den här bloggen skulle ju inte representera mig om det inte fanns någonting finskt här också, so here you go! Till påskbordet serveras i vårt hem alltid denna finska kesellatårta, det hör liksom till och den är jättegod! Enkel också att göra som GI-dessert. Tänk på att börja den här desserten dagen innan den ska serveras eftersom den måste ligga i kylen i ett dygn. I den riktiga pashan är det syltade frukter men jag använder färsk frukt för att minska på sockret.

Pasha
8 pers
2 dl smält smör
2 dl stevia socker
1 äggula
1/2 vaniljstång, fröna
2 burkar kesella
1/2 citron, saften
50 g hackade mandel
2 dl vispad grädde
en handfull jordgubbar, hackade + några hela till dekorering
mandelspån

Vispa samman smör och socker. Ha därefter i kesellan, vaniljen, äggula, hackade mandeln och jordgubbarna. Vänd ner grädden. Smaka på smeten och pressa i så mycket citron som du tycker behövs. Häll i en silduk eller sil (eller både och) och ställ i kylen i ett dygn. När du ska servera pasha vänder du bara upp den och dekorerar med mandelspån och mer frukt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar