torsdag 21 mars 2013

Bangers & mash med onion gravy och bakad spetskål

Häromdagen blev det finkorv från Taylor & Jones av smaken fläsk, purjo och äpple. Köper man den korven kan man ju inget annat än att tillaga den English style och då ska det vara onion gravy eller löksås till. Inga konstigheter. Moset är ju blomkålsmos förstås. Den fina spetskålen som låg där i grönsaksdisken ropade ut att kööööööp mig, så det fick bli bakad spetskål till kvällens rätt.

Löksås
4 pers

2 stora gula lökar, skivade
2 msk bovetemjöl
100 gr smör
1 msk lantbuljong
1 msk socker
1 msk worcestershiresås
3 msk soja
4 dl vatten
salt, peppar

Lägg i en klick smör i pannan och stek löken mjuk och tills den börjar få färg. Ha i lite socker så det börjar karamelliseras. Därefter har du i mjölet och steker runt det innan du häller i vattnet och buljongtärningen. Häll på worcestershiresåsen och sojan och låt koka ihop. Häll på mer vatten om det skulle behövas. Smaka av med salt och peppar och så en klick smör på slutet.

Bakad spetskål
4 pers

1 spetskål
timjan
1 vitlöksklyfta
1 citronklyfta
salt, peppar
olivolja

Sätt ugnen på 180°C. Dela spetskålen i fyra delar. Dela vitlöksklyftan och  gnugga den mot spetskålens sidor och . Ringla olivolja över spetskålen. Strö över timjan, salt och peppar. Till sist, pressa över citronen och sen in i ugnen en kvart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar