torsdag 28 mars 2013

Pollo al jerez - sherrykyckling

Vi är ju, som jag sagt tidigare, riktiga vanemännsikor. Det ska alltid vara biff och bea på fredagar hemma i stan exempelvis. När vi kommer ut till landet är det dock en annan visa, här är det absolut inte biff och bea utan alltid sherrykyckling. Nu har vi inte ätit den här rätten på längeeftersom vi inte kunde äta den med bröd men nu när vi fann det här low carb-brödet häromdagen så tittade vi på varandra och båda visste vad den andra tänkte på: imorrn ska vi till landet och nu får vi äta bröd!

Processen brukar gå till på följande vis, jag är säker på att du känner igen vissa delar av den: ett stressigt par kommer hem från jobbet, slänger ner allt de kan se runt omkring sig i en väska (glömmer hälften), slänger ner all mat som finns i kylen i en annan väska, katten i buren och länsar vinkylen. Den som är smartast av dem springer och hämtar bilen, den andra måste släpa ut alla dessa ohyggligt tunga väskorna ut till bilen. Bilen spurtar iväg för att hinna till systemet innan det stänger för att bunkra upp med ännu mer vin och öl (man vill ju absolut inte bli strandsatt där ute utan öl!), därefter till mataffären. Väl framme på ön är det redan mörkt och långt efter matdags, båda är hungriga och sura för att ha kommit fram så sent. När jag springer ur bilen ropar maken: In och stycka kycklingen, jag fixar resten! En timme senare sitter vi vid köksbordet och njuter av den här rätten med en kall öl och ett glas vin och tänker att livet är rätt bra ändå!

Rätten har jag stulit från Pluras kokbok, men kyckling i sherry är en vanlig rätt i Spanien. En hel kyckling räcker till oss två, då tar vi bort filéerna och slänger in dem i frysen för att ätas vid annat tillfälle. Resten av kycklingen, och då menar jag hela kycklingen, styckas i små bitar. Servera med en god baguette eller low carb-bröd. Jag har även gjort en vegetarisk variant på den här rätten en gång med tofu och det funkade faktiskt lika bra!

Pollo al jerez
2 pers
 
1 kyckling, styckad
6 vitlöksklyftor, hackade
1-1,5 dl sherry
3 msk persilja, hackad
svartpeppar
salt
olivolja

Värm på en kastrull tills det ryker ur den. Häll på olivolja och lägg i kycklingbitarna med skinnsidan neråt. Du kommer från början inte få plats med alla i kastrullen utan ta bara så du täcker botten på kastrullen. Det viktiga här är att skinnet blir krispigt. Sänk inte värmen utan fortsätt steka på hög värme och lägg i mer och mer kyckling. När all kyckling är krispigt stekt ska du också ha fått en beläggning i botten av pannan av kycklingbitar och skinn. Lägg i vitlöken och låt den steka med en stund, den får gärna ta lite färg med men inte brännas. Därefter har du i sherryn. Med sherryn kommer du få upp beläggningen i kastrullen. Peppra massor. Sänk värmen och låt puttra i ca 20 minuter med locket på. Efter 20 minuter smakar du av och ser till att balansen med salt är bra. Inför servering har du i persiljan. Häll upp i en skål, ät med fingrarna, doppa brödet i den goda såsen och njut!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar