Örtquinoa med stekt fisk på persiskt vis
4 pers
3 dl quinoa
1 dl persilja, hackad
1 dl dill, hackad
1 dl gräslök, hackad
1 dl koriander, hackad
(10 blad ramslök, hackade)
1,5 vitlöksklyftor, pressade
1/4 tsk saffran
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
50 g smör
salt
matolja
fisken
4 bitar fisk
2 ägg
1/4 tsk saffran
2 msk kokande vatten
salt, peppar
Salta och peppra fisken på båda sidor. Blanda i saffranet i vattnet och låt det dra en stund. Vispa äggen och ha i saffransvattnet. Lägg i fisken och låt marineras i en halvtimme - timme.
Koka upp vatten och en tesked salt i en kastrull och ha i quinoan. Låt koka i 6 minuter. Ha därefter i allt kryddgrönt och låt koka i ca två minuter till. Häll allt genom en sil och gör rent kastrullen. Häll en skvätt matolja i botten på kastrullen så det täcker och häll i en halv deciliter vatten. Täck botten av kastrullen med örtquinoa, pressa över lite vitlök, strö ca en fjärdedel av kanelblandningen, salta, och fortsätt så tills du haft i allt. Häll i en deciliter med vatten och klickar med smör. Låt koka i tio minuter, dra sedan ner värmen och sätt en kökshandduk under locket och låt ångas en halvtimme. När det är klart bör du ha en krispig yta i botten som ger lite tadig-känsla, även om inte quinoa ger samma skorpa som ris.
Häll en rätt stor skvätt matolja i en stekpanna. När oljan är varm lägger du i fisken. Lägg på locket och låt steka i ca fyra minuter innan du vänder på den.
Servera med lite citron på fisken och en klick smör på riset. Å så gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar