Fisksoppa med örtolja
4 pers
200 g fisk (lax i mitt fall), i småbitar
0,5 blomkålshuvud, i buketter
1 knippe sparris, i bitar
0,5 purjolök, hackad
3 schalottenlökar, skivade tunt
1 msk smör
1 msk olja
1 dl vermouth
1 l fiskbuljong
2,5 dl grädde
3 äggulor
salt, peppar
oljan
2 msk dill
1 msk persilja
1 msk gräslök
1 liten vitlöksklyfta
1 skvätt citron
olivolja
salt, peppar
Koka blomkålen och sparrisen i saltat vatten i ca 2 minuter. Häll av vattnet och spola grönsakerna i kallt vatten. Stek schalottenlöken mjuk i smör och olja. Häll på vermouth och låt puttra in. Fyll på med fiskbuljong och låt koka en stund. Ta en slev eller två av soppan och häll det i en skål, häll i grädden och äggulorna, vispa runt. Häll tillbaka allt i soppan. Lägg i fisken och låt sjuda i någon minut. Lägg i grönsakerna och purjon och låt sjuda någon minut till.
Oljan: mixa allt i mixer. Klart.
Nu vet jag vad jag ska ha till lunch i helgen (fast med ramslök i örtoljan förstås ;). Ser helt fantastiskt gott ut. Tack för receptet!
SvaraRadera