Vad gör man när man blir bjuden
till en GI-gourmand- och gourmet och erbjuder sig att stå för middagen? Äter
själv inte GI och var först lite stressad över om jag skulle komma på några bra
rätter. När jag väl skulle komponera menyn upptäckte jag att det mesta gick att
anpassa till GI med rätt enkla medel.
Ofta har jag en idé om vad
jag ska laga innan, men låter råvarorna i butiken avgöra. Som tur var är min
kvartersbutik välsorterad, vilket man inte är bortskämd med när man bor i
innerstan. Såg en fint melerad lammentrecote i charken och kände att den skulle
bli perfekt att grillas i hel bit.
Grillad lammentrecote på en bädd av romansallad,
smörslungad haricot verts och chevre
(2 pers)
350 g lammentrecote, hel bit
(jag tog 600 g, ju större bit desto lättare att få saftigt på grillen. Spara
hellre det som blir över.)
150 g haricots verts
1 msk smör
200 g chevre
½ huvud romansallad
salt och nymalen peppar
Skysås
1,5 msk kalvfond
(koncentrerad)
1 dl vatten
2 msk lagrad balsamvinäger
(tillsätt 1 krm socker om du använder vanlig balsamvinäger)
2 msk hackad scharlottenlök
½ msk torkad rosmarin
smör att steka i
salt och nymalen peppar
Marinaden
0,75 dl olivolja
1,5 msk lagrad balsamvinäger
(tillsätt 1 krm socker om du använder vanlig balsamvinäger)
0,25 dl vatten
½ tsk citronsaft
½ tsk svart soja
1 msk torkad rosmarin
salt och nymalen peppar
Jag marinerade köttet på
morgonen, så att det skulle hinna marineras i cirka 4 h. Det brukar räcka gott
och väl. Marinaden gjorde jag på olivolja, en lagrad balsamvinäger (har en
extra sötma), lite pressad citron, salt och nymald svartpeppar. Tog även en
skvätt svart soja, för att öka sältan. Sen tog jag rikligt av min torkade
rosmarin, som jag tycker passar så bra till just lamm.
När vi la lammsteken på grillen kokade jag upp vatten till haricot vertsen och
lät den koka med lite salt i cirka fem minuter. Därefter hällde jag av vattnet
och vände i en stor klick smör och saltade och pepprade. Samtidigt värmde jag
upp skysåsen, som jag först spädde ut med lite vatten.
Lammet fick först grillas så
att hela ytan fick en fin yta. Sen la vi lammet i aluminiumfolie och lät den
ligga på grillen i runt 10 minuter. När vi tog av steken från grillen fick den
vila lite i folien innan vi skar upp den i skivor.
Vi la upp romansallad, den
smörslungade haricot vertsen och rejält med rumsvarm chevre på ett stort
uppläggningsfat. Överst la vi skivorna av det nygrillade lammet och ringlade
sen över den goda skysåsen. Gott!
Hälsningar,
S
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar