Egen pesto eller burkpesto. Inget snack om
saken. Det är en sådan skillnad att jag har svårt att förstå att pesto på burk
fortfarande existerar. Det går fort att göra egen pesto dessutom. Man kan göra
store mängder, fylla på med olivolja och förvara länge i kylen. Skulle man råka
ha en burk färdiggjord i kylen så kan man alltid krydda till smaken lite för
att få bort den där bismaken som annars kommer med och exempelvis göra min
kycklingsallad. Min mor gav inte upp förrän jag hade skördat två liter
basilikablad från växthuset. Roligt att vissa saker inte alls har fungerat att
odla medan annat växer som ogräs (basilikan). Potatisen var inte mer än blast
häromdagen när E drog upp ett par. Tur för oss då att vi inte äter potatis ;-)
Nåja, med så mycket basilika satte jag igång och gjorde pesto. För den som inte
har ett växthus fyllt med basilika så kan två krukor vara lagom för en stor dos
som räcker för 6 personer. Det räckte i alla fall till oss för en middag, till
en pastalunch (fullkorn!) dagen efter och vi har ännu kvar i kylen. Vi åt
peston istället för sås tillsammans med marinerad fläskkarré och
blomkålsknyten. Funkar jättebra. Den här peston har en massa citronskal i för
att ge den lite mer sting. Gott!
Citron- och basilikapesto
6 pers
2 krukor basilika
1 påse pinjenötter (ca 50g)
1 vitlöksklyfta
1 dl parmesan, finriven
4-5 citroner, skalet finrivet
olivolja
salt
peppar
Rosta pinjenötterna i en torr panna. Mortla
vitlöken tillsammans med salt till en massa. Ta ut vitlöken och mortla
pinjenötterna. Ta upp dem, och mortla basilikabladen. Blanda sammans alla
ingredienser, smaka av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar