Receptet som det bjuds på är en gammal favorit som jag hittade i min kokbok som jag skriver upp recept jag gillar i. Det är en perfekt vegetarisk rätt att bjuda på till fest. Eller till vardags som idag. Låt tomatsåsen koka en stund, den klara sig galant där på spisen medan du grillar auberginerna. Viktigt är att salta aubergineskivorna en stund innan. Det gjorde inte jag av någon anledning och resultatet blev att högarna simmade i auberginevatten första halvan av tiden i ugnen.
Aubergine - och mozzarellahögar med tomatsås och gremolata
4 pers
3 auberginer, i 1 cm tjocka skivor
4 paket mozzarella
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 citron, skalet enbart
1 burk körsbärstomater
2 scharlottenlökar, skivade
1 vitlöksklyfta, hackad
1 torkad peperoncino
olivolja
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk socker
15 blad basilika, rivna
Svetta löken i oljan. Ha i vitlöken och smula i peperoncinon. Låt steka en stund alltsammans. Ha i en burk med tomater. Fyll därefter burken till hälften med vatten och häll i pannan. Häll i balsamvinägern och sockret och låt puttra under tiden du lagar allt annat.
Salta aubergineskivorna på båda sidor och låt stå i en halvtimme. Torka av dem och grilla dem i varm grillpanna. Skiva osten tunt. MIxa persilja, vitlök och citronskalet i en mixer.
Olja en ugnsform. Lägg upp högarna i formen, först en aubergineskiva, salt, peppar, mozzarella, gremolata, aubergine, ja ni fattar. Avsluta med en aubergineskiva. In i ugnen på 180° i 30 minuter.
Vid det här laget bör tomatsåsen vara perfekt. Salta och peppra. Om det ser lite torr ut, häll i lite vatten. Purea såsen med stavmixer och häll tillbaka i pannan. Lägg i basilikabladen.
Servera genom att lägga en klick tomatsås på tallriken, sen en auberginehög, sen lite tomatsås, lite gremolata, lite olivolja och en basilikakvist.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar