Salviakyckling
4 pers
1 hel kyckling
1 kruka salvia
1/2 citron, skal och saft
1 hel vitlök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
salt, peppar
Sätt ugnen på 170º. Skär av toppen på vitlöken och ringla lite olivolja innan du lägger den i ugnsformen. Stoppa in en sked mellan skinnet och köttet på kycklingen och lösgör skinnet så långt det går. Skala citronen. Blanda smöret, de stora bladen på salvian, vitlöksklyftan, citronskalet, salt och mycket peppar i en mixer och blanda till ett örtsmör. Lägg klickar av smöret under skinnet och massera in så det lägger sig jämt över bröstet och låren. Sista klicken av smöret masserar du in på ovansidan av skinnet. Salta och peppra insidan av kycklingen och ha därefter i salviastjälkarna, den halva citronen och toppen på vitlöken. Lägg kycklingen i ugnsformen och släng in i ugnen i 1,5 timme. Efter halva tiden häller du i någon sorts vätska som du har hemma, buljong, vin eller bara vatten. Ta ut kycklingen när tiden gått, ta upp kycklingen och låt mestadelen av saften rinna ut innan du lägger den på ett fat upp och ner med aluminiumfolie över. Red skyn och ha i grädde, kanske lite socker om det är för mycket citron i skyn och så lite grädde kanske. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar