måndag 25 mars 2013

Salviakyckling

Så var det söndag igår igen och med det kom självklart suget efter kyckling. Jag förstår inte hur jag ALLTID kan vara sugen på kyckling, det är ju helt galet! Men gott är det ju! Denna gång gjorde vi en variant på citronkycklingen fast denna gång med ett örtsmör med salvia under skinnet. Till kycklingen gjorde vi grönsaker i ugn samt en gräddsås gjord på skyn från kycklingen. Och så självklart en rostad vitlök till! häromdagen satt jag och tittade på Masterchef Australia och där sa de att man skulle vända på kycklingen när den vilade så att saften skulle rinna tillbaka in i bröstbitarna som annars lätt blir torra. Vi provade det den här gången fast jag måste erkänna att vi aldrig äter bröstbitarna, vi är båda mer förtjusta i låren som har mer smak och är saftigare.

Salviakyckling
4 pers
 
1 hel kyckling
1 kruka salvia
1/2 citron, skal och saft
1 hel vitlök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
salt, peppar

Sätt ugnen på 170º. Skär av toppen på vitlöken och ringla lite olivolja innan du lägger den i ugnsformen. Stoppa in en sked mellan skinnet och köttet på kycklingen och lösgör skinnet så långt det går. Skala citronen. Blanda smöret, de stora bladen på salvian, vitlöksklyftan, citronskalet, salt och mycket peppar i en mixer och blanda till ett örtsmör. Lägg klickar av smöret under skinnet och massera in så det lägger sig jämt över bröstet och låren. Sista klicken av smöret masserar du in på ovansidan av skinnet. Salta och peppra insidan av kycklingen och ha därefter i salviastjälkarna, den halva citronen och toppen på vitlöken. Lägg kycklingen i ugnsformen och släng in i ugnen i 1,5 timme. Efter halva tiden häller du i någon sorts vätska som du har hemma, buljong, vin eller bara vatten. Ta ut kycklingen när tiden gått, ta upp kycklingen och låt mestadelen av saften rinna ut innan du lägger den på ett fat upp och ner med aluminiumfolie över. Red skyn och ha i grädde, kanske lite socker om det är för mycket citron i skyn och så lite grädde kanske. Mums!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar