måndag 28 januari 2013

Ghorme sabzi - iransk grönsaksgryta


Idag använder vi upp det sista av grytbasen som legat i frysen och med det lagar vi ghorme sabzi som nog är en av stapelrätterna i det iranska köket, en rätt som alltid står på bordet på alla fester och middagar. Vi lagar den dock inte från scratch utan använder oss av en burk med färdigstekta grönsaker som går att hitta i alla butiker som säljer orientaliska livsmedel. De olika sorters kryddgrönt som ingår i den här rätten är persilja, dill, bockhornslöver (finns ofta i torkad form i samma affär), koriander, gräslök och möjligen även spenat. Allt hackas och steks till en grön massa som sedan blandas med grytbasen. I grytan åker även kidneybönor och torkad lime. Rätten serveras med ris i vanliga fall men vi äter den idag med matvete, samt torshi - de picklade grönsakerna samt rå lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar