måndag 22 juli 2013

Bräserad fänkål med ädelost

Plötsligt så står man där en dag, sjukt hungrig, inga planer för middag och känner hur blodsockret faller djupare och djupare. Du öppnar kylskåpet och plockar ut det du hittar: en halv kyckling, fänkål och ädelost. Vad kan göra på detta månne? Det visade sig att ädelost och fänkål funkar väldigt bra ihop faktiskt! En riktig kalasmiddag bidde det. Synd bara att det inte blev någonting över till lunchlådor...

Bräserad fänkål med ädelost
2-4 pers
 
2 fänkålshuvuden, med de gröna stjälkarna bortskurna.
1 dl vitt vin
1 dl grädde
50 g ädelost
smör
olivolja
peppar
 
Dela varje fänkålshuvud itu och därefter varje del i tre delar så du får fina klyftor. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja. Stek fänkålsklyftorna i pannan tills de får färg på båda snittytorna vilket tar ca 5 minuter på varje sida. Häll därefter på vinet och låt koka in långsamt medan fänkålen bräseras. Häll sedan på grädden och smula i osten. Låt koka ihop. Smaka av med peppar. Salt behövs troligtvis inte eftersom osten är rätt salt. Servera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar