För ett tag sedan var jag och E bjudna hem till några vänner på mexikansk afton med tequilaprovning och fantastisk mat. Min vän är sjukt grym på att laga texmex, och för att det ska bli bra släpar hon hem ingredienser från länderna i väst i sin resväska, något jag alltid förundras över eftersom hon också lyckas köpa tio nya Marc Jacobs-väskor och 70 klänningar. Där har vi verkligen en resväska som sväljer mycket. Jag kanske får låna den när vi åker till USA i september? I alla fall är dagens rätt inspirerad av finaste S och hennes fantastiska mole som hon serverade oss under den där kvällen då tequilan flödade. Det som kännetecknar både mole och machaca är inslaget av choklad i de båda. Jag är sedan tidigare dödsförtjust i den rökiga smaken i exempelvis chili och pulled pork men banne mig jag tror att den här mjukare smaken när man blandar i kakao är ännu bättre. Den här rätten serverade vi med fullkornstortilla, sallad, tomat, rödlök, creme fraiche och guacamole. Väldigt enkel att laga för den klarar sig själv under hela tiden i ugnen men tänk på att starta i tid.
Machaca - rödvin- och kakaobrässerat högrev
4 pers
900 g högrev, i bitar
3 msk matolja
1 msk spiskummin
2 msk svartpeppar
1 msk koriander, malen
1 msk salt
3 msk bovetemjöl
1 msk paprikapulver
1,5 dl kaffe
1 jalapeno, hackad
1 lök, i halvor
8 vitlöksklyftor, hackade
1 lime, saften och köttet
2 tomater, skalade och hackade
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 lagerblad
1 kanelstång
1 rågad msk kakao
2 tärningar kalvbuljong
Släng köttet i en påse och blanda i spiskummin, peppar, koriander, salt, bovetemjöl och paprikapulver. Förslut påsen och blanda runt så köttet täcks. Häll matolja i en panna och stek köttet på väldigt hög värme så det blir väl brynt. Inte för många bitar åt gången! Lägg de färdigstekta bitarna i en ugnssäker gryta med lock och ha i alla övriga ingredienser. De flytande ingredienserna bör nästan täcka köttet. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på 160° i 3 timmar. När tiden gått ta ut grytan. Plocka ur löken och lagerbladen. Plocka upp köttbitarna och dra isär dem med gaffel så det blir i småbitar. Lägg tillbaka dem i grytan och placera grytan på spisen och låt puttra i en timme till tills det kokat ihop. Smaka av under tiden. Behöver det mer salt? Eller mer syra? Servera!
Jo just det, en kollega hittade i en tidning bästa vinerna under 60 kronor häromdagen. Det är ett måste att hitta ett billigt och gott vin som man kan dricka hela sommaren utan att ruinera sig. Vi har i alla fall köpt alla viner på listan för att se vilket som faller oss i smaken och jag måste säga att kvällens vin verkligen gick hem. Dessutom skulle det, enligt Expressen, passa väldigt bra till tacokvällar vilket det också gjorde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar