torsdag 13 september 2012

Kyckling!

Kyckling är min absoluta favoritmat! Mums! En av grundpelarna i vår matlagning är lemon chicken. Vanligtvis, i vårt icke-GI-liv brukade denna rätt serveras på söndagar. Men är man GI så spelar det ingen roll när man äter den. En hel kyckling saltas och peppras inuti och utanpå. Skinnet lossas med en sked och därefter läggs skivor av smör och citron in under skinnet. Resten av citronen läggs inuti kycklingen tillsammans med några vitlöksklyftor. Häll på lite olivolja och så in i ugnen tills vattnet som sipprar ut är genomskinligt. Till detta brukade vi servera roast potatoes à la English style - dvs potatis som först kokas ungefär halva den ordinarie tiden. Därefter skakas de i kastrullen och sen ner i en form där man har smält gåsfett. Blanda runt potatisen så alla täcks med fettet och låt stå i ugnen i ca 35 minuter. Bästa potatisen i vääääärlden. Krispiga på utsidan och mjuka inuti. Men, kör man GI så kör man. Det fick bli rostade grönsaker i stället. Det bidde zucchini och champinjoner. Meningen var att ha med rödlöksklyftor också men vårt hemska ICA (St Eriksplan) sålde mig en rutten lök så jag lade i en chili, ett tiotal vitlöksklyftor (med skal) och en tomat med resten av gönsakerna. Häll på lite olivolja, peppar, timjan och mycket salt. De får hänga med kycklingen den sista halvtimmen. När kycklingen är klar låter du den vila ett tag samtidigt som du häller av fettet från skyn som blir kvar i pannan. Skyn serverades vid sidan om. Lite extra salt på grönsakerna och allt är klart! Så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar