måndag 29 april 2013

Bästa bbq-ribs i landet!

Jaha kära vänner, kan ni tänka er att detta är det hundrade inlägget på bloggen! Inte sjuttsingen trodde jag att jag skulle orka hålla på så här länge med matdagboken men det har visat sig vara jätteroligt och dessutom har det pushat mig till att komma på nya rätter och att omarbeta dem till GI-mat. Personligen har det också gett mig väldigt mycket inspiration när jag sett tillbaka på vad vi har lagat under året.

När det nu är det 100:e inlägget, vad kan då vara bättre att skriva om om inte mina bbq ribs. Inför första tuggan ikväll såg E långt och länge på benet i hans hand och sa "det här har jag längtat efter i nästan ett år" och sen mumsade han i sig allt. För är det något som hör landet till för oss, ja förutom sherrykycklingen förstås, så är det dessa revbensspjäll. Har man firat midsommar med oss här ute så har man troligtvis fått smaka på dessa, för det hör till middagen på midsommarafton att dra fram den stora grillen och brassa på en hejdundrandes massa kamben (det är ju i alla fall ett kamben per person) som jag har stått och kokat i timtal. Mycket möda men lätt värt det. Egentligen är receptet rätt lätt, precis som med all annan mat jag lagar handlar det mest om att hälla en massa ingredienser i en gryta och låta det puttra i timmar. Kruxet med det här receptet är momentet när man ska ta ut benen ur ugnen då plåten är jättejättetung och jättejättevarm och skulle man råka tippa en sida bara lite lite så rinner det ut varm buljong direkt på handen. När man gör den här rätten till många så blir plåten extra tung och man får koka dem i omgångar. Visst går det att koka i kastrull men jag har inga stora kastruller där kambenen får plats. Till revbensspjällen serveras alltid majskolvar och cole slaw. Enkelt och gott. Och för övrigt en väldigt billig styckningsdel. Det här receptet är baserat på ett recept av Per Moberg som jag hittade för ett par år sedan i Allt om mat. Tyvärr har jag tappat bort tidningen så receptet har modifierats lite. I Pers recept ingår det bbq-sås på flaska, vilket jag använder när jag är lat. Men såser på flaska innehåller mycket socker så det är bättre att ta tomatpuré, liquid smoke, lite äppeljuice.

Även idag har här eldats till tusen, så liksom igår, lade vi upp grillgallret på brasan och grillade köttet där.



BBQ-ribs
2 pers

2 små kamben eller 1 större
3 hönsbuljongtärningar
1 knippe vårlök, den gröna änden endast
10 kryddpepparkorn
1 tsk malen nejlika

Marinaden
1 knippe vårlök, den vita delen
3 vitlöksklyftor
1 kruka koriander
1 lime
1 chili
2 msk honung
1 tsk sambal badjak
1 msk liquid smoke
1,5 msk tomatpuré
2 msk äppeljuice
2 cm ingefära
0,5 dl rapsolja/eller smält smör

Lägg kambenen i en djup plåt. Häll över kokande vatten så det täcker. Släng i övriga ingredienser i vattnen och lägg aluminiumfolie över hela plåten. Lägg in i ugnen på 150°C i två timmar. Ta ut plåten och låt benen svalna i buljongen.

Blanda alla ingredienser till glazen i en mixer. När kambenen har svalnat tar du ut dem och lägger på marinaden och låter dem ligga tills det är dags att grilla. Grilla dem i två minuter på varje sida och fortsätt pensla med marinaden.


Cole slaw
2 pers

0,5 liten vitkål
1 morot
2 msk klippt gräslök
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk majonnäs
3 msk gräddfil
salt och peppar

Riv vitkålen och moroten. Blanda dem med övriga ingredienser. Smaka av.

Caesarsallad


Jag har faktiskt lagt upp en caesarsallad tidigare här på bloggen men den här gången gjorde jag egen dressing. Som jag berättat tidigare så äter vi ofta hela kycklingar men varken jag eller E gillar bröstbiten så oftast skär jag bort dem innan vi tillagar kycklingen för att slänga in dem i frysen. Det dessa bröstfiléer oftast används till är caesarsallader.

Caesardressing
4 pers

1 äggula
0,5 msk dijonsenap
3 sardellfiléer, hackade
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk parmesanost
2 msk citronsaft
1 dl rapsolja
1 msk mjölk

Blanda alla ingredienserna utom rapsoljan och mjölken. Häll i oljan lite i taget samtidigt som du vispar. Häll på mjölken på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Grillad regnbåge med pepparrotsblomkål


Vi är inne i en skogstokig period här ute på landet. Det är inte många träd som står kvar efter att vi varit framme. I framtiden ska här byggas garage och altaner men främst bara ta hand om en lite väl förfallen trädgård. En del av detta arbete är ju självklart eldandet och nu när jag och E tagit måndag och tisdag ledigt nu inför första maj så passar vi på och försöker rensa bort det sista. Det är något med brasor, det är helt fantastiskt att sitta och titta på. Jag passade på att njuta igår eftermiddag med ett glas vin och en bra bok medan jag väntade på att brasan skulle sluka allt.


 
När väl allt brunnit upp och kvar blev den glödande askan passade vi på att slänga upp ett grillspjäll och några foliepaket med fisk och pepparrotsblomkål. Hur mumsigt som helst och så slapp vi tända grillen.

Regnbåge i folie med pepparrotsblomkål
2 pers

2 små regnbågar
dillkvistar
gräslök
persilja
citron
2 msk smör
salt, peppar

1 litet blomkålshuvud
3 msk färsk pepparrot, riven
4 msk smör
dillkvistar
persilja
gräslök

Fyll regnbågarna med örterna, någon citronskiva och smöret. Vira in dem i folie.
Dela blomkålen i buketter och gör små folieknyten av alla ingredienserna. Tio minuter på grillen så är allt klart. Servera med lite extra citron och kanske en smörklick. 

söndag 28 april 2013

Mjölkfri chokladmousse


Som alla vet så är jag inget fan av efterrätter. Jag brukar dra såna där dåliga skämt som att jag är redan så söt att jag inte behöver äta mer sött. Fånigt jag vet, men det lockar liksom aldrig. Nu var ju dock detta en mjölkfri middag och då går det inte så bra att servera ostar så det fick bli chokladmousse. Den här efterrätten är gjord på alpro soyavisp.

Mjölkfri chokladmousse
4 pers

2 dl alpro visp
1 paket 85% choklad
2 äggulor
2 msk kaffe
1 msk whiskey
2 msk vaniljsocker gjort på stevia socker

Vispa grädden så hårt det går. Smält all choklad utom någon ruta. När chokladen har svalnat lite rör du i äggulorna och därefter whiskeyn och kaffet. Rör ned sockret i grädden och vänd därefter ner chokladen i grädden. Häll upp i fina glas och förvara I kylen tills det är dags att äta. Riv över lite choklad innan servering. 





Mjölkfri huvudrätt: Musslor i saffran och tomat


Till huvudrätt i fredags åt vi vinkokta musslor med en gräddsås med saffran och tomat. Musslor är faktiskt en bra grej att koka till många, så länge du har en kastrull som är stor nog. I det här fallet ville jag vara säker på att buljongen skulle smaka bra och hinna gotta till sig men jag ville inte koka musslorna innan det var dags att servera så jag lagade dessa musslor bakvänt, först såsen, sen musslorna. Det resulterade i rätt mycket förvirring från mitt håll medan jag höll på att laga maten men gott blev det i alla fall.

Vinkokta blåmusslor med saffran och tomat
4 pers

2 kg blåmusslor
1 gul lök hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
olivolja
1,5 dl vitt vin
2 dl sojagrädde
1 paket saffran
1,5 msk tomatpuré
salt
peppar

Gör rent musslorna och lägg dem åt sidan tills det är dags att tillaga dem.
Låt löken fräsa i oljan utan att ta färg tills löken har mjuknat. Ha därefter i vitlöken och låt puttra med en stund. Häll på vinet och låt det koka in ordentligt. Häll på grädde, saffran och tomatpuré, låt koka ihop. Salta och peppra. Var inte rädd för att ha kanske lite för mycket smaker här, det kommer att drygas ut senare. Ställ undan tills det är dags att laga musslorna

När det är dags att äta häller du 0,5 dl vatten i botten av en kastrull. När det kokar häller på musslorna, lägger på locket i någon minut. Musslorna är klara när de öppnat sig. Häll allt i en bunke med durkslag. Häll tillbaka musslorna i kastrullen. Blanda saffransgrädden med musselvattnet och häll över musslorna. Klart att servera!



lördag 27 april 2013

Mjölkfri förrätt: Cevichecarpaccio med pilgrimsmussla

Så kom vänner E&J över på besök, på tok för länge sen sist! Med sig hade de det nya tillskottet i familjen. E&J är gamla vänner till mig från tiden då jag jobbade på Vasamuseet, och vi har hängt ihop sedan dess, många glada utekvällar efter museijobbet, och många härliga midsomrar bland annat. Jisses, det slår mig nu att nästa år är det tio år sedan jag började där! Vad tiden går fort! Men det är klart, jag börjar mitt åttonde år på radion nu... E&J är liksom jag och E riktiga matälskare, man kan alltid vara säker på att det bjuds på något gott och när man då ska bjuda över dem gäller det att slå på stort. Nu var det ju en fredag vilket gör att man får dra ner nivån lite, men så är det faktiskt inte vad som helst som kan bjudas heller i detta fall så det krävde sin lilla fundering. E är nämligen vegetarian, dvs ingen kyckling eller kött. Dessutom är hon allergisk mot fisk. Detta har dock aldrig varit ett problem eftersom hon i stället älskar ost och skaldjur. Denna gång blev det dock lite knepigare eftersom lille Trygve som fortfarande ammas verkar vara allergisk mot mjölkprotein. Vad kan man då bjuda på till förrätt? Funderingarna ledde till två grejjer:

1. Carpaccio är gott.
2. Ceviche är sjukt gott.

Alltså slog vi ihop dessa två. En pilgrimscarpaccio med ceviche.

Cevichecarpaccio med pilgrimsmussla
4 pers

12 pilgrimsmusslor, tunt skivade
1/2 avokado, hackad
1 lime
1 röd chili, hackad
1 msk hackad koriander
lite mer koriander för garnering
2 msk hackad mango
1/2 vitlök, riven
salt
rapsolja

Lägg upp pilgrimsmusselskivorna på fat och kläm över en halv lime. Ställ in i kylen tills det ska serveras.  Blanda avokado, mango, chili, vitlök och koriander och ha därefter i lime. Smaka av med salt. Vid servering lägger du en klick av avokadosalsan mitt på carpaccion, ringlar över lite rapsolja och strör lite koriander över det hela.




måndag 15 april 2013

Liebster Blog Award


Ok, jag vet inte vad det här är, men jag fick det i alla fall vidarebefordrat av fina Elin. Egentligen får jag ångest av såna här grejjer, det känns som att jag är 11 igen och fyller i någon väns "Mina vänner"-bok, jag lyckas med att fylla i mitt eget namn och sen tar det stopp. Jag undrar om mitt hat mot alla sorters blanketter har med dessa mina vänner-böcker att göra. Men ok, jag gör ett försök nu då!

Vad ville du bli när du var liten?
Advokat eller tolk.

Vad är du idag?
Efter att ha lämnat översättaryrket bakom mig jobbar jag nu som marknadsförare på ett stort medieföretag. Drömmer om att jobba med mat.

Vart vill du helst resa?
Marocko! Jag tycker marockans mat är helt fantastisk! Tidigare har jag berättat om min kärlek till marockansk mat men jag har tyvärr aldrig varit där. Det där orientaliska lockar mig och jag skulle vilja lära mig mer om alla fantastiska kryddor som de använder. Det kanske ska bli mitt nya mission, marockansk mat vill säga, nu när jag anser mig ha kommit nämre mitt mål i jakten på den perfekta porchettan.

Var ser du dig själv om fem år?
Nä det här är en sån där ångestfråga. Inte vet jag! Var jag är spelar mindre roll, men förhoppningsvis är jag lycklig.

Rött eller vitt?
Rött. Lätt. Jag förstår inte hur jag i flera år kunde helt hoppa rödvinet av rädsla för huvudvärk. Påskens fantastiska vinupplevelse när vi blev bjudna på ett underbart Peter Lehmann kan jag fortfarande gå och tänka på!

Sommar eller vinter?
Sommar. Lätt. Inget snack om saken. Hur man kan föredra vintern före sommaren är beyond me.

Skog eller hav?
Oj svår fråga. Jag brukar alltid säga att jag är landkrabba men inte sjuttsingen går jag runt i skogen för det. Nej stadsbarn som jag är har jag aldrig riktigt fattat det här med skog så jag måste nog ändå säga hav även om jag aldrig känt att båtliv är något för mig. Jag avstår dessutom oftast från att bada i svenskt vatten. Men sitter vid vattnet med ett glas vin i handen och E bredvid mig, nog gör jag det oftare än jag sitter i skogen.

Vad gör dig ledsen?
Rasister. Energitjuvar. Dålig mat. Ja, det är nog det. I övrigt är jag glad.

Vad är det bästa du vet?
God mat helt enkelt.

Fem av mina favoritbloggar:
Jag är lite av en periodare av mig så ena månaden blir det matbloggar, sen tröttnar jag och blir helt hooked på inredningsbloggar istället. Då gäller det att hålla sig undan och hålla i mina pengar för annars kan jag hitta på både det ena och det andra som vi ABSOLUT behöver ha i vårt hem. Man kan därför säga att det är billigare de månader jag bara lägger mitt fokus på matlagningen.

Gittos mat
Recetas de Rechupete
My Persian Kitchen
Mela Rooms
Trendenser

Puh. Klar. Hej så länge!

måndag 1 april 2013

Vårlamm!

Hörrni, hem och laga lamm nu! Hur gott är inte det? Jag glömde ju fota lördagens lamm men när E&C kom hem lagade de om den här rätten eftersom det blev så bra och så skickade de över en bild på sitt lamm. Piece of cake egentligen, behöver inget recept. Stek lammsteken runtom så det får fin yta. Salta och peppra. Gör små hål med kniven i köttet och stick in vitlöksbitar. Lägg köttet på en bädd av vitlök och timjan och så in i ugnen på 100°C. Efter ca två timmar bör det vara på ca 67° i innertemperatur. Ta ut köttet och låt ligga under folie i en halvtimme. Vi serverade lammet med stekt sparris, en parmesankräm och så rostade vitlökar. Mums! Så saftigt och såååå gott!

Gratinerad löksoppa

Så börjar påskledigheten lida mot sitt slut och det är dags att bege sig tillbaka till stan. Innan vi åker in bestämmer vi oss för att laga löksoppa enligt Julia Childs bestämda manér, även om det blir några sidospår, jag hoppas att hon skulle vara ok med dem. Den tar sin lilla tid men oj va god den blir!

Gratinerad löksoppa
4 pers

4 gula lökar, skivade
45 g smör
1 msk olja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
3 msk bovetemjöl
1 l kalvbuljong
1 dl vitt vin
riven ost
2 + 0,5 dl riven ost 
6 skivor low carb-bröd
1 msk riven lök
olivolja

Stek sakta löken i smöret och oljan i 15 minuter. Ha därefter i salt och socker och stek i en halvtimme till. Därefter har du i mjölet och rör runt en stund innan du häller i buljongen och vinet. Låt koka med locket på glänt i 40 minuter. Smaka av. Sätt ugnen på 160°C. Häll upp soppan i skålar. Lägg lite riven ost och riven lök i varje skål. Lägg på brödet och strö över resten av osten och så en skvätt olja på toppen. Ställ in soppan i ugnen i 20 minuter.


Bröllopsdagen med snittar, bubbel och osso buco med risotto milanese på matvete

Så har man varit gift i ett år. Vad tiden har gått fort! Men det går väl fort när man har roligt. Det gifta livet kunde heller inte börja roligare än det gjorde, några nära vänner åkte med oss till Las Vegas och under helgen som vi hade tillsammans hann vi med bröllop, casinospel, helikoptertur över Grand Canyon och mycket god mat, sol och bad och shopping.

Bröllopsdagen var lite annorlunda mot andras bröllopsdagar kanske, jag personligen var nervös och ville inte annat än gå en runda i ett shoppingcenter tillsammans med tjejerna och sedan äta lunch medan grabbarna drog med E till en skjutbana. Den lunchen minns jag som fylld av känslor. Att läsa meddelanden från mamma och pappa hemma i Sverige fick tårarna att flöda liksom frågor från C om vad jag tyckte bäst om E. Nej, sådana frågor fick inte frågas den dagen. Efter lunch gick jag och C upp till rummet där smink och hår skulle fixas av en sminkös som var sjukt sen. Uppe i sviten stod en flaska bubbel skickad av bästa tjejgänget med hälsningar från alla. Å vilken dag! Kapellet, middagen uppe på restaurangen på The Palms, drinken på den där terrassen, earth hour och så efterfest i sviten. Dagen kunde inte ha blivit bättre.

Vår allra första bröllopsdag firas på landet. C, E och fina I har åkt hem så vi bjuder familjen på bubbel och snittar. Syrran, som hade filmat hela ceremonin från datorn, drar fram mobilen och vi tittar allihop (6 personer) på den lilla skärmen uppställd mot skumpaflaskan. Man tager var man haver helt enkelt.




Efter att familjen gått hem åt vi osso buco med risotto milanese på matvete. E sade sig ha fått en ny favoritmaträtt. Osso buco är en av mina absoluta favoriter. Finns det på menyn så måste jag beställa det. Vår tur till Rinkeby för ett tag sedan resulterade i 4 stora fina kalvlägg för mindre än 60 spänn. Har du inte handlat där än så tycker jag du ska dra dit med detsamma.
Laxtartarsnittar
12 snittar
6 skivor low carb-rostbröd, rostat
4 skivor gravad lax, hackade
2 skivor rökt lax, hackadce
2 msk röd caviar
1/2 vanilijstång
2 msk matolja
1 skiva citron, skuren i småbitar

Blanda alla ingredienser utom brödet och citronen. Skär av kanterna på brödet och skär det sedan mitt itu så det blir trianglar. Lägg upp laxtartaren och garnera med citronen.

Chevresnittar
10 snittar
5 skivor low carb-rostbröd
5 skivor chevre
akaciahonung
valnötter
peppar

Lägg osten på brödet, ringla över honung. In i ugnen på 200C i 15 minuter. Garnera med nötterna.

Castellosnittar
12 snittar
6 skivor finn crisp
1 blå castello
2 jordgubbar
Maldon sea salt

Dela varje finn crisp itu. Lägg upp osten på skivorna. Skiva jordgubbarna och lägg en bit på varje snitt. Strö salt över jordgubben.


Osso buco
4 pers
köttet
4 kalvlägg
3 msk bovetemjöl
smör
olivolja
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1 morot, riven
2 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater
1 tärning kalvbuljong
1 msk timjan
vatten
2 lagerblad
salt, peppar

Stek grönsakerna i lite olja tills de är mjuka i ca 20 minuter.  Medan lägger du kalvläggen i en plastpåse tillsammans med mjölet. Blås lite luft i påsen och förslut den. Skaka påsen ordentligt. Ta upp dem och ha i en klick smör i kastrullen. Lägg i kalvläggen och stek dem så de får fin yta runtom. Lägg i grönsakerna igen, blanda runt och häll i vinet. Låt koka in. Häll därefter i tomaterna, krossa tomaterna med träskeden. Fyll tomatburken med vatten och häll i grytan. I med resten av ingredienserna, låt koka upp och sen puttra i ca 2 timmar tills köttet åker av benet.

Gremolatan
1 dl persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk citronskal

Lägg i allt i en mixer och hacka det fint.

Saffransrisotto
4 pers
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl matvete
3 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 dl vin
1/2 paket saffran
1 dl parmesan
0,5 dl creme fraiche
olivolja

Stek grönsakerna i oljan tills de är ordentligt mjuka. Ha i matvetet och stek dem tillsammans. Häll på vinet och låt koka ihop. Häll därefter i vattnet och smula i buljongtärningen och saffranet. Lägg på locket och låt puttra i 15 minuter. Innan servering har du i osten och creme fraichen.